Egyszer sem röhögtünk a vetkőző Sofía Vergarán

2015.05.17. 08:26

Két éve nem rajongtam túlzottan Sandra Bullock és Melissa McCarthy akcióvígjátékáért, a Női szervekért. A Csábítunk és végünk viszont annyira szörnyű, hogy Guantanamón is kínozni lehetne vele a foglyokat. Már a film felénél visszasírtam a fegyvermániás cicababa és a nagyszájú trampli rendőrpárosát.

Már megint egy rossz szóviccel büntető zsarufilm

Megyszokhattuk már, hogy a magyar fordítók kényszeresen ragaszkodnak az egyáltalán nem humoros, sőt, kifejezetten béna szóviccekhez: természetesen a mostani Csábítunk és védünk is a magyar rendőrség Szolgálunk és védünk jelmondatának eltorzítása (ugyanez a mottója egyébként a Los Angeles-i rendőrségnek is).

Korában is voltak már hasonlóan kínos magyar filmcímek:

Remélem, hamarosan mozikba kerül majd a Szolgálunk és végünk című zsaruvígjáték is!

Holott a mexikói maffiózók és a korrupt texasi rendőrök elől menekülő Sofía Vergara-Reese Whiterspoon-páros filmjéből egy jó forgatókönyvíró és egy veterán vígjátékrendező simán kihozhatott volna egy női Die Hard 3-at vagy egy 48 óra-paródiát. Amiben az ambiciózus fehér rendőr és a random kisebbséghez tartozó, nagyszájú segédje szétrúgja minden idióta gengszter seggét.

MV5BMTk2NzM1MjgwMV5BMl5BanBnXkFtZTgwOTczMjE1NTE@. V1  SX961 SY83
Fotó: New Line Cinema / Fórum Hungary

De sajnos már a sztori is pont olyan közhelyes, mint a film tartalomismertetője:

A Csábítunk és védünk egy precíz és pedáns rendőrnő (Witherspoon) története, akinek egy szexi, kikapós vígözvegyet (Vergara) kell védelmeznie egy drogbárótól, miközben különböző rosszfiúk üldözik őket Texason keresztül, köztük korrupt rendőrökkel és bérgyilkosokkal.

A rendező kiválasztása eleve mellényúlás volt a Warner stúdió részéről. Anne Fletcher táncos-koreográfusnak bizonyára nagyon jó, hiszen ezt csinálja az 1994-es Maszk óta, de de a Step Up kasszasikere után elhitte magáról, hogy bármilyen zsánerrel elboldogul, a romantikus vígjátékoktól (27 idegen igen, Nász-ajánlat) a vicces akciófilmekig.

Csábítunk és védünk

De a forgatókönyvíróról is sokat elmond, hogy John Quaintance nem igazán csinált semmi emlékezeteset a szegény ember Jóbarátokjának számító Joey-n kívül.

Szidja a filmet az Index? Már rohanok is a moziba!

screen shot 2015-03-12 at 10.02.47 am large.png
Fotó: Metro-Goldwyn-Mayer / New Line Cinema

Ne tegye! Mindenhol lehúzták a Csábítunk és védünket:

  • IMDb: 4,7 pont
  • Port.hu: 5,3 csillag
  • Rotten Tomatoes: 6%
  • Metacritic: 29/100
  • Index-ítélet: 2/10

A készítők úgy lehettek vele, hogy Sofía Vergara dekoltázsa majd mindenkit a mozikba csábít, és onnantól

lényegében mindegy is, mivel töltik ki a játékidőt két funkciótlan vetkőzős jelenet között.

Ebben a filmben elvileg az a visszatérő poénforrás, hogy míg Vergara egy magas, bögyös-faros amazon, addig Witherspoon egy idegesítő kacsahangon folyamatosan rikácsoló, nagymamabugyis kis törpe, aki ha felvesz egy Justin Bieber-parókát, simán fiúnak nézik.

És aki rendőr létére egyszerűen semmit sem tud csinálni a hozzá bilincselt alkalmi segítőtársával, ha az megindul, mint valami tank.

Kár, hogy ezek a jelenetek még visszafelé pörgetve sem viccesek!

A Csábítunk és végünk az idei év legrosszabb vígjátéka. Pedig még csak május van.