Shailene Woodley lett az MTV-generáció új üdvöskéje

2015.04.13. 06:39

Négy díjat, közte a popkultúra úttörőjének járó különdíjat is megkapta a Csillagainkban a hiba főszereplője a helyi idő szerint délután öt és este hét között megrendezésre került MTV Movie Awards-on, amit hiába harangoztak be az év bulijának, belülről nézve elég unalmas volt, és a veszélyesen nagyszájúként emlegetett Amy Schumer műsorvezetése sem tudta feldobni.

Jimmy Kimmel talkshow-műsorvezető egy háromperces felkonfban több poént szórt el, mit Schumer, aki állítólag szabad kezet kapott a gála producereitől, de semmivel sem igazolta sem komikus tehetségét, sem azt a kicsit genyó vénát, ami elengedhetetlen egy olyan műsor levezetéséhez, amiben azért is kapott valaki díjat, mert a legjobban alakított egy halálra rémült karakter a filmvásznon, vagy mert neki volt a legjobb kockahasa/melle egy filmben. A gálaműsorokra jellemzően ez is egy montázzsal kezdődött, amibe - szintén a hagyományoknak megfelelően - a műsorvezető saját magát helyezte be az év fontos filmjeinek kulcsjeleneteibe. Az első öt percben csak abból tudtam, hogy nem az Oscar-gálán ülök, hogy itt beengedtek a nézőtérre egy Walking Dead-pólóban.

Amikor a gálát felvezető cikkben azt írtam, annyi celebvendég lesz az eseményen, hogy a sima rajongók vagy érdeklődők be sem fognak jutni az év bulijának kikiáltott hepajra, alaposan mellélőttem (értsd: nem néztem utána a dolgoknak) mert annyi celebritás tán még Hollywoodban sincs, ahányan beférnek a Nokia Theaterbe. Ennek megfelelően a nézőtéren kismilllió nem híres ember üldögélt, mögöttem például egy rezignált arcú mexikói családapa, aki láthatóan nagyon szeretett volna inkább otthon sörözni és megnézni az LA Galaxy esti meccsét, de a három lánya másképp gondolta a hétvégi programot.

Ők beleestek az MTV célcsoportjának számító 14-25-ös korosztályba, mégsem röhögtek Schumer bevezető számán és az azt követő poénokon sem - érthető, hiszen azzal viccelni 2015-ben, hogy Kevin Hart komikus alacsony (tényleg akkora, mint egy kutya ülve, de hát ez van), az annyira se nem forradalmi, se nem szórakoztató.

A kétórás gála előtti vörös szőnyeges felvonulásról a saját marhaságom miatt lemaradtam, de a helyszínre érkezve bazinagy kivetítőn megnéztem belőle valamennyit, így tudom például, hogy nem is vörös volt a szőnyeg, hanem vattacukorkék, és annyi, számomra érdektelen, tökegyforma sztárocska vonult fel rajta, hogy nem is baj, hogy nem kaptam hőgutát az egykor kezdett celebmustrán. Kelly Osbourne lilás taraja azért megért volna egy kérdést, de majd legközelebb. Két, gálaműsorokban rutinosnak tűnő hajléktalannal cigizgetve megtudtam, hogy Robert Downey Jr jó arc, és tegnap este adott nekik húsz dollárt, bár a sztori igazságtartamát nagyban megkérdőjelezi, hogy egy arra kolbászoló, bajszos faszira mutatva egyikük kissé bizonytalanul megjegyezte, hogy dat him innit. Nem ő volt.

A show hajszálpontosan kezdődött, és mivel élő tévéműsorról beszélünk, az ajtókat ötkor bezárták, az odakint utolsókat szelfizők és ingyenpiáért sorban állók meg az első reklámszünetig kint maradtak. Azért nem mindenki, a Botrány című sorozat Huck nevű, kissé zakkant karakterét alakító Guillermo Díaz bejöhetett késve is. Le is ült tőlem három széknyire, de nem volt pofám kérdésekkel zargatni. Érdekes volt látni egyébként azt, ahogy a reklámszünetekben a nézőtérről úgy rohantak ki a vendégek, mintha odakint éppen élőben faragtak volna meg a Köves Slomót ölelgető Vona Gábor szobrát. Pedig csak popcornért és sörért mentek ki sorban állni, aztán rohanhattak vissza a következő szünetben. Egyébként kevés viccesebb látvány van a tíz centi magas sarkakon egyensúlyozó, aligruhás csajoknál, ahogy a kissé lejtős nézőtéren kajával felpakolva igyekeznek a helyükre.

A díjátadó gáláktól megszokott tempóban haladtak az események, kijött valami közepesen vagy nagyon ismert színész és a súgógépről felolvasta azt, amit a gála forgatókönyvírói kitaláltak nekik. Ez nem egy igen kínos momentumot eredményezett, amikor a legjobb női főszereplőnek járó díjat átadó Magic Mike XXL című film főszereplői, köztük Channing Tatum és Joe Manganiello arra panaszkodtak, hogy a nők elnyomják őket, láthatóan igen kellemetlenül érezték magukat, mint ahogy a Tökéletes hang 2 szereplőgárdájának tagjai is kissé hitetlenkedve hallgatta, ahogy a filmbe dettó szereplő Rebel Wilson a vagináját egy kis, csinos burritóhoz hasonlítja. És akkor arról nem is beszéltünk, hogy Mark Wahlberg a seggbekúrni brit szlengben használatos kifejezéseit szerette volna letisztázni Jesse J énekesnővel, aki ugye angol, és ez, mármint az akcentusa egy újabb, pompás humorforrásnak  bizonyult.

A műsor alatt egy lelkes tapsoltató ember a színpad elé bezavart, gondosan és esztétikai szempontok alapján válogatott csajokból és pasikból álló tömeget folyamatosan mozgatta, és amikor nagyon lanyhultak, jól hallhatóan bemondatta, hogy most tessék tapsolni. Ez egyébként a tévében leadott műsorba természetesen nem került bele, mint ahogy az sem, amikor Amy Schumer egy jobb pillanatában beszólt Jennifer Lopeznek, hogy a megcsalás utáni hisztis balhézásról tudna mesélni bőven. Lopez egyébként maga is kapott díjat, ő volt az, aki a leghitelesebben tojt be a vásznon A szomszéd fiú című filmben. A legnagyobb taps és sikolyáradat a kétszeresen díjazott Dylan O’Brient (Az útvesztő) és a Whiplash-főszereplő Miles Tellert fogadta, illetve a Robert Downey Jr-nak életműdíjat átadó Bosszúállók-stábot, akik külön díszletelemet kaptak, füstöt és lézert is, ami nem kevés pénzbe kerülhetett a május 1-jén bemutatásra kerülő filmmel keményen nyomuló Disney-nek.

Downey és a két másik különdíjas (Kevin Hart - komikus géniusz-díj és a már említett Woodley) egyébként a köszönőbeszédeikben nagyon emberiek voltak, Downey a közönségnek köszönte meg, hogy soha nem hagyták cserben, még akkor sem, “amikor túl sokat bulizott”, ami ugye a kilencvenes években ipari mennyiségben elfogyasztott kokainra vonatkozott, Woodley a “bízz magadban” vonalon indult el a beszédében, de belezavarodott, de jól kivágta magát, és arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki bízzon magában és azokban, akik a legközelebb állnak hozzá, a Bérhaverokban is szereplő Hart pedig a családjának mondott köszönetet. A Hart díját felkonferáló Jimmy Kimmel kedvesen, de mégis kissé cinkelősen méltatta haverját, poénjai sokkal jobban ültek, mint Schumeré, akik az este folyamán azt is elárulta, hogy kiválóan mélytorkozik, mert bármit dugnak le a torkán, nem öklendezik.

A kétórás műsor végén a legjobb filmnek a Csillagainkban a hiba bizonyult, egy keserédes, romantikus giccs egy rákos lány és egy amputált lábú fiú szerelméről, amiben Shailene Woodley volt az egyik főszereplő. A színésznő ezzel gyűjtötte be a negyedik díját az este folyamán, és lett egy újabb popcornfüggő generáció ügyeletes ikonja. Ha jól sáfárkodik a tehetségével, hamarosan az A-lista tetején találjuk Emma Stone és Jennifer Lawrence mellett. A díjazottak:

AZ ÉV FILMJE

Csillagainkban a hiba

LEGJOBB NŐI ALAKÍTÁS

Shailene Woodley – A csillagaikban a hiba

LEGJOBB FÉRFI ALAKÍTÁS

Bradley Cooper – Amerikai mesterlövész

LEGJOBB BETOJT ALAKÍTÁS

Jennifer Lopez – A szomszéd fiú

LEGJOBB ÚJONC

Dylan O’Brien – Az útvesztő

LEGJOBB FELSŐTEST 

Zac Efron – Rossz szomszédság

LEGJOBB PÁROS

Zac Efron & Dave Franco – Ross szomszédság

LEGJOBB VEREKEDÉS

Dylan O’Brien vs. Will Poulter – Az útvesztő

LEGJOBB CSÓK 

Ansel Elgort & Shailene Woodley– Csillagainkban a hiba

LEGJOBB HÚBAZDMEG–PILLANAT

Seth Rogen & Rose Byrne – Rossz szomszédság

LEGJOBB GAZEMBER

Meryl Streep – Vadregény

LEGJOBB ZENÉS MOMENTUM

Jennifer Lawrence – Az éhezők viadala 3

LEGJOBB VÍGJÁTÉKSZEREPLŐ

Channing Tatum – 22 Jump Street

LEGJOBB ÁTALAKULÁS 

Elizabeth Banks – Az éhezők viadala 3