Angol szupermodellel készül a Dragomán-film

2015.05.15. 15:08

2005-ben jelent meg Dragomán György A fehér király című könyve, 2008-ban már tizennyolc nyelvre lefordították, idén pedig film is készül belőle. Igaz, nem a magyar filmfinanszírozás keretein belül, de Magyarországon: a német-lengyel Jörg Tittel és az angol Alex Helfrecht készítenek belőle játékfilmet, méghozzá a szupermodellből lett színész, Agyness Deyn főszereplésével. 

A fehér királyról a Könyvesblogon lehet hosszabban olvasni, elég így előre annyit tudni, hogy talán valamikor a nyolcvanas években játszódik Romániában és tulajdonképpen egy novelláskötet, aminek a novellái magukban is értelmezhetőek, de kiadnak egy egységes történetet.

615537 5
Fotó: Libri

Alex Helfrecht három évvel ezelőtt, Londonban talált rá a könyvre, saját bevallása szerint három oldal után már potyogtak a könnyei, mégis el tudta olvasni egyszuszra az egészet. Azelőtt nem sokkal adaptálta Hemingwayt színpadra a West Enden, és úgy érezte, hogy Dragomán hozzámérhető író erő. Tittel egyelőre még nem mondott semmit arról, hogy pontosan hogyan fogják a regény szerkezetét átültetni filmre, kettőjükön kívül csak és kizárólag a könyv írója tudja, hogy mi a tervük a történettel.

Nem beszéltek a pénzügyekről sem, de Tittel elmondta, hogy szerinte egy ilyen nagyszabású és történethez egyszerűen nem létezik elég nagy költségvetés. Mindketten nagyon hálásak a magyarországi forgatásokkal járó adókedvezménynek és a csodálatos külső helyszíneknek is. A filmet ugyanis csak és kizárólag Magyarországon fogják forgatni. A színészválogatásban Ros és John Hubbard segített, ők voltak többek között A hobbit és a King Kong castingjáért is a felelősek. A legnehezebb feladat a főszereplő, 12 éves Djatát játszó fiú megtalálása lehetett, erre a szerepre a játékfilmekben most először mutatkozó Lorenzo Allchurchöt találták meg.

Tavalyi hírek szerint Carice van Houten játszótta volna Djata édesanyját, de Tittel szerint ő mostanában el van foglalva egy kevésbé ismert sárkányos meg trónos tévésorozattal, úgyhogy őt nem sikerült végül megszerezni a filmhez, helyette viszont sikerült bezsákolni Agyness Deynt. A brit Deyn leginkább szupermodellként volt ismert pár évvel ezelőtt, aztán elkezdett feltűnni egyre több filmben, jövőre például a Coen testvére Hail Ceasar! című vígjátékában is fel fog tűnni. Sőt, ezek szerint Budapest utcáin is. Az IMDb szerint még szerepel a filmben az amerikai Ross Patridge is, őt inkább epizódszerepekből, vagy Az elveszett világ: Jurassic Park kíváncsi férfijaiként lehet ismerni, mert abban ennyi volt a szerepe.

A filmet egyébként a Tittel-Helfrecht-házaspár közösen rendezi, ez lesz az első játékfilmjük, előtte rövidfilmeket készítettek együtt.

Helfrecht még annyit elmondott az interjúban, hogy nagyon reméli, hogy a könyv olvasói úgy fogják érezni, hogy hűek maradtak a lényegéhez, és reméli azt is, hogy a film forgatása után is majd szívesen látjuk őket ebben az országban.

A filmről minden információ elérhető lesz a hivatalos honlapon.