Angelina Jolie filmjét nem mutatják be Japánban

2015.01.16. 17:25

A Rendíthetetlen című dráma december 24-én került fel az amerikai mozik műsorára, és az első hétvégén közel 50 millió dollárt termelt, de Japánban hiába keresik a mozik műsorán. A Universal helyi partnere egyelőre nem hajlandó elárulni, pontosan mi is a baja a filmmel, de nem szerepel a hosszabb távú tervei között sem.

A film egy valós történetre alapuló, II. világháborús dráma, amiben egy Louis Zamperini nevű amerikai katona történetét ismerjük meg: 1938-ban még a berlini olimpián indul 5000 méteren, majd besorozzák és bombázótiszt lesz. Az egyik küldetése során a japánok lelövik a gépét, és foglyul ejtik, a táborban pedig  egy szadista japán őr hosszasan kínozza, a többit tessék kitalálni, nem spoilerezzük el az egész filmet. Az őrt egyébként egy Japánban igen népszerű popsztár, Miyavi alakítja.

A forgalmazó ugyan nem mondja ki, de a japán bloggerek igen: Jolie filmjével az a bajuk, hogy a japánokat szadista állatnak ábrázolja. A bemutatott kínzásokról azt írják, hogy  hiteltelenek és hihetetlenek, ezáltal a film japánellenesnek minősül, és semmi keresnivalója nincs a szigetország mozijaiban. Egy másik blogger szerint Jolie Japánban mindig azt mondja, hogy mennyire szereti és tiszteli az országot, miközben otthon japángyűlölő filmeket forgat.

Ha Universal partnere végleg lemond a fimről, annak forgalmazási jogait egy másik cég is megvásárolhatja, de egyelőre senki nem jelentkezett értük. A japán nacionalisták haragját nem először vívta ki külföldi film: 2009-ben Az öböl című ausztrál dokumentumfilm egy japán öbölben tömegesen legyilkolt delfinek történetét mutatta be, és mivel kritikus hangnemet ütött meg a helyi szokás miatt, a 2010-re tervezett bemutatóját elhalasztották, és csak pár moziban lehetett levetíteni.