Sony-ügy: Andy Vajna is előkerült

2015.05.05. 08:12

A Wikileaks nem hagyja nyugodni a kiszivárgott Sony-levelezést, múlt héten több ezer újabb emailt pakolt ki a honlapjára, az eredeti csomag publikálása után nem sokkal. A keresést megnehezítette az, hogy a Wikileaks semmilyen formában nem különítette el az újakat a régiektől, egy adatbázisba kerültek, úgyhogy ha a „budapest” kulcsszóra keresünk, akkor még mindig végig kell görgetni egy csomó levelet, ami A Grand Budapest Hotelről szól, de kitartó munkával vagy egyszerű mázlival még most is lehet új információkat találni.

A legtöbb bulvárkategória: a nagy környezetvédő hírében álló Leonardo DiCapriónak (sőt, igazából az egész családjának) például a Sony százezer dolláros értékben fizetett magánrepülőket, úgy, hogy DiCaprio még sose dolgozott együtt a Sonyval. George Clooney a Műkincsvadászok kritikai gyepálása után le akart tenni örökre a filmezésről, de egy fél évvel később már felvidult, amikor felmerült, hogy közösen dolgozhat Tom Stoppard íróval. Vagy hogy Amy Pascal pontosan milyen dietetikus orvoshoz szeretne járni. A hat hónappal ezelőtti szivárgás nagy részénél már kimazsolázták az újságírók a fontos híreket, úgyhogy az új eresztésből sok érdekes dolog már nem maradt a világsajtónak. De a magyarnak igen.

2014 júniusában ugyanis elindult egy emailfolyam, amiben a Sony egyik igazgatója felvetette a különböző együttműködéseket az UIP-val (United International Pictures), és hogy milyen országokban lehetne erre lehetőség: Dél-Afrika, Görögország, Törökország és Magyarország. Mark Braddel, a nemzetközi forgalmazás vezetője visszaküldött neki egy rövid értékelést az országokban működő UIP- és Sony-partnerekről, a magyarról pedig ezt írta:

Amint te is tudod, voltak gondjaink az Intercommal, és még mindig rajta tartom a szemem azon, hogy mi történik a háttérben Andy Vajnával. De volt egy nagy vezetőváltás tavaly, úgyhogy minden okés, nem panaszkodunk.

De mi történhet a háttérben Andy Vajnával? Nem tudjuk, hogy Braddel pontosan mire utalt, de azért egy tippünk lehet: esetleg arra, hogy a magyar filmbiztos elvileg egy cégen keresztül tulajdonosa az Intercomnak, ami a Sony-filmek kizárólagos forgalmazója Magyarországon. Lehet, hogy a háttérben lehettek még olyan egyezségek, viták, kompromisszumok az Intercomnál, amiről mi nem is tudhatunk. Egy biztos: Andy Vajna neve mostantól része annak a kordokumentumnak, ami a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari cégének belső működését megmutatta.