BAFTA: a Sráckor lett a legjobb film

2015.02.09. 00:03

A Sráckor (Boyhood) című amerikai filmdráma nyerte a legjobb filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján - számol be az MTI.

A 12 éven át forgatott filmet jegyző Richard Linklater megkapta a legjobb rendezőnek, a főszereplő anyját alakító Patricia Arquette pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

A legjobb színész Eddie Redmayne, a legjobb színésznő Julianne Moore lett. Előbbi A mindenség elmélete című életrajzi film, utóbbi pedig a Still Alice című dráma főszereplőjeként nyújtott alakításáért részesült a díjban.

A legjobb férfi mellékszereplő díját J.K. Simmons kapta a Whiplash című dráma kegyetlen dobtanárának megformálásáért. A film további két is díjat kapott (vágás, hang).

A brit filmek mezőnyében James Marsh műve, A mindenség elmélete diadalmaskodott. Anthony McCarten szkriptje révén a Stephen Hawking fizikusról szóló életrajzi dráma kapta a legjobb adaptált forgatókönyv díját is.

A legjobb eredeti forgatókönyv díjával Wes Anderson és A Grand Budapest Hotel gazdagodott. Az amerikai rendező nagysikerű alkotása további négy díjat zsebelt be: a legjobb filmzenéért, a legjobb díszletért, a legjobb jelmezért, valamint a legjobb sminkért és frizuráért járót.

A legjobb operatőr a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című Inárritu-filmet fényképező Emmanuel Lubezki lett.

Az idegen nyelvű alkotások között az Ida című fekete-fehér lengyel filmet, az egészestés animációs filmek mezőnyében A Lego-kalandot, dokumentumfilm kategóriában pedig a Citizenfourt jutalmazták.

A vizuális effektusoknak járó díjat a Csillagok között című sci-fi kapta.

Mike Leigh filmrendező életművét legrangosabb kitüntetésével, BAFTA-tagsággal ismerte el a brit filmakadémia.