70 ezren torrentezték le a Fekete levest

2015.01.26. 17:09

Októberben mi is megírtuk, hogy a 600 ezer felhasználóval rekdelkező nCore torrentoldal Novák Erikkel összefogva próbál kitörni a félillegalitásból, és ingyenesen letölthetővé teszik a Fekete leves című magyar gengsztervígjátékot.

A film karácsony előtt Avalóban három különböző méretben és minőségben került ki az oldalra (Full HD, HD, és SD), a nézők pedig adományokat is küldhettek a film készítőinek.

A mozikban összesen csak 5000 eladott jegyet produkáló filmet 24 óra alatt majdnem 20 000-en töltötték le. Azóta több, mint 43 000 letöltést generált (de ha hozzászámoljuk a többi torrentoldalra átszivárgott verziókat is, a Fekete leves máris 70 000 letöltésnél jár).

A filmet Budapesten töltötték le a legtöbben (22%), a második helyen Pécs áll. A letöltések 90 százaléka Magyarországról származik, viszont Ausztráliában, Angliában, Írországban, az Egyesül Államokban, sőt Indonéziában is voltak olyan torrentezők, akiket lázba hozott egy legálisan és ingyen hozzáférhető magyar film. A letöltők fele a 25-34 éves korosztályba tartozik, 78 százalékuk férfi. 

Összehasonlításképp: a Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékot tavaly 104 803 néző látta a mozikban, az nCore-ról pedig 88 340-en töltötték le, a Coming outra 141 235 jegy kelt el, az nCore-ról 70 575-en szedték le, A berni követet pedig 243 ezren látták az M1-en, és nagyjából 11 825-en töltötték le az nCore-ról.

A Fekete levest idén az RTL Klub is levetíti, de hamarosan

az Indafilmen is ingyenesen elérhető lesz.

De miért jó a torrentezés a filmeseknek?

Egyrészt így eldicsekedhetnek azzal, hogy a sikeres mozifilmekhez képest mennyien töltötték le a mozikban gyatrán muzsikáló, de a torrentoldalakon a Top10-be bekerülő filmjeiket.

Másrészt az nCore Média később úgynevezett szponzorált torrentekben akar reklámlehetőséget biztosítanak a különböző cégeknek, akik azért fizetnek az oldalnak és a filmek alkotóinak, hogy a logójuk ott viríthasson a képernyő sarkában, vagy a végén valaki bemondja, hogy "Ez a torrent nem kerülhetett volna fel legálisan, ha nincs a Kontrax".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?