Ezrek akarták hallani az öreg Terminátor sikerének titkát

04
2015.02.23. 13:38
Arnold Schwarzenegger szinte minden héten felbukkan a médiában, hogy a legújabb filmje promókörútja mellett politikusokkal pózoljon, díjat vegyen át, gyúróbajnokokat avasson, a zöld energiáról és a környezetvédelem fontosságáról tartson előadást, vagy épp a saját magáról elnevezett Schwarzenegger intézetet népszerűsítse. Vasárnap a budapesti Sportarénában rendezett Siker-napon állt színpadra, hogy elmesélje, hogyan lett a osztrák testépítőbajnokból Hollywood királya és Kalifornia kormányzója, és mikor találkozott először magyarokkal.

Nagyjából hatezer Schwarzenegger-rajongó hallgatta meg a testépítő-filmsztár-kormányzó életvezetési tanácsait a Papp László Sportarénában, és a meglehetősen borsos jegyárak ellenére legalább százan külön is fizettek azért, hogy közös fotót készíthessenek a kedvenc akciófilmes ikonjukkal. Az MVM Siker-nap fénypontja ugyanis tényleg maga Schwarzenegger volt, még úgy is, hogy az előadása csak egy anekdotákkal megszakított közhelygyűjtemény volt a sikerről, a célokról, az akaraterőről, meg persze a szabályok fontosságáról.

De mégis teljesen más az, hogy ha a Terminator-filmek sztárja ad életvezetési tanácsokat, és nem csak a magyar celebvilág próbál előállni egyébként ehhez hasonló sikerreceptjeivel.

A felfokozott várakozásra jellemző volt, hogy az is elterjedt, Schwarzenegger egy terepjáróval hajt majd be a színpadra, miután a backstage-be már az előadás előtt behajtott a színészt a rendezvény végén elszállító autó.

Schwarzenegger bevonul a Papp László Sportaréna színpadára

Ehhez képest aztán végül nem kapott egy rocksztárhoz hasonló felvezetést, némi füsteffekt mellett, no meg Andy Vajna felkonferálására érkezett meg nagy ujjongás közepette a színpadra.

Ahol rögtön bele is fogott a lényegbe:

A siker titka Arnold-módra, 6 pontba szedve
 1. Legyen meg célod, a többi jön magától!
 2. Mindig nagyban gondolkozz!
 3. Ne hallgass a kétkedőkre!
 4. Felejtsd el a B tervet!
 5. Dolgozd rojtosra a segged, mert különben a többi szabály sem fog működni!
 6. Adj is valamit a közösbe, ha már elvettél belőle!

Mindezt persze kedélyes sztorizgatással mondta el nagyjából egy óra alatt, a saját hihetetlen életútján keresztül mutatta be, milyen fontos a nagy célok kitűzése és azok megalkuvásmentes elérése. Ezeket a saját magának felállított szabályokat már akkor bizonyítottnak látta, amikor 20 éves korára ő lett a legfiatalabb Mr. Universe, eztán pedig ezek mentén lépdelt előre a show-bizniszben, és tűzte ki maga elé a kormányzói tisztség megszerzését is.

Reg Park mellett ők voltak Schwarzenegger legnagyobb példaképei

Az előadáson elhangzott nevek listája:

 • Ronald Reagan: nagyon motiválta, amikor látta, hogy színészből is lehet politikus
 • George H. W. Bush, akihez múlt héten is beugrott ebédre, és akinek 1989–93 közötti elnöksége alatt a fitnesztanácsadója volt. Többek között az ő hatására döntötte el, hogy kormányzó akar lenni.
 • A már sokszor emlegetett apósa, Sargent Shriver, a Békehadtest megalapítója, és első vezetője.
 • A médiacézár Ted Turnertől is sokat tanult: „Feküdj le korán, kelj fel korán, dolgozz keményen, és mindenhol hirdesd magad. Zsebre dugott kézzel nem lehet megmászni a sikerlistát."
 • Mihail Gorbacsov,
 • Nelson Mandela,
 • Winston Churchill,
 • Muhammad Ali,
 • és Teréz anya is ott van a személyes listáján.

Amerikai álom

Schwarzenegger már gyerekkorában elhatározta: nem akar átlagos osztrák kispolgár, gazdálkodó vagy bolti eladó lenni a második világháború utáni, megszállt Ausztriában, éhes gyerekekkel otthon, inkább minél gyorsabban lelép.

Láttam egy dokumentumfilmet Amerikáról, és azonnal lenyűgöztek a felhőkarcolók, a hidak meg a hatalmas autók.

A cél tehát megvolt, már csak tervet kellett hozzá készíteni.

Kapóra jöttek a Grazban látott testépítőmagazinok, a borítójukon Reg Parkkal, aki pont akkoriban lett Mr. Universe-ként a hollywoodi Herkules-mozifilmek sztárja. Schwarzenegger mindent tudni akart Reg Park edzésmódjáról, hogy napi 4-5 óra gyúrással még Herkulesnél is nagyobb izomhegy legyen. Még az sem érdekelte, hogy az anyja nehezményezte: bögyös csajok helyett miért pucér férfiak képeit rakja ki a falra? Hiszen a válasz egyszerű volt: azért, hogy legyen motivációja, és minden nap a szeme előtt lebegjen, mennyit kell gyúrnia.

Ha valamit meg akarsz tenni, akkor tegyél érte, és menj el a végsőkig!

– hozott egy német mondást példaként. Ezt magára úgy vetítette le, hogy nem egy nagy, hanem minden idők legnagyobb testépítője akart lenni, nemcsak szerepelni akart filmekben, hanem főszerepben, a legjobban fizetett filmsztár akart lenni, a politikával pedig nem azért kacérkodott, hogy rongyos polgármester legyen belőle, hanem mindjárt a legfontosabb állam, Kalifornia vezetését tűzte ki maga elé (elnök nem lehet, mert nem amerikai földön született).

Kitöröltem a szótáramból azt, hogy lehetetlen!

Ez persze még Schwarzeneggernek sem volt olyan egyszerű, mert korábban Ausztriában azt szokta meg, hogy mindenki megelégszik az átlagos élettel. A rokonai és a szülőfaluja környéki sportoló barátai is mindig mondogatták neki:

Ne menj ki Amerikába! Legyél inkább itthon focista! Ha kimész Amerikába, örökre szegény maradsz, és le fognak lőni az utcán!

Többszörös Mr. Universe-ként és Mr. Olimpiaként végül átkelt az óceánon, de amikor a filmiparba akart fejest ugrani, még a testépítő haverjai is kiröhögték:

Lehetetlen, felejtsd el! Túl nagy testű vagy ehhez. Dustin Hoffman vagy Al Pacino férfi szexszimbólumok, te meg úgy nézel ki mellettük, mint valami szörny, és még akcentusod is van, nem te leszel az új John Wayne. Mi is a neved egyáltalán? Sniccer? Miért nem nyitsz inkább egy konditermet?

Aztán beestek az első hollywoodi szerepajánlatok, de az alkata miatt csak birkózót és náci tisztet játszhatott volna.

Nem is fogadta el egyiket sem, inkább még keményebben készült a castingokra.

Celebszpotting az Arnold-esten

A 11 órás kapunyitástól Arnold 19:30-as beszédéig persze ki kellett valamivel tölteni az időt, így az érdeklődők rengeteg hazai híresség életvezetési tanácsait és sikerreceptjét is meghallgathatták – nagyjából 10-15 percben. Például a Schobert Norbi–Rubint Réka-párosét, Kemény Dénesét, Farkas Bertalanét és Vészi Gábor mlm-guruét.

20150222 174325
Fotó: Szűcs Gyula
Őket láttuk a színpad mellett is:
 • Andy Vajna konferálta fel Arnold Schwarzenegger előadását, hiszen régi barátok: együtt forgatták a Vörös zsarut, a Terminátor 2-t és a Total Recallt,
 • Vajnát természetesen a fiatal asszonyka, Palácsik Tímea is elkísérte,
 • Talmácsi Gábor kitartóan várakozott az újságírókkal és a fanatikus rajongókkal a színpad mellett, hogy lefotózhassa Arnoldot,
 • és Kiss Gergely olimpiai bajnok vízipólóst is láttuk a backstage-ben.

Tudtam, hogy ha a napi 5 óra edzést kibírtam és testépítőbajnok lettem, akkor a színészkedés is menni fog. Angolórákat is vettem, hogy eltűnjön az akcentusom. Bár lehet, hogy vissza kellene kérnem a pénzt attól a tanártól.

Szörnyű lett az első mozifilmem!

A Herkules New Yorkban botrányosan rossz lett ugyan, de legalább megnyíltak Schwarzenegger előtt az addig zárt hollywoodi ajtók. Bekerült a San Francisco utcáin egyik epizódjába, leforgathatta az Acélizmot és a Maradj éhen!-t, ami annyira tetszett a Conan producereinek, hogy neki adták a kimmériai barbár szerepét.

Aztán megcsináltuk James Cameronnal a Terminátort, és az „I'll be back” a filmtörténelem legismertebb szlogenje lett. 

Itt tanulta meg a hátrányát előnnyé tenni: mivel tényleg olyan gépiesen beszélt angolul, mint egy robot, tökéletes volt Terminátornak.

Arnold * Magyarország

Azoknak persze, akik már olvasták az Emlékmás – Életem hihetetlen, de igaz története című önéletrajzi könyvét, nem sok újat mondott Schwarzenegger az élettörténetével. Viszont úgy volt vele, hogy ha már eljött hozzánk, akkor

természetesen a magyarokhoz fűződő viszonyáról is mesél.

Imádom Budapestet, történelmi város. Nem tudom, hogy jó ötlet volt-e, hogy elszakították Magyarországot Ausztriától, nem lenne rossz egyesíteni

– mélázott el, mielőtt magyar barátairól kezdett beszélni. Nem a színpadra érkezésekor már méltatott Andy Vajnával, hanem '56-tal kezdődik a történet: az apja egy ausztriai menekülttábort vezetett, és Schwarzenegger is ott szerezte első magyar barátait, amikor gyerekként ő is volt ételt osztani az Amerikába szökő magyaroknak.

Magyarországon sem most járt először, itt forgattak néhány jelenetet a Conan, a barbárból. Az egyik jelenetben kősziklákon kúszott véresen, vérzett a térde és a könyöke, de a végterméket látva rájött, hogy a fájdalom csak átmeneti, a jelenet viszont örök. Aztán az 1988-as Vörös Zsarut már teljes egészében Budapesten forgatták le Andy Vajnával. A szép emlékei örömére pedig egy kissé elcsépelt kijelentést is tett a a beszéde végén. Na, kitalálja mit mondott? Hát persze, hogy ezt:

Még visszajövök! • Tippek
 • Lakáshitel