Eltiltották a rendezéstől, mégis ő a legjobb filmes

2015.02.14. 20:37
Előzmény (1)

Szombat este átadták a Berlinale díjait, ezek lettek a zsűri kedvencei:

  • Arany Medve a legjobb filmnek: a rendezéstől eltiltott iráni filmes, Jafar Panahi nyerte a fődíjat. A Taxi című filmje éppen erről szól, hogy nem tudja gyakorolni a saját foglalkozását, úgyhogy jobb híján taxizni kezd, de persze közben azért filmezget is. A film tényleg szórakoztató lett, miközben fontos kérdéseket is feszegetett, úgyhogy teljesen megérdemelten nyerte el a fődíjat. A rendező még mindig nem hagyhatja el Iránt, a kábé 12 éves unokahúga (aki a filmben is szerepel) könnyek között vette át az Arany Medvét. A Taxi kapta a külföldi kritikusok Fipresci-díját is. 
  • Ezüst Medve a legjobb színésznek és színésznőnek: Charlotte Rampling és Tom Courtenay kapták az elismerét a 45 years című filmért, szintén teljesen megérdemelten. A 45 years a fesztivál egyik nagy meglepetése volt: Andrew Haigh nevét főleg a Looking című HBO-sorozatból és a Weekend című filmből lehet ismerni, most is egy kemény párkapcsolati drámát mutat be: a 45. házassági évfordulóra készül a házaspár, amit egy váratlan levél hirtelen új megvilágításba helyez. 
  • az Alfred Bauer-díjat az az Ixcanul nyerte, amit én is szerettem: a guetamalai filmben egy kávéültetvényen dolgozó maja indián lány felnőttéválását követhetjük nyomon. Pont olyan, amilyennek a leírás alapján látszik, de tényleg nincs vele semmi gond. 
  • legjobb rendező megosztva: Radu Jude (Aferim!) és Malgorzata Szumowska (Body). A román Radu Jude fekete-fehér munkáját westernként emlegetik, a lengyel Malgorzata Szumowska pedig a test témáját járja körül egy halottkém, egy bulémiás lány és egy szellemekkel kapcsolatba kerülő nő kapcsolatán keresztül. Mindkét film tök oké volt, jogosan lett kiemelve. 
  • legjobb forgatókönyv: Patrició Guzmán (Pearl Button), az ökumenikus zsűri fődíját is ez a film nyerte, ami csak azért vicces, mert én nem néztem meg  ezt a dokumentumfilmet, mert az volt a szinopszisa, hogy: "az óceán a Föld emlékezete". Akik viszont látták, röhögőgörcsöt kaptak a film alatt, és arra biztattak, hogy semmiképpen se nézzem meg. Ennek ellére a film folyamatosan magas pontszámokat kapott a kritikusoktól, pedig senkitől sem hallottam róla jókat. 
  • a zsűri nagydíja: El Club. Egy újabb chílei film, egy újabb díj a Berlinálén. A No rendezőjének új filmje, amit mindenki az egekbe dicsért, és nyilván nem láttam, mert csak olyan időpontokban vetítették, amikor éppen valami mást néztem. 
  • a legjobb operatőr díját megosztva kapta az új kedvenc filmem, a Victoria operatőre, Sturla Brandth Grøvlen. Nyilvánvaló volt, hogy a zsűri nem fogja díj nélkül hagyni a 140 perc vágás nélkül bravúrját, és tény, hogy ebben az operatőrnek volt a legnagyobb szerepe. A megosztott díj másik felét Evgeniy Privin és Sergey Mikhalchuk kapta még Alekszej Germán Under Electric Clouds című filmjének fényképezésért. Újabb film, amit bármennyire is szerettem volna, ki kellett hagynom.