Nem minden országban korhatáros a szoftpornó

2015.02.13. 09:42

A szürke ötven árnyalatával kapcsolatban mindenki csak egy dolog érdekel: milyen és mennyi szex lesz a filmben. Utóbbival kapcsolatban már lehet tudni, hogy mindössze 20 percet tesz ki a kölcsönös testnedvcsere, de még így is akadnak olyan országok, ahol inkább be sem mutatják. Malajzia után Oroszország észak-kaukázusi, főleg muszlimok lakta részén sem mutatják be, mint például Oszétiában és Csecsenföldön. A hatóságok szerint a szexualitás ilyen mértékű megmutatása nem való moziba annak ellenére, hogy az ország többi területén 18-as korhatárral vetítik.

Eközben a Közel-Keleten már vizsgálják, hogy esetleg hogyan lehetne bemutatni A szürke ötven árnyalatát. Már az is hír, hogy egyáltalán fontolóra vették a bemutatót, hiszen az erőszakkal szemben a meztelenkedés és a szex tabu az ottani mozikban. Egyedül Libanonban biztos, hogy mozikba kerül a film, de kizárólag 21 éven felüliek mehetnek be a vetítésre.

Velük ellentétben a francia hatóságok úgy ítélték meg, hogy nincs szükség 12-es karikánál nagyobbra. A döntőbizottság szerint A szürke ötven árnyalata csak egy romantikus film, és nincs indok a szigorításra, sőt, a korhatár teljes eltörlését is felvetették. Európa legtöbb országában átlagosan 15-18 évnél húzzák meg a korhatárt, de a franciáknál jellemzően sokkal elnézőbbek a filmek szexuális tartalmával kapcsolatban. Magyarországon csak 18 év felettiek nézhetik meg a filmet a mozikban.