Meghalt Christopher Lee

GettyImages-175750096
2015.06.11. 13:55

Vasárnap hajnalban,  93 éves korában, egy londoni kórházban meghalt Christopher Lee, a Star Wars és a Gyűrűk Ura sztárja. Az elmúlt három hétben kórházban volt, ahol szív- és légzőszervi problémákkal kezelték. Felesége, Birgit Kroenck, akivel 50 éve voltak házasok, szándékosan csak most jelentette be a színész halálát, mert azt akarta, hogy előbb a közeli családtagok tudják meg.

A brit Lee (teljes nevén  Sir Christopher Frank Carandini Lee)  először horrorfilmekben tűnt fel, még az 1950-es években, 1958-ban Drakula-alakításával lett nagyon népszerű. Első filmje egyébként az 1947-es  Corridor of Mirrors volt.  Drakulát később többször eljátszotta, bár azt nyilatkozta, hogy ő nem akarta, hogy kizárólag ezzel a szereppel azonosítsák, de a filmeket gyártó Hammer Stúdió rákényszerítette.

Összesen tíz Drakula-filmben játszott, de a Hammer egyéb horrorfilmjeiben is feltűnt. Mindig is ki akart törni a horrorfilmekből, ami végül sikerült is neki, először talán az 1974-es, Aranypisztolyos férfi című James Bond filmben, amiben a gonoszt alakította Roger Moore oldalán. A mostani rajongói egyáltalán nem így emlékeznek rá. Legtöbben valószínűleg Dooku gróffal azonosítják A Sith-ek bosszúja alcímű, harmadik Star Wars-filmből, de ikonikus alakítást nyújtott Szarumánként A Gyűrűk Urában és a Hobbitban is.

Rengeteg, több mint kétszáz filmben szerepelt, bár filmes karrierje nehezen indult, mert a rendezők nem tartották elég angolnak. Talán ennek is köszönhető, hogy sokszor alakított a filmjeiben más nemzetiségű embereket. Ebben segítségére lehetett, hogy gyerekkorában Svájcban élt, de több nyelven folyékonyan beszélt. 

Voltak nagyon rossz filmjei és nagy bukásai is, ezek azonban nem törték meg a karrierjét. Számos rajzfilmfigurának kölcsönözte a hangját, és többször dolgozott együtt Tim Burtonnel is. Az ő hangja hallható az Alíz Csodaországban című filmben és a Charlie és a csokigyárban is.  Nem csak játszott, hanem énekelt is, sok filmjében vállalt énekes szerepet. Az Inner Terrestrials nevű zenekarral a Carmen heavy metal változatának egyik dalában is közreműködött, és egy másik metál zenekar lemezén is énekelt. Saját, úgy nevezett szimfonikus metállemeze is megjelent. 2001-ben kapta meg a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata kitüntetést, 2009-ben pedig, lovaggá ütötték, így lett Sir Christopher Lee. 

Christopher Lee énekel