Magyar kényszerszínész lett a legjobb

2015.04.03. 11:10

Kristóf Márton kapta a legjobb színésznek járó díjat a 20. Vilniusi Nemzetközi Filmfesztiválon az Utóéletben nyújtott alakításáért. Ez rövid idő alatt a második díj, amit Zomborácz Virág filmje megnyert, néhány hete 33. Bergamói Nemzetközi Filmfesztivál első díja lett az övék. Kristóf Márton díja azért is különleges, mert eredetileg nem profi színész, hanem inkább zenész, aki egyébként nemrég szerződött le Nicolas Jaar szuperproducer kiadójához - és nem mellesleg egy friss remixet is bemutattunk formációjától, a 12z-től.

Az Utóélet egy szórakoztató kísértetfilm, amelyet Zomborácz Virág rendezett, a hazai mozikban szeptemberben bemutatott filmet immár több mint 21 ezren látták országszerte. A Karlovy Vary Filmfesztiválon mutatták be az East of the West programban, ahol az Index is ott volt a premieren, ilyen izgalmas volt:

A magyar film humora minden nemzetre hatott

Vilniusban a rövidfilmek versenye is magyar sikerrel zárult idén. Bucsi Réka Symphony no.42 című digitális rajzanimációja kapta a legjobb rövidfilm díját. Bucsi Réka diplomafilmje 2014-ben, a Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be először, majd számos elismerésben részesült, versenyben volt a legjobb rövid animáció Oscar-díjáért, ugyanis az Amerikai Filmakadémia tagjai beválaszották azon tíz animáció közé, amelyek közül az Oscar-jelölt alkotásokat választották ki. A filmet sajnos még mindig nem lehet online megnézni, erről Bucsi Réka nemrég egy videót is posztolt: