Magyar származású rendező lélegzetelállító hegymászós filmje nyert közönségdíjat a Sundance-en

2015.02.02. 11:41

Vásárhelyi Chai Elizabeth hegymászós dokumentumfilmje volt a közönség kedvence a Sundance dokumentumfilm-szekciójában.

Gyorsan el is mondom, hogy Elizabeth a harmadunokatestvérem, ezért ennek a hírnek külön örülök, de a film persze nem ezért érdekes, hanem mert olyan dolgot mutat be, amit ritkán látni:

Három ember megmássza a Himalájában fekvő Meru 6310 méteres csúcsát, méghozzá azon az útvonalon, amit a világ összes hegymászója a legnehezebbek között tart számon. Rengetegen vesztek oda, adták fel, mígnem 2011-ben egy csapat a világon először sikeresen meghódította. És ez a hódítás nyert most a Sundance-en.

Miért nem szoktuk filmen látni a világ legveszélyesebb csúcshódításait? Mert nincs az az operatőr, aki felmásszon velük. Hát itt mégis volt.
 

A film társrendezője, főszereplője (és egyben Elizabeth férje) ugyanis az a Jimmy Chin, aki többször megmászta oxigénpalack nélkül a világ összes 8000 méter feletti csúcsát, hegymászása mellett ugyanakkor profi fotós és operatőr, dolgozik többek között a National Geographicnek, ő a North Face arca és rendezője, a GoPro egyik endorsere. 

Megmászhatatlannak hitték

„Nem elég, ha jó jégmászó vagy. Nem elég, ha jó magaslati mászó vagy. Nem elég, ha jó sziklamászó vagy. A Meru már annyi jó mászót legyőzött, és talán a jövőben is mindenkit le fog. A Meru nem az Everest. Az Everesten bérelhetsz serpákat, akik elviszik a kockázat nagy részét. A Meru egy teljesen más mászási kategória" – írta Jon Krakauer a Meruról, amikor még ő sem hitte el, hogy meg lehet mászni.

Az volt a mantránk: ne ejtsd el a kamerát!

A filmen azt látjuk, ahogy Jimmy Chin, Conrad Anker és Renan Ozturk egy 2008-as sikertelen hódítási kísérletük után visszatérnek a Meruhoz, és újra megtámadják a csúcsot, a világon először sikeresen, Jimmy pedig ezúttal operatőrként is végig dokumentálja az egészet. Nem egyszerű dokumentációt látunk, hanem személyes drámát, hármuk történetét, az életveszélyes és embertpróbáló helyzet minden aspektusát, sőt, még az otthon őket hazaváró családot is,  és persze közben jobbnál jobb képeket.

Vásárhelyi Chai Elizabeth

35 éves New York-i dokumentumfilmes.

Édesapja magyar, édesanyja kínai.

Az Oscar-díjas Mike Nichols asszisztenseként dolgozott a Closer (Közelebb) c. filmben, majd dokumentfilmezésbe kezdett.

A Normal Life c., a koszovói háború fiataljait bemutató debütfilmjével megnyerte a Tribeca Fesztivál doku fődíját, több díjat nyert Youssou' n' Dour énekesről és más szenegáli témákról forgatott filmjeivel.

2013-ban házasodott össze Jimmy Chin profi hegymászó, fotós, operatőr-rendezővel.