Cannes-ba várják Woody Allen új filmjét

2015.03.27. 16:50

Még három hetet várnunk kell a hivatalos cannes-i program bejelentéséig, de a Variety  szernt arra lehet számítani, hogy az új 3D-s Pixar-filmet, az Agymanókat és Woody Allen 45. filmjét, az Irrational Mant is a közkedvelt dél-franciaországi fürdővárosban évente megrendezett mozgóképes seregszemlén mutathatják be. A sorban 68. fesztivált egyébként május 13-24 között rendezik. Allen legendásan irtózik az ilyen hepajoktól, így nem is túl valószínű, hogy a versenyprogramban láthatjuk majd. A filmben Joaquin Phoenix és Emma Stone  is szerepel, utóbbival Allen a Káprázatos holdvilágon már forgatott korábban.

irrational-man-movie-set

A Pixar az Agymanók című animációs filmet viheti Cannes-ba, így a rendező Pete Docter már másodjára látogathat el a fesztiválra, hiszen 2009-ben a Fel! című filmje nyitotta meg a hivatalos programot. Azt viszont már korábban bejelentették, hogy május 14-én a Mad Max: Fury Road is Cannes-ben kerül a nagyközönség elé. A programban, vagy azon kívül szereplő amerikai filmek között ott lesz a Carol, egy ötvenes években játszódó, leszbikus szerelemről szóló dráma Cate Blanchett és Rooney Mara főszereplésével, és a Sicario című, Mexikóba játszódó krimi, aminek főszerepében Emily Blunt, Benicio Del Toro és Josh Brolin látható majd.

Egyelőre nem biztos, de valószínűsíthető, hogy Cannes-ba ér majd Jeff Nichols Midnight Special címú sci-fi-thrillerje (Adam Driver és Michael Shannon játszik benne)és Gus Van Sant The Sea of Trees című drámája, amiben egy öngyilkosság történetét és hátterét ismerhetjük meg Matthew McConaughey és Ken Watanabe tálalásában. Egy másik sci-fi, a görög Jorgosz Lantimosz rendezte The Lobster (Colin Farrell, Rachel Weisz és John C. Reilly) viszont szinte biztos, hogy Cannes-ban utatkozik majd be. Natalie Portman első rendezését, a Jeruzsálemben forgatott A Tale of Love and Darkness című drámát a Variety.com szakírói az Un Certain Regard-szekcióba várják.

A nyitófilmről sem lehet még tudni semmit, és ugyan Allen Irrational Man-je tűnik a biztos befutónak (2002-ben és 2011-ben is az ő filmjei nyitották meg a hivatalos programot), de mivel a zsűri két elnöke is amerikai (Joel és Ethan Coen), valószínűbb, hogy a fesztivál igazgatója, Thierry Fremaux inkább egy francia filmet választ - vélhetően Mark Osborne A Kis hercegét, Antoine de Saint-Exupéry klasszikusának stop-motion-animációval készült, angol nyelvű adaptációját.

A hazai filmek közül a nemzetközi sajtó Nemes-Jeles László Saul fia című rendezését tartja valószínű befutónak, az origónak adott interjújában Andy Vajna mégGárdos Péter Hajnali láz című filmjét sorolta a cannes-i esélyesek közé.