Roman Polanski bízik a lengyel igazságügyben

2015.01.13. 15:30

Roman Polanski a lengyel TVN24-nek adott hétfői interjújában elmondta, hogy bízik a lengyel igazságügyben, miután újabb kiadatási kérelmet kapott a Los Angeles-i ügyészségtől, írja az MTI. 

Polanskit ugye azzal vádolják 1977 óta, hogy elkábított és megerőszakolt egy fiatalkorú lányt. Nem sikerült az Egyesült Államokban elítélni, mert megszökött a kontinensről az eljárás közben. 

Tudom, hogy a kiadatásomat kérik, és természetesen alávetem magam az eljárásnak. Bízom a lengyel igazságügyben. Remélem, minden rendben lesz

- mondta Polanski az interjúban.

A rendező jelenleg a Dreyfus-ügyről tervez filmet készíteni, ennek néhány jelenetét Lengyelországban forgatnák, most is azért volt Lengyelországban, hogy a forgatást előkészítse.

Az amerikai hatóság már tavaly benyújtotta kiadatási kérelmét, a lengyel ügyészség ezt azonban állítólagos formai hibák miatt elutasította. Egy hete újabb kérelmet terjesztettek a lengyel hatóságok elé.

Néhány héttel ezelőtt Polanski ügyvédei kérték a rendező meghallgatását a kaliforniai bíróságtól. Azt akarták bizonyítani, hogy az októberi kiadatási kérelem hibás volt, mert nem fordították le lengyelre.

A kaliforniai bíróság azonban elutasította az indítványt azzal az indoklással, hogy Polanski továbbra is szökésben lévőnek számít, ezért nem lehet újra elővenni ügyét. A bíró szerint a rendezőnek vissza kellene térnie Kaliforniába, és személyesen kellene előadnia érveit. Az ügyvédek viszont úgy vélik, hogy Polanski letöltötte már a büntetését, és ügye lezárásához nem szükséges személyes megjelenése az amerikai bíróságon.