A Soá rendezője szerint a Saul fia az anti-Schindler listája

2015.05.26. 13:14

A francia Telerama interjút készített a 89 éves Claude Lanzmann-nal , akinek a leghíresebb munkája a haláltáborok túlélőivel és náci menekültekkel készült több mint kilencórás dokumentumfilm a holokausztról, a Soá. Lanzmann híres állítása, hogy a holokausztot lehetetlen ábrázolni a filmvásznon – 1994-ben támadta is Steven Spielberget a Schindler listája miatt.

Most azt nyilatkozta a Teleramának, hogy szerinte a Saul fia az anti-Schindler listája, mert

nem a halált mutatja, hanem azoknak az életét, akiket kényszerítettek, hogy másokat kísérjenek a halálba.

Lanzmann híresen nem használt egyetlen archív felvételt sem a Soá készítése közben, elutasítja a képek használatát a témában, a Telerama újságírója ezért megkérdezi tőle, hogy miért volt kíváncsi akkor a Saul fiára. A rendező erre azt mondja, hogy a film elsősorban azért érdekelte, mert magyar, és egyébként sem utasít el egy filmet sem, ami a témába vág.

Szerinte a holokauszt Magyarországon nagyon különleges eset volt, hiszen relatíve későn, 1944 tavaszán kezdődött, a nácik pedig pár hónap alatt nagyjából 400 000 embert likvidáltak.

Lanzmann harminc percre találkozott is Nemes Lászlóval, aki szerinte egy „fiatal, intelligens, helyes srác”, és szerinte a Saul fia díjat érdemelne. Állítólag korábban a Croisette-en a magyar rendező fülébe súgta, hogy

a fiam vagy.

Az interjú még a vasárnapi díjátadó előtt készült.