Kovács Lajos majdnem meghalt az Argo 2 forgatásán

2015.05.01. 08:26

Az Argo 2 bemutatóján Kovács Lajost a Balog Tibi-feelingről és szadomazo szerkójáról faggattuk, Kiss Józsefet a Szent Korona-vicceken kiakadó szélsőjobbos kötekedőkről kérdeztük, Kulka János pedig a Fekete Lófasznak hívott nindzsa mellett a következő történelmi témájú filmjéről is mesélt.

Ha létezik olyan kultikus filmes kellék, amiről mindenkinek az Argo jut eszébe, az biztosan Balog Tibi narancssárga dzsekije és kék futónadrágja, amiben már a második akciófilm-paródiát keménykedte végig. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy ezek Kovács Lajos saját ruhái:

Az első rész előtt volt egy ruhapróba, ami előtt a hegyekben futottam, ugyanabban a szerkóban, amit láttál a vásznon. Befutottam a próbára, és amikor rám került a sor, azt mondták, nem kell ide próba, már meg is van Balog Tibi ruhája.

Kovács Lajosnak egyébként pont olyan érzés belebújni ebbe a narancssárga dzsekibe,

mint amikor Rambo megköti a piros fejkendőt:

Ilyenkor azonnal elfog a Balog Tibi-feeling. Ráadásul 10 év után is könnyedén rám jött, ami azt jelenti, hogy egy dekányit sem híztam.

Na de mi van a Ponyvaregényből ismert latex szadomazoszerkó a szájpecekkel, amit a romák adtak rá Balog Tibire, hogy a lagzin rajta röhöghessenek? Nem volt kényelmetlen?

Dehogynem, kellemetlen volt és életveszélyes. Napokig kellett hordanom, de megoldottam, túléltem, mert erősnek teremtettek.

És ezzel Kovács Lajos egyáltalán nem túlzott, hiszen a tavalyi forgatáson 70 évesen is bevállalt minden akciójelenetet. A távolugró múlttal is rendelkező színész a háztetőről leugrós jelenetnél majdnem balesetet is szenvedett, miután 40 percig gyakorolta, hogyan kell öt méteres nekifutással úgy leugrani a háztetőről, hogy a kaszkadőrök által kikészített biztonsági kartondobozokra essen a beton helyett:

Szóltam, hogy tegyenek még oda valami hentergőt,

mert az volt a simlis célom, hogy túlugorjam a dobozokat. Ugyan, Lajos papa, ne hülyéskedj már, mondták. De végül tényleg túlugrottam, és ha nem kérek plusz matracot, akkor a kőre zuhanok.

Kovács Lajos tehát élvezte a forgatás minden pillanatát, és 10 év múlva akár még a harmadik részt is bevállalná, ha nem viszi el addigra a magas vérnyomása. Ötlete is volna az öreg Balog Tibihez:

Nagy konspirátorként mindent én irányítanék egy tolókocsiból.

A Tysont alakító Kiss József szerint nem lesz Argo 3

Bicskey Lukács nélkül ugyanis már nincs értelme folytatni. Ezért is búcsúztak el Psychótól a film végén egy naplementébe jetskizős jelenetben:

Ez a banda így volt teljes. A hülye Tyson nélkül sem működött volna, Psychót sem tudná eljátszani senki más, csak Bicskey Lukács.

Tény, hogy Bicskey elképesztően alakította a néma pszichopatát: az egyik jelenetben például egy templomban Jézus-pózban, két véres szamurájkarddal a kezében, tök pucéron állt egy hulla és az oltárra pakolt fegyverarzenál társaságában. Kiss József szerint Árpa Attila az efféle viccekkel mindig is szerette cinikusan fricskázni az embereket, így az Argo 2-ben is sokszor poénkodott a vallások vagy a kisebbségek rovására. II. Rákóczi Ferencet viszont még ő sem merte gyalázni:

Eredetileg az erdélyi fejedelemnek mondtam volna, hogy mit bámulsz, te pornóbajszos kisköcsög!?!

De végül a Nemzeti Múzeumban kiszúrták a talapzattal együtt két és félméteres Sztálin-szobrot, és Kiss javaslatára változtattak a forgatókönyvön. A színészt egyébként valószínűleg a pornóbajszos Rákóczi nélkül is be fogják támadni ugyanazok a szélsőjobbos csoportok, akik kiakadtak a koronás-baseballsapkás Kossuth-pólón, mert Tyson a Szent Koronát már a trailerben is a saját fejére rakta. Kiss József persze nem fél ettől:

Ez egy óriási poén a filmben, vétek lett volna kihagyni. Ha valaki nem érti, hogy ez csak vicc, vagy annyit lát, hogy Kiss József meggyalázza Szent koronát, akkor az nagyobb hülye, mint Tyson.

Kiss József mellett a filmbéli nindzsát, Fekete Lótuszt alakító

Kulkának is bejött az Argo 2 suttyó humora

Amikor Tibi Fekete Lófasznak hívja a Fekete Lótuszt, azon fél óráig sírva röhögtem. Vagy amikor leejtik a Szent Koronát, és azt hiszik, hogy ettől ferdült el a kereszt.

Kulka kifecsegte: hamarosan teljes lesz a Kulka-Köbli-trilógia!

Bár a sajtóvetítés utáni színészinterjúk az Argo 2-ről kellett volna hogy szóljanak, A vizsga és A berni követ rajongójaként, mindenképpen meg akartam tudni, teljes lesz-e a Köbli-Kulka-trilógia egy harmadik izgalmas történelmi filmmel?

Szerencsés volt a Köbli Norbival való találkozásom, mert télen leforgathattuk a harmadik filmemet az ő forgatókönyvéből. Ezt is Szász Attila, rendezte, aki A berni követet. Gyönyörű történet, Félvilág a címe, és Mágnás Elza halálát dolgozza fel a XX. század elején. Gryllus Dorka szobalányt alakítja, Kovács Patrícia a másik főszereplő, én pedig egy valóban létező, gazdag bútorgyáros vagyok a filmben, aki halálosan beleszeret egy luxusprostituáltba.

De vajon nem ciki színházi körökben egy proli gengsztervígjátékban szerepelni, aminek a fináléjában egy gémeskúton szamurájkardoznak a B-filmekből szökött szereplők? Kulka szerint nem:

Sajnos olyan kevés mozifilm forog ma Magyarországon, hogy azt a keveset az egész szakma megtanulta becsülni.

Kulkának inkább az volt furcsa, hogy a Katona József Színházban bemutatott Faust után (amiben ördögien jó volt) másnap arról kell beszélnie az újságíróknak, milyen volt nindzsaruhában harcolni. Szerencsére szeret ugrálni a legkülönfélébb műfajok között, és mindig szerepben ugyanolyan precízen és maximalistán igyekszik helyt állni:

Ez nem úgy működik, hogy egy vígjátékhoz előveszem a vígjátéki énemet. Van a szerep, és van a színész, akinek sosem szabad felszínesebben játszania egy vígjátékban, mint egy drámában.

De vajon a nézők is ugyanúgy szeretik Kulkát a különböző műfajokban? Akinek ma tetszik az Argo 2-ben a fekete nindzsa, holnap elmegy jegyet venni a Katona József Színházba?

Nagyon jó kérdés. Hazudnék, ha azt mondanám, csak azért mondok igent egy filmszerepre, hogy behúzzam a nézőket a színházba.

Ugyanakkor Kulka mindig örül annak, ha akad valaki, aki eddig következetesen nem volt hajlandó magyar filmeket nézni, de miután tett egy próbát A berni követtel, megnézi a Swinget is, aztán pedig utánanéz, hogy melyik színházban játszik a főszereplő.

Meg kell becsülni azokat az embereket, akik ma hajlandóak fizetni a moziért és a színházért, és jó érzés nekik mindig mást és mást adni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?