70 ezren torrentezték le a Fekete levest

2015.01.26. 17:09

Októberben mi is megírtuk, hogy a 600 ezer felhasználóval rekdelkező nCore torrentoldal Novák Erikkel összefogva próbál kitörni a félillegalitásból, és ingyenesen letölthetővé teszik a Fekete leves című magyar gengsztervígjátékot.

A film karácsony előtt Avalóban három különböző méretben és minőségben került ki az oldalra (Full HD, HD, és SD), a nézők pedig adományokat is küldhettek a film készítőinek.

Fekete Leves

A mozikban összesen csak 5000 eladott jegyet produkáló filmet 24 óra alatt majdnem 20 000-en töltötték le. Azóta több, mint 43 000 letöltést generált (de ha hozzászámoljuk a többi torrentoldalra átszivárgott verziókat is, a Fekete leves máris 70 000 letöltésnél jár).

A filmet Budapesten töltötték le a legtöbben (22%), a második helyen Pécs áll. A letöltések 90 százaléka Magyarországról származik, viszont Ausztráliában, Angliában, Írországban, az Egyesül Államokban, sőt Indonéziában is voltak olyan torrentezők, akiket lázba hozott egy legálisan és ingyen hozzáférhető magyar film. A letöltők fele a 25-34 éves korosztályba tartozik, 78 százalékuk férfi. 

Összehasonlításképp: a Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékot tavaly 104 803 néző látta a mozikban, az nCore-ról pedig 88 340-en töltötték le, a Coming outra 141 235 jegy kelt el, az nCore-ról 70 575-en szedték le, A berni követet pedig 243 ezren látták az M1-en, és nagyjából 11 825-en töltötték le az nCore-ról.

A Fekete levest idén az RTL Klub is levetíti, de hamarosan

az Indafilmen is ingyenesen elérhető lesz.

De miért jó a torrentezés a filmeseknek?

Egyrészt így eldicsekedhetnek azzal, hogy a sikeres mozifilmekhez képest mennyien töltötték le a mozikban gyatrán muzsikáló, de a torrentoldalakon a Top10-be bekerülő filmjeiket.

Másrészt az nCore Média később úgynevezett szponzorált torrentekben akar reklámlehetőséget biztosítanak a különböző cégeknek, akik azért fizetnek az oldalnak és a filmek alkotóinak, hogy a logójuk ott viríthasson a képernyő sarkában, vagy a végén valaki bemondja, hogy "Ez a torrent nem kerülhetett volna fel legálisan, ha nincs a Kontrax".