Magyar a főgonosz a Csillagok háborúja 7. részében

Kylo Ren art
2015.06.08. 17:26

Nem a megszokott módon készült el az alábbi interjú. Szinte a véletlenen múlt, hogy most azzal büszkélkedhetünk: magyar főgonosz fog decemberben fénykardozni Az ébredő Erőben. A 26 éves Tóth Gyulával ugyanis eredetileg azért akartam interjúzni, mert ő is benne volt a SAG-díjas Párdányi-kaszkadőrcsapat oszlopos tagjaként több évadnyi Trónok harcában, valamint a Bosszúllók: Ultron korában (meg persze a Katedrálisban, a Die Hard 5-ben és a Herkulesben is). Az viszont csak az IMDb-adatlapját böngészve esett le, hogy ő Adam Driver dublőre.

Ez az információ persze május 4. előtt még semmit sem jelentett. A félhivatalos Star Wars-napra időzített Vanity Fair-fotósorozat azonban sisak nélkül mutatta meg Az ébredő Erő főgonoszát, Kylo Rent, így végre kiderült, hogy Adam Driver alakítja őt a filmben.

A Vanity Fair exkluzív videója: Adam Driver van Kylo Ren maszkja alatt!

Ezután pedig már nem volt nehéz összerakni:

Adam Driver alakítja a Star Wars 7 főgonoszát? Akkor a legrázósabb akciójelenetekben nem is ő, hanem a magyar dublőre van a maszk alatt!

Gyorsan meg is kerestem Tóth Gyulát, hogy a legújabb, nálunk készülő hollywoodi blockbuster forgatási szünetében meséljen a Bosszúállókról, a Trónok harcáról, de legfőképp a Star Wars 7-ről.

Mi alapján választottak ki a főgonosz dublőrjének?

Tavaly áprilisban épp a Bosszúállók 2-n dolgoztam, ami már eleve óriási dolog volt, mert gyerekként imádtam a képregényeket. Egyik nap kaptam egy sms-t, hogy lenne egy dublőrválogatás az új Star Warshoz, amihez magas kaszkadőröket keresnek, ki tudnék-e menni Londonba?

Először azt hittem, hogy ez valami vicc, és csak szívatnak a többiek.

Aztán utánanéztem, kié a telefonszám, és kiderült, hogy egy olyan kaszkadőrasszisztensé, akivel már dolgoztam korábban együtt. Kimentem egy egynapos castingra, ahol először megnézett a kaszkadőr koordinátor, aztán a fősminkes, majd végül maguk a producerek is, és a végén megkérdezték, hogy akkor ráérnék-e Star Wars 7-et forgatni? Természetesen azonnal igent mondtam, és egyáltalán nem bántam, hogy ezzel a kimaradok a Bosszúállók 2 még hátralévő akciójeleneteiből.

De ki az a Kylo Ren?

8194392 9775e1c3a20b196d43fff4fd57a8d4cb wm
Fotó: The Walt Disney Company / Lucasfilm Ltd.

Az eddigi infók alapján úgy tűnik, ez a maszkos-köpenyes figura lesz az új Star Wars-filmek Darth Vadere és Darth Maulja egy személyben. A különleges vörös fénykardja alapján az Erő sötét oldalát szolgálja, de valószínűleg nem abban a hagyományos "egy mester-egy tanítvány" képezték ki, mint az előző filmek főgonoszait. Ami viszont biztos: 30 évvel az endori csata (vagyis a Jedi visszatér) után Első Rend néven szervezte újjá a Galaktikus Birodalmat, és most a titokzatos Supreme Leader Snoke parancsára (ezt a CGI-szereplőt alakítja Andy Serkis) egy csapat újradizájnolt rohamosztagos élén, egy Phasma kapitány nevű Chrome Trooperrel együtt kutat a galaxisban a fiatal Jedi-növendékek és Luke elveszett fénykardja után. Hasonló maszkos gonosz egyébként már korábban is volt a Star Warsban: a Knights of the Old Republic Darth Revanja.

Ezek szerint nagy Star Wars-rajongó vagy?

Mindig is az voltam, már gyermekkoromban is elemlámpával fénykardoztam a sötétben, és utánoztam a szereplőket. Az ébredő Erőben való szereplés számomra egy beteljesült álom, sosem gondoltam volna korábban, hogy ideáig eljutok.

Hány évesen láttad először a Star Warst?

Nagyon fiatalon, német nyelvű, magyar hangalámondásos verzióban. Érdekes, hogy a Baljós árnyakat is másolt vhs-kazettán láttam, amit valaki megszerzett a magyar mozipremier előtt. Tizenéves voltam, amikor a mozikban bemutatták az előzménytrilógiát, de az én korosztályom már ezektől a filmektől is teljesen el volt ájulva. Persze, felnőttként már én is azt mondom, hogy Jar Jar nem kellett volna bele, viszont az a jelenet, amikor Obi Wan és Qui-Gon Darth Maullal harcolnak, máig felejthetetlen. Emlékszem, végig csak arra tudtam gondolni, mennyire szerencsések voltak azok, akik a IV-V-VI. részeket moziban láthatták, utána pedig szereplőként kerültek be az új trilógiába. Erre tessék, most én is benne vagyok egy Star Wars-filmben.

A Star Wars 7-ben is lesznek olyan látványos, ugrálós fénykardpárbajok, mint az új trilógiában, amiket a harcművész Nick Gillard koreografált? Vagy Luke miatt visszatér az "öreges", szamurájkardos technika?

Annyit elárulhatok, hogy nem véletlenül Az ébredő Erő a film címe, a fénykardoknak nagy szerepe lesz. Többet viszont tényleg nem mondhatok, majd meglátja mindenki a moziban.

Ennyire szigorúak az óvintézkedések a Star Wars 7-tel kapcsolatban?

Már az egynapos castingnál egyből a Pinewood stúdióba vittek a repülőtérről, ott is egyenesen a főépületbe. Addig nem mehettem sehová, amíg alá nem írtam egy 20 oldalas titoktartási nyilatkozatot, laponként külön szignózva. A stúdióban is csak kísérettel mászkálhattam, külön mágneskártyával. Minden sarkon biztonsági őrök voltak, és tényleg sokszor megállítottak: mindig igazolnom kellett magam, és elmondani, hogy tényleg engedéllyel vagyok ott. Erre egyébként azért is szükség volt, mert a stúdióban Az ébredő Erővel párhuzamosan más produkció is készült, és nem akarták, hogy onnan bárki átmászkáljon.

De ha ekkora szigor van, hogyhogy már tavaly kiszivárgott egy rakás vázlatrajz és sztorielem?

Nem tudom. Valószínűleg az lehet az oka, hogy minél nagyobb egy film körül a titkolózás, annál jobban kíváncsiak lesznek rá az emberek, és görcsösen meg akarnak tudni valami kis információt. Soha olyan szigorú intézkedéseket nem láttam még, mint Star Wars 7 forgatásán. A pontos gyártási tervet, tehát azt, hogy a következő héten mit fogunk forgatni, sosem ismerhettem meg előre.

A film teljes sztoriját például még most sem tudom.

Nekem is majd csak a moziban fog összeállni a teljes kép, egyelőre rengeteg a fehér folt. A karakterek végig kódneveken szerepeltek, hogy még véletlenül se lehessen idő előtt beazonosítani az egyes szereplőket. Persze így is voltak olyan elvetemült rajongók, akik drónokkal repültek be a stúdió udvarára, hogy lefilmezzék a külső díszleteket. Volt is egy külön riasztási kód az ilyen esetekre: megjelent 50 biztonsági őr a díszletben, mindenkire csuklyát meg fekete lepedőt raktak, és elvezették őket a sátrakba, hogy a drón ne tudja őket fotózni.

Mit szóltál a keresztmarkolatú, piros fénykardhoz, ami végletesen megosztja a rajongókat?

Furcsa volt, főleg a legelső, áprilisi napon, amikor meg is kellett mutatnom, hogy milyen mozdulatokra vagyok képes. Akkor még csak egy fa gyakorló kardot kaptam, de már azon is ott volt ez a jellegzetes keresztvas.

Én meg csak néztem, hogy ez most mi: Star Wars-forgatásra jöttem, vagy valami középkori filmhez?

A forgatás közben viszont, amikor kezembe vehettem az igazit, akkor már baromi jó volt. És persze annak is megvan az oka, hogy miért ilyen, de erről nem mondhatok semmit. A szerződésembe bekerült, hogy ha bármit kiszivárogtatok, több tízmillió forintos büntetést kapok.

Azért általánosságokat kérdezhetek, ugye? Például hogy J. J. Abrams tényleg minimális zöld hátteret használt, és amit csak tudott, ténylegesen megépített?

Igen, a rendező direkt figyelt arra, hogy minden díszlet igazi legyen, és ne csak elképzeljük a környezetet a forgatáson, hanem ténylegesen benne legyünk. Nem akarok túlozni, de szerintem a díszletek 70 százaléka ténylegesen felépült, és kézzelfogható volt. Ez számomra sokkal átélhetőbbé tette a jeleneteket, és valószínűleg a színészeknek is könnyebb így játszaniuk, mint zöld háttér előtt.

J. J. Abrams nagyon érzi azt, hogy a Star Wars-előzményfilmekben mi nem tetszett a rajongóknak.

Végig arra törekedett, hogy elkapja a IV-V-VI. részek hangulatát. A forgatás alatt végig a régi trilógia eszköztárával dolgozott, és csak minimálisan használta a jelenkor technológiáját. Abrams filmjében is szikrázó effekteket láthatunk majd, ha valaki sugárfegyverrel belelő valamibe, mint régen, és nagyon jó, hogy ő ezeket a szikrázásokat tényleg mindig megcsinálta a forgatáson.

Találkoztál személyesen Mark Hamill-lal, Harrison Forddal és a régi főszereplőkkel? Volt közös jelenetetek?

Maradjunk annyiban, hogy egy stábbulin találkoztam mindegyikükkel, és mind nagyon jó fej volt. De a fiatalok is kedvesek, közvetlenek, Adam Driver például odajött és megölelt az utolsó forgatási nap végén. Egyáltalán nem éreztem azt, hogy most az óriási várakozással figyelt Star Wars 7-et forgatjuk, ami miatt mindenki befeszült. De ez az egész forgatásra jellemző volt: mindenki profin tette a dolgát, ahogy az összes többi filmjénél. Az eredmény pedig magáért beszél majd: nem véletlen, hogy Kevin Smith is elsírta magát a forgatáson a boldogságtól, aznap ugyanis én is pont kinn voltam, és ugyanazt láttam, amit ő.

Mennyi ideig voltál a londoni forgatáson?

A júniustól novemberig, de nem egyhuzamban. Forgattunk három hétig, aztán egy hét szünetet kaptam, kinn töltöttem négy napot, aztán kettőt itthon, és mentem vissza. Soha nem dolgoztam még ilyen sokáig külföldi produkción, de ez talán sokkal jobb is volt így, mint egyhuzamban forgatni, mert jutott idő a családra is. Szerencsére a párom is a filmiparban dolgozik, úgyhogy abszolút megértő volt az ingázással kapcsolatban. És azért London sem a világvége.

Tóth Gyula ezekben a szuperprodukciókban lőtt, szúrt, hárított, ugrott, robbant fel és esett el

  • A katedrális (2010) - kaszkadőr
  • Borgiák (2011) - kaszkadőr
  • A vér és méz földje (2011) - kaszkadőr
  • Birdsong (2011) - kaszkadőr
  •  World Without End (2012) - Oliver Jackson-Cohen dublőre
  • The Missionary (2013) - Benjamin Walker dublőre
  • Die Hard - Drágább, mint az életed (2013) - Radivoje Bukvic egyik dublőre
  • Z világháború (2013) - kaszkadőr
  • Trónok harca (2013-2014) - kaszkadőr
  • Herkules (2014) - kaszkadőr
  • Bosszúállók: Ultron kora (2015) - kaszkadőr
  • A kém (2015) - Bobby Cannavale dublőre
  • Star Wars: Az ébredő Erő (2015) - Adam Driver dublőre
  • emellett 5 éve rendszeresen szerepel a Digic Pictures videojáték intróiban (Assassin's Creed, Halo, Call of Duty)

Hogy lett belőled kaszkadőr? 

19 éves korom óta ezt csinálom. Az akciófilmeket mindig is szerettem. A Mortal Kombaton és más videojátékokon, meg az Amerikai nindzsa-filmeken és a Karate tigrisen nőttem fel, amiket az akkori dunakeszi moziban láttam vagy vhs-en néztem rongyosra. Később, amikor Piroch Gábor új kaszkadőröket keresett a csapatába, már egy színitanodába jártam, ahol a színpadi mozgást egy kaszkadőr tanította. Páran a tanodából elmentünk a castingra, és bekerültünk az alapcsapatba. Rendszeresen eljártunk az edzésekre, ahol komoly kiképzésen mentünk végig: megtanítottak minket esni, kelni, vívni.

Az első munkám A katedrális volt, 2009-ben forgattuk.

Aztán szépen sorban jöttek a filmek és tévésorozatok, 26 évesen pedig már nem is én vagyok a legfiatalabb a Párdányi-csapatban.

A színészi pálya már egyáltalán nem hiányzik?

Ma már a kaszkadőrködés is összetett munka, egyfajta színészkedés ez is. Sokszor nemcsak annyi a feladat, hogy vívjunk, hanem el is kell játszani magát a gyilkost vagy a gonosz főszereplőt.

Gyakori, hogy egy kaszkadőrt eleve színészként hívnak egy produkcióba, mert olyan karaktert kell alakítani, aki mondjuk látványosan leesik valahonnan. Ilyenkor egyszerűbb csak egy kaszkadőrt hívni, aki megcsinálja az akciójelenetet, és utána felveszik az arcát is, nem kell külön színészt hívni csak ezért.

A Star Wars 7 mellett egy másik Disney-blockbusterben, az Ultron korában is dolgoztál. Melyik jelenetekben?

Két hetet voltam az olaszországi forgatáson, ami Sokoviát helyettesítette. Ezek a részek a film elejére kerültek be, amikor a Hydra szervezkedni kezd, és a végére, amikor Ultron robotseregével kell harcolni.

Voltam menekülő civil, zsoldoskatona és Ultron-robot is.

Az utóbbihoz azokba a speciális fraktálruhákba bújtunk, amik már a werkfilmekben is láthatóak voltak: szürke alapon fekete és fehér pöttyökkel meg háromszögekkel volt tele, hogy a színészek tudják, hova kell lőniük. Az utómunka fázisban pedig a ruha helyére rajzolták be az Ultron-robotok fémtestét.

A többi magyar kaszkadőr ezekhez a sokoviai jelenetekhez még Londonban is vett fel jeleneteket, de én oda már nem mentem velük. Így a filmben csak kétszer vagy háromszor látható, ahogy épp meghalok. Viszont Szabó Gáspár kollégámat ennél jóval többször kiszúrtam, mert neki az arca is sokszor látható a sokoviai akciójelenetekben.

A Párdányi-kaszkadőrcsapat tagjaként vele a Trónok harcában is együtt dolgoztál. Melyik jelenetekben látszódsz?

A harmadik évad idején csatlakoztam a csapathoz, és a negyedik évadban is benne voltam. Magát a sorozatot viszont már az első évad óta néztem, mert tudtam, hogy magyar kaszkadőrök is szerepelnek benne. Később a belfasti Titanic stúdióban már én is dolgozhattam velük, a legemlékezetesebb munka természetesen a negyedik évad 9-10. epizód Falon játszódó csatajeleneti voltak.

A Párdányi-kaszkadőrcsapat a Trónok harca forgatásán, Párdányi Domonkos nélkül. Bal szélen a magyar Sean Bean, Szabó Gáspár, mellette Kovács Norbert, Tóth Gyula, Szemán Gábor, Kósa László, Kovács Géza és a térdelő Orsányi Béla
A Párdányi-kaszkadőrcsapat a Trónok harca forgatásán, Párdányi Domonkos nélkül. Bal szélen a magyar Sean Bean, Szabó Gáspár, mellette Kovács Norbert, Tóth Gyula, Szemán Gábor, Kósa László, Kovács Géza és a térdelő Orsányi Béla
Fotó: Szabó Gáspár

Az első napomon azt vettük fel, ahogy a vadak megmásszák a hatalmas Falat, itt mindannyian vadaknak öltöztünk be. Később a csapatunkat ketté osztották: ahol a vadak bejutottak a várba, ott a magyar kaszkadőrök egyik fele az Éjjeli Őrség tagja lett, és a csapat másik felével harcol. Annál a résznél pedig, amikor az őrség fentről dobálja a vadakat, mindenki az Éjjeli Őrség tagja volt. Így néha az is előfordul, hogy a kész sorozatepizódban

saját magát öli meg az ember.

Miért nem került be a magyar kaszkadőrcsapat az ötödik évadba?

Az eddigi kaszkadőr-koordinátor, Paul Herbert már nem vállalta az ötödik évadot. A helyére pedig egy olyan új koordinátor jött, aki azzal a kaszkadőrcsapattal szeret dolgozni, akikkel a korábbi filmjeiben is együtt szerepelt.

Nem is fogod már nézni a sorozatot?

De, csak már nem várom annyira az új részeket, mint a negyedik évad fináléját.

Mit csináltál a Die Hard 5-ben?

Az üldözési jelenetekben szerepeltem, azokat a borulásokat vettünk föl Mogyoród mellet, amit Budapest belvárosában nem tudtunk. Például amikor egy autó átszakítja a hídkorlátot. Emellett Lengyel Balázs kollégám mellett én voltam a főgonoszt alakító színész, Radivoje Bukvic másik dublőre. Ő volt az a gengszterfőnök, aki végig Ganxsta Zoli mellett ült a páncélautóban az anyósülésen. Bár ott nem Ganxta Zoli vezetett, valójában egy tehetséges amerikai kaszkadőr, J. J. Dashnaw ült a volán mögött.

Autós üldözés a Vörösmarty utcában

Kár, hogy maga a film a Die Hard-széria mélypontja lett...

Kaszkadőrként nagy élmény volt lebontani fél Budapestet, de bevallom őszintén, maga a film nekem sem tetszett.

A forgatáson mi csak a second unittal dolgoztunk, és itt maximálisan kitett magáért mindenki: az a jelenet, ahol a furgon és a páncélautó kergeti egymást az utcákon, megkapta a kaszkadőrök Oscarját, a Taurus-díjat. Amikor ezt láttam, úgy voltam vele, hogy a látványos akciók majd elviszik a hátukon a filmet. Csak sajnos a sztori gyenge lett, és nem tudom, lesz-e egyáltalán Die Hard 6.

Mi volt az eddigi legkeményebb kaszkadőrmunkád?

11349010 894275493947594 222824147 n

Amikor a Herkulesben 45 fokban három hónapig ugyanazt a csatajelenetet vettük fel. Minden reggel 5-re kellett kimenni a forgatási helyszínre, Pátyra. Frissen leborotválták a fejemet, aztán egy sátorban befújtak zöldre, és onnantól még egy óra volt, mire a sminkszobában kifestettek, rám fújták a tetoválásokat és megkaptam a műszakállat meg a műbajuszt.

Ezután jött egy 13 órás csatajelenetet, pajzsnak ütközéssel és esésekkel, mindezt védőfelszerelés nélkül, hiszen ezeken a szereplőkön csak egy szoknya volt, úgyhogy elég kemény munka volt. Talán pont emiatt arra vagyok a legbüszkébb, amit a magyar kaszkadőrcsapat itt összehozott Párdányi Domonkos és Szabó Gáspár koordinálásával.

Azt szokták mondani, a jó kaszkadőrnek nincsenek sérülései. Neked volt már?

Nem volt még semmi komoly, csak apróbb horzsolások, zúzódások és egy felszakadt szemöldök. De ezek nem is számítanak, mert szinte mindennaposak.

A Star Wars, a Bosszúállók, a Trónok harca és a Die Hard után maradt még olyan nagy brand, amiben szívesen részt vennél?

Egy James Bond-filmben szívesen szerepelnék, de igazából műfajtól függetlenül minden olyan filmben igyekszem a maximálisat nyújtani, amit a mi kaszkadőrcsapatunk kap.