Az oroszoknál betiltották A 44. gyermek című filmet

2015.04.16. 16:47

Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszter nagyon kiborult az ötvenes évek sztálinista rendszerében játszódó krimi láttán, és kijelentette, hogy mivel a Ridley Scott producerkedése mellett, Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace és Joel Kinnaman főszereplésével készült krimit nem mutathatják be az orosz mozikban.

A 44. gyermek (16E) (Child 44) hivatalos magyar szinkronos előzetes

A miniszter szerint a film nem elég, hogy meghamisítja a történelmi tényeket (hogy pontosan mire gondolt, nem derül ki a Variety cikkéből), de a szovjeteket fizikálisan és morálisan is alantas népnek állítja be, az országot meg úgy ábrázolja, mint A Gyűrűk Ura Mordort, a gonosz birodalmát.

Az ilyen és ehhez hasonló filmeket, melyek az országunkat a népünket ilyen negatív fényben mutatják be, soha, semmilyen körülmények között nem vetíthetik le az orosz mozik és tévék sem.

A 44. gyermek egy ötvenes években játszódó thriller, amiben egy detektív gyermekgyilkosságok ügyében nyomoz, és valóban nem fest túk pozitív képet a szovjet államrendőrség működéséről. A film forgalmazóját a minisztérium felkérte, hogy vágassa újra a filmet, de de erről szó sem lehetett, az apróbb, főleg kozmetikai apróságok viszont nem bizonyultak elegendőnek. Az sem mellékes, hogy a forgalmazó Central Partnership a Gazprom-Media tulajdonában áll, ami az állami kézben levő Gazprom egyik vállalata, így elképzelhetetlen, hogy a döntés ellen tiltakozzanak.

A döntés hallatán Alexandr Rogynyaszkij, a Leviathan rendezője kissé keserűen jegyezte meg, hogy ezek szerint az Oroszországban bemutatott, történelmi témájú filmeknek bizonyos központi elveknek kell megfelelniük a tartalmat illetően.

Ez egyértelműen öncenzúrához vezet, a forgalmazók pedig nagyon meggondolják majd, milyen filmeket mutassanak be az országban.