Több a gyűlöletbeszéd, mióta bombasiker az Amerikai mesterlövész

2015.01.27. 08:59

Egy egyesült államokbeli, arab-amerikai diszkrimináció ellenes bizottság (ADC) szerint amióta az Amerikai mesterlövész hatalmas siker volt az amerikai mozipénztáraknál, azóta egyre több fenyegetést kapnak a bizottság tagjai, szerintük azért, ahogy Clint Eastwood filmje a muszlimokat és az arabokat ábrázolja. Az ADC elnöke, Szamer Kalaf azt írta egy január 21-re dátumozott nyílt levélben, hogy a közösségi felületeken a tagok több száz erőszakos üzenetet kaptak, írja a Deadline.

Az ADC az FBI-jal és a rendőrséggel együttműködik az üzenetek küldőinek felkutatásában. Kalaf azt nyilatkozta, hogy semmi értelmét nem látja bojkottot hirdetni a film ellen, mert akkor csak még több ember lenne rá kíváncsi.

A Warner Brothers szóvivője, Jack Horner azt nyilatkozta a Reutersnek korábban, hogy a cége elítél minden erőszakos, muszlimellenes megnyilatkozást a filmmel kapcsolatban. Szerinte a gyűlöletnek és az elvakult indulatoknak nincsen szerepe abban a fontos párbeszédben, amit ez a film kezdeményezett a veteránokról.

A Bradley Cooper főszereplésével készült film a január egyik nem várt kasszasikere, múlt hétvégén a bevétele elérte a 200 millió dollárt és hat Oscar-jelölést gyűjtött be. A film Chris Kyle, Irakban szolgáló mesterlövész könyvéből készült, de többen azzal vádolták meg, hogy elmismásolja Kyle igazi tetteit csak azért, hogy hőst csináljon belőle. Seth Rogen egyenesen a Becstelen Brygantikban mutatott náci propagandafilmhez hasonlította.