Nem érti a Terminátor 5 időutazásait? Elmagyarázzuk!

2015.07.08. 00:25

Mikor jön el a Terminátor-kánonban az Ítéletnap, azaz a nukleáris holokauszt, amikor a Skynet öntudatra ébred, és leigázza az emberiséget? Minden filmrajongó tudja, még álmából is felébresztve:

1997. augusztus 29-én!

Persze a legfanatikusabb Terminátor-rajongók erre rögtön rávághatnák: nem is akkor volt, hiszen

  • a T3-ban 2004. július 25-én jött el az Ítéletnap,
  • a Sarah Connor tévésorozatban 2011. április 21-én,
  • a múlt csütörtöktől a magyar mozikban is látható Terminator: Genisysben pedig 2017-ben ébredt volna öntudatra a Genisys nevű szuperappként kifejlesztett Skynet, ha nem akadályozzák meg az időben ide-oda ugráló főszereplők.

Akkor most mi van?!?

Óriási kavarodás az idővonalakban! Mert ahány Terminátor-folytatás készült eddig James Cameron 1991-es klasszikusa, a Terminátor 2 – Az ítélet napja óta, annyiszor variáltak az alkotók kánonon belül is az idősíkokkal. Különösen igaz ez a Terminátor 5-re, ahol az egyik 1984-es jelenetben egyszerre két Schwarzenegger-arcú T-800-101-es terminátor pofozgatja kedélyesen egymást:

Arnold Vs. Arnold!

Ráadásul a győztesnek nem sokkal később még egy higanyformájú T-1000-est is csapdába kell csalnia egy dohszagú alagútrendszerben, hogy szétmarathassák savval. És akkor a T-3000-es meg a T-5000-es felbukkanását még el sem spoilereztük, mert már így is belezsibbadt az agyunk a sok régi-új terminátor felsorolásába!

Hogy a kedves olvasó jóval kevesebb töprengéssel, azonnal áttekinthesse az eddigi öt Terminátor-mozifilm és a Sarah Connor krónikái tévésorozat összes eseménysorát, és az időben ide-oda utazgató szereplők, valamint a Skynet múltba küldözgetett Halálosztóinak sorsát, összeállítottunk egy részletes folyamatábrát az egész Terminátor-franchise-ról.

  • Hogy került egyszerre három terminátor 1984-be?
  • Mikor lett a Skynetből Genisys?
  • Hány Ítéletnapot sikerült megakadályozni, és hányat nem?
  • Kyle Reese él még vagy meghalt 1984-ben?
  • Sarah Connor az ellenállás igazi vezére, vagy John Connor?
Infografikánkból minden kiderül! Az óriásméretben böngészésért kattintson a képre, vagy klikkeljen ide!
cimlap-termi
Fotó: Index.hu