Pengével, késsel, üvegszilánkkal vágták magukat

2015.06.04. 19:00
A Láthatatlan húron, a Két világ között és a Szerelempatak után megint egy hatásos, saját gyártású, magyar dokumentumfilmmel jelentkezett az HBO. A Seb három középkorú nőt mutat be, akik mind vágták magukat.

Nagy Dénes, a Lágy eső című többszörös díjnyertes rövidfilm rendezője nem tudta, hogy egy közeli barátja pengével vágja magát. Az ő története inspirálta, hogy dokumentumfilmet készítsen az HBO-nak az önsértésről, börtönszlengben falcolásról, amiben három alany – ketten arccal, egyikük inkognítóban – elmondják a történetüket, hogy milyen érzés az, amikor meglátják a saját vérüket és amikor a penge a húsukba hatol. A Sebben részletesen beszélnek a gyerekkorukról is, amiből a szexuális, fizikai vagy pszichológiai erőszak szörnyű történetei bontakoznak ki.

Rigó Péter pszichiáter még a premiervetítés előtt elmondta, hogy az önsértés nem betegség, hanem egy betegség egyik tünete, általában borderline személyiségzavaros betegeknél figyelhető meg, és gyakran összetévesztik az öngyilkossági kísérlettel. Hozzátette, hogy az esetek 90 százalékában olyan pácienseknél figyelhető meg, akiket különböző abúzus ért gyerekkorukban.

Ezt megerősítik a Sebben elhangzott interjúk is, mindhárom nő – akik közül ketten személyesen is ott voltak a vetítésen – szörnyű tortúrákat élt át a családon belüli szexuális erőszaktól kezdve a teljes elhanyagoltságon keresztül a szinte eszméletlen verésig, most pedig úgy döntöttek, hogy kamerák elé álltak, hogy Nagy Dénes kérdéseire válaszoljanak. Mára már egyikük sem vágja magát.

De hogyan lehet megtalálni egyáltalán egy ilyen filmhez a szereplőket? A rendező elmondta, hogy főleg hirdetéseken és pszichiátriákon keresztül keresték őket pszichológusok. Beszéltek a főorvosokkal és ők is tudtak ajánlani potenciális interjúalanyokat. Voltak olyan pszichiátriák, ahol nagyon segítőkészen álltak a kezdeményezéshez, de olyan is volt, ahol nem akartak saját pácienst ajánlani, mondván az befolyásolná őket. 

Ha egy páciens átment a pszichológusok szűrőjén, készítettek velük egy 2-3 órás interjút, és utána kerültek a rendezőhöz. Nagy Dénes nagyjából 15 potenciális interjúalannyal talált

akiknek a 95 százaléka nő volt.
seb2

A tizenöt jelölt számát az elmondott történetük alapján le tudták háromra csökkenteni, Dénes szerint fontos volt az is, hogy szimpatikus emberek szerepeljenek a filmben, azaz olyanok, akikkel bárki találkozhat az utcán és nem az ugrik be elsőre róluk, hogy valami baj van.

Az interjúalanyok számát azért is kellett csökkenteni, mert sok jelentkező visszalépett, sokszor nem is saját akaratukból, hanem megtudta egy családtag, hogy szerepelnének ebben a filmben és elég ellenséges hangnemben megtiltották, hogy forgassanak az alannyal.

Volt olyan, akinek a férje hívta fel fenyegetve a rendezőt.

Az előzetes interjúk után nagyon nehezen ment tovább a munkafolyamat. Sokukban volt egy vágy, hogy kibeszéljék magukból a traumákat, de amint szó volt arról, hogy az életükbe belemegyünk (a filmben több jelenetben is nem a beszélő fejeket látni, hanem a szereplők mindennapjait), bezárkóztak. Ilyenkor nagyon óvatosan kellett tovább haladni, ugyanis Dénes szerint ez nem az a téma és nem az a film volt, amire erőszakosan rá lehet bárkit is beszélni.

A rendező szerint nagyon alaposan átbeszélték az alanyokkal, hogy mit vállalnak azzal, hogy az arcukkal szerepelnek egy ilyen filmben:

Ezt látni fogja az unokájuk is, vagy a gyereke osztálytársa. Sőt, azok a családtagok is láthatják, akik elől titokban tartják.

Hiába mutatják be csütörtökön a filmet, mindhárom szereplő még mindig fél attól, hogyan fog reagálni a családja. A dokumentumfilmmel viszont mindhárman elégedettek voltak. Az viszont egy nehéz dolog Dénes szerint, hogy volt olyan szereplő, aki megértette, hogy rövid, intenzív ideig foglalkoznak vele, és volt olyan, aki ezt kevésbé. Mindenkivel jó viszonyban váltak el, de majd kiderül, hogy ez a viszony a film fogadtatása után hogy alakul.

A Sebbel pályáztak az HBO-hoz, akkor készült egy előzetes is, amiben csak olyan szereplők voltak, akik kizárólag ahhoz vállalták az arcukat. A pályázatot befogadták, a csatornánál szakmai kérdésekben kizárólag az HBO Europe dokumentumfilmes executive producerével, Hanka Kastelicovával kellett egyeztetni. Neki volt beleszólása a végleges verzióba, de a rendező szerint ez abszolút normális. Nem volt olyan eset, hogy a filmesek ellen ment volna.

A Seb ötven percében végül a három szereplő történetét ismerjük meg: nyílt tekintettel, az arcunkba nézve mesélik el a történetüket, hárman egymás után. Nem könnyű nézni, de elmondani sem lehetett az. 

A Seb június 4-étől lehet megnézni az HBO-n és az HBO GO-n.