Elhunyt Jerry Weintraub, Hollywood producerpápája

2015.07.07. 06:28

77 éves korában, szívinfarktus következtében elhunyt Hollywood egyik legismertebb és legelismertebb producere. Weintraub Santa Barbara-i otthonában, Kaliforniában halt meg. Dolgozott együtt a Led Zeppelinnel, Elvisszel és Frank Sinatrával, olyan filmeket hozott tető alá, mint a Karate kölyök, az Ocean’s-franchise rebootja, vagy a Nashville, és ő volt a producere az HBO-n most is látható Krízisben című sorozatnak.

559affc69e9755183d96bd43 jerry-weintraub-2008-vf-story[1]

Weintraub 1937-ben született Brooklynban, és a hetvenes évektől kezdve foglalkozott zenészek menedzselésével. Első neves ügyfele John Denver színész-énekes volt, akivel 1977-ben forgatta le a Te jó Isten! című filmet. Denver karrierje beindult, Weintraub segítségét egy Rolls-Royce-szal hálálta meg. A következő nagy skalp Elvis Presley volt, akit rávett arra, hogy a hetvenes években bevállaljon egy országos turnét, amire az akkorra már filmsztárként tündöklő Elvis korábban nem is gondolt. Ez lett karrierje legsikeresebb turnéja - a koncerteket mind Weintraub szervezte le. Zenei karrierje során Frank Sinatra, Bob Dylan, Neil Diamond, Dolly Parton és a Led Zeppelin is ügyfelei közé tartozott.

Weintraub Entertainment Group nevű cégét 1987-ben, 461 millió dollárból alapította, és ezen keresztül gyártotta a Nashville, a Karake kölyök, a Vegasi vakáció és az Ocean’s Eleven című filmeket, de ő állt a Portyán című Al Pacino-film mögött, Barry Levinson remdezővel közösen forgatta Az étkezdét, benne volt a másik két Ocean’s-filmben és a Liberace életéről szóló Túl a csillogáson is sz ő nevéhez fűződik. 2012-ben Jerry Weintraub - A legendás producer címmel dokumentumfilm készült az életéről, ekkor adott interjút az Indexnek.

Vagyonának jelentős részét a művészetek támogatása mellett izraeli kórházak és gyermekotthonok építésére szánta. Halálakor éppen egy új HBO-sorozaton, a Feltámad a Vadnyugat sorozatverzióján dolgozott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport