Külföldön is imádják a Liza, a rókatündért

2015.04.18. 12:01 Módosítva: 2015.04.18. 12:11

A Liza, a rókatündér nyerte a legjobb európai fantasztikus film Ezüst Mélies-díját péntek este a 31. Imagine Filmfesztiválon Amszterdamban, közölte szombaton a Magyar Filmunió. Ez azért nagy dolog, mert így az elsőfilmes Ujj Mészáros Károly olyan kultrendezők közé került be, mint Danny Boyle (aki a 28 nappal későbbért szintén kapott díjat), Guillermo del Toro (ő az Ördöggerinccel nyert és az Engedj be! című vámpírfilm atyja, Tomas Alfredson.

Liza, a rókatündér - előzetes

A Liza, a rókatündér egyébként olyan geek gyöngyszemekkel volt versenyben, mint a vhs-korszakot zseniálisan megidéző Turbo Kid, vagy a minimalista sci-fik aktuális királya, az Ex Machina. Ujj Mészáros Károly péntek este videoüzenetben köszöntette az amszterdami fesztivált, ugyanis éppen egy brüsszeli  sci-fi fesztiválon mutatta be a Liza, a rókatündért. A fesztiválkörút hétvégén Tajvan nemzetközi zsánerfilm fesztiválján folytatódik.

De Lizát nemcsak az amszterdami filmfesztivál zsűrije imádta: korábban a 35. Fantasporto filmfesztiválról is elhozta a fődíjat, ráadásul nemcsak  az Index kritikusa szerette , de a nézők is. El is indult egy Liza megdönti Hajnal Tímeát elnevezésű kampány is, ami persze nem egy leszbikus szerelemmel turbózott folytatás terve, hanem egy vicces felhívás arra, hogy Ujj Mészáros Károly filmje nyomja le nézettségben Osvárt Andrea Megdönteni Hajnal Tímeát című vígjátékát, amit korábban 104 863 ember nézett meg moziban. Addig is interjú a Liza készítőivel ittinterjú az egy zeneszerzővel ittriport az egyik forgatási helyszínről meg emitt.