Helen Mirrent a Zsidó Világkongresszus díjával tüntetik ki

2015.06.19. 13:00

Az Oscar-díjas angol színésznő a Hölgy aranyban című új filmjéért kapja az elismerést, mert a film a szervezet szerint segít a nácik által elrablott műkincsekkel kapcsolatos ismeretek átadásában. A Zsidó Világkongresszus (WJC) és a filmet gyártó Weinstein Company csütörtökön jelentette be, hogy Mirren a szervezet elismerésében részesül. Ronald S. Lauder, a WJC elnöke még idén egy külön ceremónia keretében nyújtja át a díjat a színésznőnek New Yorkban.

Mirren a Hölgy aranyban című filmben azt az osztrák-amerikai Maria Altmannt formálta meg, aki 2006-ban az ausztrál államtól sikeresen perelte vissza az osztrák Gustav Klimt (1862-1918) öt festményét, köztük azt a portrét is, amit a művész Maria Altmann rokonáról, Adele Bloch-Bauerről festett. A képet később Lauder 135 millió dollárért vásárolta meg, most éppen a New York-i Neuen Galériában látható.

A filmet az idei Berlinalén mutatták be, ahol Mirren arról beszélt, hogy fontosak az ilyen produkciók, mert a náci korszakban elkobzott zsidó műtárgyak sorsáról sokan nem tudnak eleget. A színésznő a díjjal kapcsolatban azt mondta, hogy

Mélyen megrendít, hogy kitüntet a Zsidó Világkongresszus, egy olyan szervezet, amely olyan fontos munkát végez világszerte a zsidók jogainak képviseletével.

A Zsidó Világkongresszus (WJC), amely világszerte száz ország zsidó közösségeit képviseli, évtizedeken át jelentős szerepet játszott a holokauszt utáni kárpótlás támogatásában és a nácik által elrablott műalkotásoknak a jogos tulajdonosokhoz történő visszajuttatásában.

A Hölgy aranyban május 21-én debütált a magyar mozikban. (mti)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás