Mások életébe leshetünk az idei Berlinalén

2015.02.05. 11:15
Csütörtök este kezdődik az év legelső és egyik legfontosabb nemzetközi filmfesztiválja, a Berlinale. Ha kicsit döcögősebben is állt össze a programja, panaszra nincsen semmi ok, idén a nagy nevekre és klasszikusokra koncentrál a fesztivál. Werner Herzog és Wim Wenders új munkái mellett Hal Hartley új filmjének is örülhetünk, de lesz Anton Corbijn, Terrence Malick és Jafar Panahi is a fesztiválon. Így már igazán megbocsátható, hogy képesek voltak felkarolni A szürke ötven árnyalatának európai premierjét is.

Nobody Wants The Night (r: Isabel Coixet)

Eleinte nem tűnt annyira jó ötletnek, hogy egy sarkkutatós filmet választottak a Berlinale nyitófilmjének, de mostanra semmi kivetnivalót nem találok abban, hogy pont az a fesztivál nyit egy ilyen fagyos filmmel, amiről a legélénkebb emlékem az, hogy megfagyok sorbanállás közben. A spanyol rendező korábbi munkái (A szavak titkos élete, Az élet nélkülem) miatt most is fel vagyok készülve minden jóra, még akkor is, ha a sztoriról egyelőre annyit tudni, hogy Rinko Kikuchi és Juliette Binoche a végtelen Grönlandon várják vissza a sarkkutató Gabriel Byrne-t. 

Nobody Wants the Night - előzetes

Taxi (r.: Jafar Panahi)

A Berlinale mindig is nagyon politikus fesztivál volt, szeretnek kiállni ügyek és emberek mellett, így nagyon erős gesztus, hogy az iráni filmrendezőt, akit eltiltottak a hivatása gyakorlásától, idén is meghívták a versenyprogramba. Jafar Panahi ugyanis továbbra sem pihen: ez a harmadik filmje, amit a tiltás ellenére készít. Ennek a dokumentumfilmnek ő a rendezője és a főszereplője is egyben, egy taxiban furikázgat fel-alá Teherán utcáin, az embereken és az utcákon keresztül ad képet a városról.

201511112 5
Fotó: Berlinale

Queen of the Desert (r.: Werner Herzog)

Új Werner Herzog-film van a moziban, és ez mindig esemény. Ezúttal a híres brit utazó és felfedező, Gertrude Bell életéről készített egy kosztümös filmet, amiben ugyan Nicole Kidman a főszereplő, de a filmből kijött képeken főleg tevék láthatóak, illetve az egyiken egy teve és Nicole Kidman közösen. A filmben játszik még  James Franco és Robert Pattinson is, ez a film vagy nagyon jó lesz, vagy értelmezhetetlenül rossz. 

Ned Rifle (r.: Hal Hartley)

A film már megjárta Torontót, most végre Európában is megnézhetjük Hal Hartley nagy trilógiájának harmadik, befejező részét. 1997-ben indult az apa története a Henry Foolban, 2006-ban folytatódott az anya sztorijával a Fay Grimben, és most a gyerek, Ned Rifle sorsát követhetjük, aki Aubrey Plazával az oldalán vág neki a filmnek. Nem egy rózsaszín családtörténetről van szó: az anya börtönben van, a fiú tanúvédelmi programban, és éppen elhatározza, hogy megöli az apját, amiért tönkretette az anyja életét. 

Ned Rifle - előzetes

Life (r.: Anton Corbijn)

A Depeche Mode-fotókról és a Joy Division-filmről ismert holland fotós most sem ment messzire eredeti hivatásától: a meghatározó képes magazin, a Life egyik híres fotósáról készített egy életrajzi filmet. A fotóst úgy hívták, hogy Dennis Stock (ő pont kimaradt a Life fotósait bemutató sorozatunkból), őt Dane DeHaan alakítja, és életének azt az időszakát dolgozza fel a film, amikor a magazin felkérésére  James Deant kellett fotóznia. Őt Robert Pattinson alakítja majd. 

Knights of Cups (r.: Terrence Malick)

Az élet fája után ismét egy nagyszabású film egy nagyszabású rendezőtől és egy nagyszabású színésszel a főszerepben, amiben az élet nagy kérdéseire keresik a választ, erre utal a film tarot-kártyára utaló címe is. A főszerepben Christian Bale-t láthatjuk majd, de a szereposztás ismét nagyon erős,  olyan sztárokat vonultat fel mint Cate Blanchett, Natalie Portman és Imogen Potts. A sztoriról még csak annyit tudni, hogy egy Los Angeles-i forgatókönyvíró különös életéről fog szólni, de az előzetesből elég egyértelmű, hogy sok minden más is belekerült ebbe a látomásba.

Knight of Cups (2015) előzetes #1

Woman in Gold (r.: Simon Curtis)

Ismét egy igaz történet és egy szép életrajzi film, amelynek főszerepében Helen Mirren látható. Ő alakítja Maria Altmann holokauszttúlélőt , aki arról híres, hogy sikerült visszaszereznie azokat a festményeket, amelyeket a nácik koboztak el a családjától, többek között egy Klimt-festményt, ami a nagynénjét ábrázolja. Ennek a címben jelzett festménynek erednek a nyomába, az osztrákok Mona Lisáját keresi Ryan Reynolds és Daniel Brühl is (aki a fesztiválon egyébként zsűrizik is), mivel a képeket azóta már el is árverezték, nem árulok el titkot: sikerrel járnak. 

Woman in Gold (2015) előzetes

I am Michael (r.: Justin Kelly)

James Franco másik filmje idén Berlinben, ebben egy olyan melegjogi aktivistát játszik, aki  a vallás segítségével megszabadul a homoszexualitástól, és végül pap lesz. Mármint ez tényleg megtörtént egy Michael Glatze nevű fickóval, tehát ismét egy biopicről van szó, a róla íródott New York Times-cikk alapján készült a film, ami azóta már megjárta a Sundance filmfesztivált is, és egészen jól szerepelt. A filmben benne lesz még Zachary Quinto és Emma Roberts is. 

Everything Will Be Fine (r.: Wim Wenders)

A németek másik nagy rendezője még mindig a 3D-re van rápörögve, a legújabb filmje is ezzel a technológiával készült. Az még nem derült ki, hogy miért, mert a sztori leírása szerint James Franco (igen, ebben is játszik) egy olyan írót alakít, aki egy céltalan autózás során véletlenül elüt egy gyereket, és évekkel később is még ezen tépelődik. Inkább lélektani mélységekre számítok, mintsem elsöprő látványra, Rachel McAdams és Charlotte Gainsbourg is is feltűnik majd. 

Elser (r.: Olivier Hirschbiegel)

Nagyon remélem, hogy a német rendező A bukás – Hitler utolsó napjai és A kísérlet nyomvonalára tér vissza, és nem a borzasztó Diana-film elgondolásait folytatja. Ez is egy igaz történet, ez is egy életrajzi történet, ez is a második világháború idején játszódik, és arról a George Elserről szól, aki merényletet tervezett Hitler ellen 1939-ben. Spoiler: nem járt sikerrel. 

Elser - előzetes

Zenés filmek Kurt Cobainről, Nina Simone-ról és a Beach Boysról

A nagy és komoly művészfilmek mellett lesznek zenés tematikájú filmek is a válogatásban. Kurt Cobainről (Cobain: Montage of Heck) és Nina Simone-ról (What Happened, Miss Simone) egy-egy doksit lehet majd megnézni, a Beach Boys alapító Brain Wilsonról viszont egy életrajzi film készült Love & Mercy címmel, amiben John Cusack és Paul Dano alakítja az egykori frontembert. 

What Happened, Miss Simone? jelenet