10 dolog, amit a Harcosok klubjából tudtunk meg

2015.06.18. 10:28

Úgy tűnik, a Pannonia Entertainment megtalálta magának a piaci rést a hazai filmforgalmazók világában, és most már végérvényesen ráállt az elmúlt fél évszázad kultfilmjeinek retróvetítéseire. A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál, a Halloween, a 2001: Űrodüsszeia és a Die Hard után ezen a héten a Harcosok klubja került vissza a mozikba.

Romero zombifilmjei mellett talán csak a Chuck Palahniuk azonos című regényéből forgatott Fight Club lett olyan gyomorba vágó, többször újranézős társadalomkritika, ami a készítése óta semmit sem vesztett az aktualitásából. Az IKEA-bútorai közt magányosan élő, öltönyös irodai alkalmazott (Edward Norton), és a lehetetlen színű ruhákban parádézó, emberi zsírból szappant főző anarchoterrorista (Brad Pitt) történetét minden filmrajongónak illik ismerni: kritikák, esszék, sőt egyetemi diplomamunkák százai írták már le az elmúlt 16 évben, mitől zseniális David Fincher halhatatlan kultfilmje, ezért most a tömegmédia és a fogyasztói társadalom kritikájáról való elmélkedések és mélyenszántó pszichológiai elemzések helyett mi most inkább 10 olyan dolgot szedtünk össze, amit a Harcosok klubjából jegyzett meg örökre a mai harmincas korosztály. 

1. A hawaii inghez felvett mackóalsó menő

Ahhoz képest, hogy a fogyasztói társadalom ellen lázadó Tylernek milyen sok inge, pólója, nadrágja, dzsekije és napszemüvege volt a filmben, néhány jelenetben elég vicces lett az összkép.

tumblr lkyqp1Olm31qav29fo1 500.gif

Oké, a kisportolt Brad Pitten még az oldszkúl melegítőnadrághoz felvett piros dzseki is jól áll. De biztos vagyok benne, hogy a Harcosok klubjának óriási szerepe volt a 2000-es évek eleji, rikítóan béna hawaii ingek hazai reneszánszában. Természetesen nekem is a film után lett egy-két ilyen ingem, és azóta is tök természetesnek érzem, ha susogós mackóban felkapott műbőr dzsekiben viszem le a kutyát vagy a szemetet. érdekes viszont, hogy a Harcosok klubjának lázadó, kritikus szellemiségét végül mégiscsak bedarálta a kapitalizmus: az élelmes ruhaboltoknak köszönhetően ma már bárki öltözhet olyan rikító cuccokba, mint Tyler Durden – így lett a mainstream ellen lázadó figura a mainstream része.

2. Seggel vagy pöccsel forduljunk a másik felé, ha elmegyünk mellette?

seggpöcs.gif

Tyler Durden nagy dilemmája valószínűleg senkit sem foglalkoztatott 1999 előtt. Azóta viszont mindenig eszünkbe jut az ilyen szituációkban, vagy a konyhába szorult házibulik szokásos filmes idézetcunamija közben.

3. A Starbucks a nagy ellenség

1999-ben még azt sem tudtuk, mi ez, hiszen az eső magyar Starbucks kávézó csak 2010-ben nyílt meg a Westendben. A filmben rengeteg jelenetben felbukkannak a jellegzetes Starbucks-papírpoharak, amik itt egyértelműen az uniformizált, unalmas világunk kötelező és kitörölhetetlen kellékei.

enhanced-buzz-32617-1389333655-7
Fotó: buzzfeed.com / 20th Century Fox

Azt viszont a kávélánc már nem engedte meg, hogy a Káoszbrigád egy Starbucks kirakatát zúzza be a jól ismert, ellopott fémgolyóval, így ott végül egy Gratifico Coffee ellen intéztek támadást Tyler emberei.

4. A mozigépészeknek a ciginyom jelzi a tekercscserét

Én például tényleg nem tudtam 1999-ben, hogy a filmek több tekercsben érkeznek a Vörös Csillagról Nemzetivé átkeresztelt szolnoki moziba, és a gépésznek a sarokban felvillanó jelnél kell tekercset váltania.

5. Sokkoló dolog a film képkockái közé bevágott pénisz

anigif enhanced-buzz-11263-1389382110-14.gif

Ahogy azt sem tudtam még 17 évesen, hogy ha egy film egyetlen másodperce alatt lepergő 24 képkockába valaki bevág valami oda nem illő képet, akkor azt a szemünk nem veszi észre, de az agyunk igen. A Harcosok klubjában a mozigépész Tyler direkt szenyóságból vágott szőrös péniszt a családi mesefilmekbe. De persze ahogy szinte minden poén a filmben, ez is a manipulatív tömegmédia erejéről szól, azon belül is a tudatküszöb alatti reklámokról, aminek a tényleges agymosó hatásáról az ismert, de moziban valójában soha el nem végzett „Egyél popcornt, igyál kólát!”-kísérlet óta vitatkoznak a tudósok.

6. Soha ne rendelj ráklevest!

Harcosok Klubja - Rákleves

Tyler a szolgáltatószektor magányos terroristájaként rendszeresen belebrunyált a Pressman Hotelben a ráklevesbe, ráfingott a krémesre és belerecskázott a gombalevesbe. Ezt később a fanatikus követőit tömörítő Káoszbrigád tagjai is megcsinálták, így amikor Helena Bonham Carter ráklevest rendel az egyik éttermi jelenetben, Edward Norton pedig diszkréten hozzáteszi, hogy belepisálás nélkül kérnék a ráklevest, a titkos klubban verekedő pincér csak annyit mond nekik:

Akkor nem ajánlanám, hogy a hölgy ráklevest rendeljen.

Ez a mondat 1999 óta annyira közkedvelt lett, hogy az ezredforduló után még egy Matáv-reklámhoz is lenyúlták.

7. A fagyott narancskoncentrátum és a benzin elegye napalmot alkot

Pedig valójában nem, és Chuck Palahniuk mérges is volt Brad Pittékre, amiért nem az eredeti szöveget idézték, ahol más összetevőkről is szó volt. De valószínűleg a nézők közül így is nagyon sokan elkezdtek napalmot kotyvasztani 1999 környékén a garázsban.

8. Ha megütnek, az tényleg fáj

anigif enhanced-buzz-18401-1389373782-0.gif

Ezt Brad Pitt is megtapasztalta a forgatáson, mert Edward Norton tényleg izomból fültövön vágta a filmben rendező, David Fincher utasításra.

9. Egy jó film a jó intróval kezdődik

Fight Club intro

Régen egy film úgy kezdődött, hogy hosszú-hosszú percekig csak a gyártó stúdiók logóit és készítők névsorát láthattuk, ahol vagy feldobták az egészet valami virtuóz montázzsal és Ennio Morricone zenéjével, mint a Dollár-trilógiában, vagy be kellett érnünk a nevekkel, amiket ráadásul magyarul is elismételt a fahangú narrátor. Mára átestünk a ló túloldalára: a filmek egyből valami látványos akcióval nyitnak, a szereplők névsorát pedig száműzték a filmvégi stáblistára, amit már senki sem vár meg a moziban. Fincher az 1999-es Harcosok klubja idején a régi iskola híve volt: a film hangulatát tökéletesen megalapozó zenéhez egy olyan stáblistán mutatja be a szereplőket, ahol a néző a főszereplő agyában száguldozik. 

10. Minden amerikai filmben 555-tel kezdődik a vonalas telefonszám

Amikor ez a kérdés felvetődött Schwarzenegger Az utolsó akcióhősében, még nem értettem, mi benne a vicces. Aztán persze már én is mindig figyeltem a hollywoodi filmek telefonszámaira, és tényleg kiderült, hogy mindig 555-tel kezdődnek. Sőt, sokszor ugyanazok a számok különböző filmekben is felbukkannak: Marla száma, az 555-0134 például egy évvel később a Mementóban is felbukkant (a Teddyt alakító Joe Pantoliano fotójára volt írva), a 2001-es A csábítás elméletében pedig Hugh Jackman száma volt ugyanez.

555
Fotó: buzzfeed.com / 20th Century Fox

Mivel itt az Index szerkesztőségében is 555-tel kezdődő, hétjegyű telefonszámaink vannak, próbaképp felhívtam én is az 555-0134-et, hátha valamelyik politika rovatos kollégámnál csörög ki, esetleg a Totalcarban vagy a pénzügyön. Sajnos nem volt ekkora szerencsém: itthon ez a szám az Andrássy úti Euroscript Magyarországé.