James Franco és Nicole Kidman is ott lesz Berlinben

2015.01.14. 12:26

Újabb nyolc filmet jelentettek be a február 5 és 15 között zajló Berlinale versenyprogramjából, de még így sem tűnik bitangerősnek a filmfesztivál idei felhozatala. Az már korábban kiderült, hogy Berlinben mutatják be A szürke 50 árnyalalatát, az új Terrence Malick-filmet Christian Bale-lel, és az új Hal Hartley-t Aubrey Plazával, sőt végre azt is tudtuk, hogy egy kutyaszános-sarkkutatós filmet választottak nyitánynak. 

A nagy dobás mindenképpen az, hogy idén is válogattak Jafar Panahi-filmet a programba: a rendezéstől eltiltott iráni filmes legújabb munkájának az a címe, hogy Taxi. Werner Herzog is visszatér, ő egy híres brit utazó életét dolgozta fel a Queen of the Desert című filmben, amiben Nicole Kidman a főszereplő, a társa pedig James Franco - ő már egy másik Berlinálés filmben is szerepel, abban egy meleg férfit alakít. Lea Seydoux alakítja majd a szobalányt az Octave Mirbeau regény, Az egy szobalány naplója újrafeldolgozásában, Ian McKellen pedig a megöregedett Sherlock Holmest formálja meg a Mr. Holmes című filmben. A versenyprogram még most sem teljes, jövő héten újabb filmcímeket csepegtetnek majd. 

A most bejelentett filmekkel együtt a versenyprogram tehát: 

  • Poland (Malgorzata Szumowska) 
  • Cha và con và (By Di Phan Dang)
  • Egy szobalány naplója (Benoit Jacquot)
  • Mr. Holmes (Bill Condon)
  • Queen of the Desert (Werner Herzog) 
  • Taxi (Jafar Panahi)
  • Victoria (Sebastian Schipper)
  • Yi bu zhi yao (Gone with the Bullets) (Wen Jiang)

Magyar film még nem került a Berlinale programjába, de Császi Ádám, akinek tavalyi filmje, a Viharsarok, jól szerepelt a Panorama szekcióban, idén is ott lesz, egy még készülő filmmel. A High Dive című ugyanis filmtervét meghívta a koprodukciós fórum. A sztori egy kamaszlányról szól, aki olyan sötét titkokat tud meg apjáról és mostohaanyjáról, melyekért bosszút kell rajtuk állnia. Tette és annak következményei a családi drámát először feszült thrillerré, majd véres horrorrá alakítják. A Focus-Fox Stúdióban készülő alkotás producere Muhi András és Ferenczy Gábor, tervezett költségvetése 1,6 millió euró, operatőre Rév Marcell (Itt vagyok, Viharsarok, Fehér Isten) lesz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!