Nyomul a hajtány, Karlovy Varyban áll meg

2015.04.28. 14:53

A Karlovy Vary Filmfesztiválon nagyon szeretik a magyar filmet: két éve Szász János A nagy füzet című filmje nyerte el a fődíjat, legutóbb pedig a fesztivál három legfontosabb díjából kettőt Pálfi György Szabadesése zsebelt be, de nagy sikerrel ment Zomborácz Virág Utóélete és Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlanja, valamint Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban című kisfilmje. 

A júliusi fesztivál programját már elkezdték összerakni, de még csak annyi derült ki, hogy az európai filmek terjesztésével foglalkozó European Film Promotion indít egy új programot a fesztiválon, Future Frames címmel tíz fiatal filmiskolásnak. Ebbe a válogatásba került be Szabó Mátyás Határ című SZFE-s diplomafilmje. Ez egy kép belőle, így néz ki:

Fotó: Jelenet a filmből

A Határ című kisfilmet lehetett már látni a diplomafilmeket vetítő SZFE Kicks rendezvényen, amiből egyébként legközelebb május 8-án tartanak ismétlést a Toldi moziban. A 24 perces kisfilm a Filmalap támogatásával, a Filmteam és az SZFE koprodukciójában készült, Szabó Mátyás a rendezője, Deák Kristóf az operatőre, Szöllősi Barnabás írta, Bodoky Eszter volt a vágója és Érsek Lajos a hangmérnöke. A főszereplője az ifjú és tehetséges Patkós Márton, az ő partnerei a film első felében Csuja Imre, majd Farkas Franciska, akit a Viktóriából lehet ismerni. Patkós egy hajtányhoz láncolt rabot alakít, akit Csuja őriz, ám egy szerencsés véletlen folytán el tud szabadulni - de ugye egy kötött pályán közlekedő hajtányhoz van bilincselve, úgy meg nem olyan egyszerű csajozni. Nyilván az egész egy nagy életmetafora, szépen van fényképezve, úgyhogy jó esélyekkel kerül be a fesztiválok keringésébe. 

A Karlovy Vary-i fesztiválból ez lesz az 50. kiadás, július 3 és 11 között, a másik kilenc filmről itt lehet olvasni.