Meghalt Anita Ekberg

2015.01.11. 15:21

83 éves korában meghalt Anita Ekberg. A svéd színésznő Federico Fellini Az édes élet című filmjében vált szexszimbólummá.

A régóta betegeskedő és évek óta kerekes székhez kötött színésznő vasárnap, Rómában hunyt el, erősítette meg jogi képviselője, Patrizia Ubaldi. Ekberg karácsony után került kórházba.

Az 1931-ben született Ekberg a szépségének köszönhette karrierjét. Húszévesen Svédország szépe lett, majd az Egyesült Államokba utazott, hogy részt vegyen a Miss Universe döntőjén. Ott nem nyert, és angolul sem igazán tudott, de az Universal Pictures mégis szerződést ajánlott neki.

A stúdió Olaszországba utaztatta, Henry Fonda partnere lett a Háború és béke című filmben. Rómában találkozott Federico Fellinivel, aki az Édes életre szerződtette.

A filmtörténet egyik legikonikusabb jelenete lett végül az, amikor Ekberg erősen kivágott ruhában a Trevi kútban fürdőzött. A nézőket sokkolta az akkor merésznek és erotikusnak számító jelenet. A Vatikán is támadta azért a színésznőt, de nem izgatta magát.

"Nagyon büszke vagyok a melleimre, és minden nő az lenne" – mondta.

Anita Ekberg in the Fontana di Trevi Enlarged Scene

Ekberg Az édes élet után is kapott filmszerepeket, de az 1970-es évekre teljesen eltűnt, felejthető alakításokat nyújtott. Fellini szerepeltette a Boccaccio '70 című alkotásában Sophia Loren mellett, a Vittorio De Sica által rendezett A nő hétszer című vígjátékban Shirley MacLaine oldalán játszott. A hetvenes évektől már csak epizódszerepeket vállalt, azt is ritkán, Fellini 1987-es önéletrajzi ihletésű Interjú című filmjében már alaposan megváltozott külsővel, hajdani nagy szerepére emlékezve tűnt fel. Érdekesség, hogy hazájában csak egyszer, 1964-ben állt kamera elé, de mivel összeveszett a rendezővel, kivágták a filmből.

Mozgalmas magánélete során kapcsolatba hozták Gary Cooperrel, Frank Sinatrával, Marcello Mastroiannival és a Fiat-vezér Gianni Agnellivel is. 1956-ban hozzáment a filmszínész Anthony Steelhez, akinek karrierje rögvest meg is bicsaklott, mert a sajtó csak Mr. Ekbergnek emlegette, a válókeresetet három év után nyújtották be. Második férje a szintén színész Rik Van Nutter volt 1963 és 1975 között.

Élete végére teljesen elszegényedett, villáját, ami később leégett, kirabolták. A szinte nincstelen színésző ekkor szociális otthonba is vonult.