Újabb diplomáciai botrány lehet Az interjúból

2015.01.23. 10:55

Hihetetlen, de Seth Rogen és James Franco meglehetősen tré vígjátéka, Az interjú a maradék biztosítékokat is kiverte Észak-Koreában: most éppen azzal van probléma, hogy a hamarosan kezdődő Berlinale alatt tervezik a bemutatóját. Ha valaki elfelejtette volna, ez az a film, ami miatt a gyártó Sony stúdió szervereit vélhetően észak-koreai netes terroristák hekkelték meg, majd teregették ki a fejesek emailszennyesét.

Az interjú egyébként nem szerepel a berlini filmfesztivál hivatalos programjában, a Sony egyszerűen egy okos húzással összekötötte a premiert a filmfesztivállal, és február 5-én mutatja be a filmet a német mozikban – aznap, amikor a Berlinale megnyitóját is rendezik. „Ja, hogy ez a kettő egybeesik? De érdekes, nem is tudtunk róla, biztos egy gyakornok kúrta el, majd kirúgjuk. Bocs.” Valami ilyesféle reakcióra számíthatunk a Sony részéről. Persze nem emailben, hanem rendes postai levélben.

Az észak-koreai kormány reakciója az ilyenkor elvárható mértékű felháborodást sugározza, szerepel benne a méltatlan, a köze nincs, a lázító, a milyen ez már és a hogy képzelik is. A fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick rendkívül higgadt válasznyilatkozatban jelezte, hogy a Sony bemutatóihoz a Berlinalénak semmi köze, így az észak-koreai kormány elég rossz helyre címezte a felháborodását. A filmről itt írtunk, annyit érdemes róla tudni, hogy egy Kim Dzsongun elleni merényletről szól.