Russell Crowe ausztrál Oscar-díjat kapott

2015.01.29. 16:13

Russell Crowe rendezői bemutatkozása, a The Water Diviner című első világháborús film és a The Babadook című horror megosztva nyerte el a legjobb film díját csütörtökön az Ausztrál Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (AACTA) díjkiosztó gáláján Sydneyben.

A kis költségvetésű horror rendezője, Jennifer Kent nem csak a legjobb film díjának örülhetett: munkájáért megkapta a legjobb rendező és a legjobb eredeti forgatókönyv elismerését is. A The Babadook épp egy éve szerepelt a Sundance Filmfesztivál programjában.

A legjobb színész díját David Gulpilil vehette át a Charlie's Country című filmjéért. A bennszülött ausztrál filmsztárt alakításáért Cannes-ban is díjazták. A színésznők közül Sarah Snook, a Predestination főszereplője kapta az elismerést.

A négy éve alapított AACTA filmakadémia elnöke, Geoffrey Rush a gálán a frissen alapított Éllovas-díjjal jutalmazta Rose Byrne színésznőt, akit az utóbbi években olyan produkciókban tűnt fel, mint a Koszorúslányok, az X-Men: Az elsők vagy a Rossz szomszédság.

Az életműdíjat Andrew Knight forgatókönyvíró-producernek ítélték oda. Knight számos nagy sikerű ausztrál film és televíziós műsor forgatókönyvén dolgozott, és ő volt a társszerzője Crowe The Water Diviner című drámájának is. Az első világháborús film, amely a sztár rendezésében és főszereplésével december végén debütált, kasszasiker lett Ausztráliában. A produkció egyik török színésze, Yilmaz Erdogan a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta a csütörtöki díjkiosztón.

A The Water Diviner főhőse egy ausztrál farmer, aki négy évvel az első világháború egyik legvéresebb csatája, Gallipoli után Törökországba utazik, hogy felkutassa a harcokban eltűnt három fiát.