Cseh Anna Mária ifjúságát Cannes-ban értékelik

2015.05.21. 08:12

Az olasz Paolo Sorrentino legutóbbi cannes-i szereplésével, A nagy szépséggel elvitte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, szóval nagy várakozás előzte meg az új munkáját itt a cannes-i filmfesztiválon, az Ifjúság várhatóan felkavarja majd az Arany Pálmáért versenyzők rangsorát, amit jelenleg Todd Haynes hosszú-hosszú éveken át készülő rendezése, a leszbikus melodrámát feldolgozó Carol vezet, de a magyar film, a Saul fia továbbra is tartja magát a második helyen – egyre valószínűbb, hogy a vasárnapi díjátadón valamilyen elismerést kapni fog Nemes Jeles László filmje.

Az Ifjúságot is jól fogadták a fesztiválon: a film egy szállodában játszódik, itt áztatja magát

  • Michael Caine, a visszavonult zeneszerző,
  • Rachel Weisz, aki a lányát és asszisztensét alakítja, és éppen a válását dolgozza fel,
  • Harvey Keitel, öreg forgatókönyvíró, aki az élet utolsó napjairól szóló filmen dolgozik a csapatával,
  • Paul Dano, híres színész, aki egy szerepre készül.

Az ilyen szállodás filmek mindig kiválóan alkalmasak arra, hogy egy könnyen értelmezhető keresztmetszetet adjanak a világról, szóval van egy csomó másik, szimbolikus jelentőségű lakó is, meg olyan vicces figurák, mint a Maradonáról mintázott elhízott focista, a Miss Universe-t megnyerő szépségkirálynő, és egy ponton még  Jane Fonda is feltűnik!

Ez a kavalkád hosszú távon viszont a film kárára is válik, mert annyi szereplője van, akinek a sorsát követjük, hogy kicsit el is lehet veszni abban, hogy miről is szól ez a film valójában. Az Ifjúság természetesen az öregedésről, a fiatalság elvesztéséről és leginkább arról az apátiáról szól, ami Michael Caine-t teljesen hatalmába kerítette. Az idős zeneszerző és karmester testben és lélekben már mindenen túl van: dolgozni sem akar már, a szállodába is csak azért jön, hogy a lehetőségekhez képest formába kerüljön.

Amikor Caine-t arról kérdezték a filmet követő sajtótájékoztatón, hogy nem szomorú-e attól, hogy ebben a korban már csak idős embereket játszhat, akkor a színész azt felelte, hogy nem, mert az idős emberek megformálása után már csak egy fázis van hátra: a halott emberek eljátszása. Az Ifjúság, hasonlóan Sorrentino a korábbi munkáihoz, éppen arról szól, hogy hogyan látjuk és értékeljük az életünket, miként viszonyulunk saját magunkhoz és saját magunk megítéléséhez.

YOUTH - La Giovinezza di Paolo Sorrentino,

Mi, magyarok most egy picit például büszkék lehetünk erre a filmre, mert ha csak egy villanás erejéig is, de az egykori fotómodell, majd színésznő Cseh Anna Mária (A fény ösvényei) is feltűnik a filmben: a forgatókönyvírót alakító Harvey Keitel az egyik jelenetben korábbi színésznőit, karaktereit látja egy látomásban, és köztük ott telefonál a magyar színésznő is, egy üzletasszony szerepében. Cseh Anna Mária egyébként még két kisfilmmel (Skinship, Strawberries) is itt van a fesztiválon, ezeket a Short Film Cornerben vetítik a fesztivál alatt.

Az Ifjúságot 2015 őszén mutatják be Magyarországon, egy Michael Caine- és egy Paul Dano-interjúval jövünk majd akkor.