Anarchista méhésszel és mikrohitelprogrammal hódítunk a világban

2015.06.02. 11:57

Nemes Gyula Zéró és Horváth Lili A szerdai gyerek című filmje is ott lesz az idei Karlovy Vary-i filmfesztiválon – sajnos nem a versenyprogramban, tehát a fődíjra, mint tavaly és tavalyelőtt, nem lesz esélyünk, hanem az East Of The West elnevezésű, a régió fiatal tehetségeit bemutató szekcióban, amiben tavaly Zomborácz Virág és Reisz Gábor is bemutatkozott az Utóélettel és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlannal.

A szerdai gyerek – aminek forgatásán egyébként mi is jártunk még 2013-ban – egy állami gondozásból kikerülő lányról szól, akit az egyébként a civil Vecsei Kinga alakít. A filmben megpróbálja visszakapni az ötéves fiát, ezért egy mikrohitel segítségével mosodát nyit. Az amatőr szereplők mellett feltűnik még Börcsök Enikő, Thuróczy Szabolcs, Nagy Ervin és Dér Denisa is. 

Nemes Gyula (Egyetleneim) Zéró című filmje talán a legrejtélyesebb az új filmalapos filmek közül; az biztos, hogy lesznek benne méhek és anarchista környezetvédők is. Már elvileg tavaly be kellett volna mutatni, de ezek szerint idén talán sikerülni is fog. Régebben még azt írtuk róla, hogy három epizódból fog állni a film. Az első epizód burleszk lesz, ebben a főhős mézgyárost alakít. A második melodrámának készül, ebben kivonul a hegyekbe, hogy méhészkedjen, és itt szembesül azzal, hogy a méhek kihalnak. A harmadik rész akciófilm lesz, amelyben a főhős terroristaként száll szembe a fogyasztói társadalommal. Az egész dokumentumfilmszerűen zárul majd, itt a főszereplő a „méhek paradicsomát” keresi meg Afrikában. Kíváncsian várjuk, hogy mi maradt meg Zéró struktúrájából. A filmben Kovács Krisztián lesz a főszereplő, a női főszereplő Martina Krátká, és egy fontos szerepben Udo Kier is feltűnik majd.

zero forgatas playtime
Fotó: Playtime

Korábban már megtudtuk , hogy Szabó Mátyás Határ című SZFE-s diplomafilmje is szerepelni fog a fesztiválon, egy Future Frames című szekcióban, amit az európai filmek terjesztésével foglalkozó European Film Promotion indított tíz fiatal filmiskolásnak.