Meghalt a Polipka című Bond-film főgonosza

2015.02.16. 11:21

94 éves korában elhunyt Louis Jourdan francia színész, Hollywood utolsó francia szeretője, írja az MTI. A halálhírt a színész életrajzírója, Olivier Minne közölte.

A színész 1921-ben, Marseille-ben született Louis Robert Gendre néven és már a '30-as évek végén megjelent Franciaországban a filmvásznon. A második világháborúban csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz, a háború után pedig Hollywoodban csinált karriert. Első hollywoodi szerepét az Alfred Hitchcock rendezte A Paradine-ügy című filmben kapta.

A '40-es évektől olyan színésznőkkel esett szerelembe a filmvásznon, mint Joan Fontaine, Jennifer Jones, Grace Kelly és Shirley MacLaine. Gyakran játszotta a romantikus francia szerető szerepét, ilyen volt a Gigi című, 1959-ben kilenc Oscar-díjjal jutalmazott musical is.

Meghalt az Octopussy főgonosza, Louis Jourdan

De ő volt az 1983-as Bond-film, a Polipka főgonosza is, a száműzött afgán herceg, Kamal, aki ki akarta robbantani a harmadik világháborút az atomhatalmak között, hogy aztán az őrült Orlov tábornok lehessen a világ ura, ő pedig lopott ékszerekkel helyélhessen a háremhölgyei és testőrei gyűrűjében. Eljtszotta emellett Drakula grófot is, és szerepelt a Mocsárlény című horrorfilmekben. Két csillagot is kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán. 

Felesége, akivel több mint hatvan évet élt együtt, tavaly huny el. Fia, Louis Henry Jourdan 1981-ben harmincéves korában drogtúladagolás következtében halt meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport