Már a hollywoodi sajtó is Orbán kiretusálásáról cikkezik

2015.07.09. 17:35

Már a Hollywood Reporter is a Zero című új magyar film körüli káváriáról cikkezik: Nemes Gyula filmjét a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatták be először, a vetítés előtt azonban a rendező arról mesélt a nézőknek, hogy a művét Magyarországon betiltották, a filmet 180 millió forinttal támogató Filmalap el sem jött a vetítésre, őt pedig cenzúrára kényszerítették, amiért a Zéróban egy Orbán Viktor portréjával díszített görögdinnyére lövöldöznek.

Konkrétan ki kellett firkálnia egy vezető politikus arcát a filmből, úgyhogy ez a film nem a Zero, mert a Zero be van tiltva. Itt már teljesen elvesztettem a fonalat, és a vetítés után hiába fordultam Nemes Gyulához vagy a Filmalap (egyébként jelenlévő) képviselőihez, senki sem kommentált semmit

jelentettük a helyszínről.

orbankifirka
Fotó: Zero

Nemes azt állította, hogy a Filmalap azzal fenyegette meg, hogy ha nem vágja ki a filmből a problémás részt, akkor vissza kell fizetnie a támogatást. A Vs.hu cikke alapján a sajtótájékoztatón rendező azt a tollat is felmutatta, amivel kisatírozta a helyszínen egyébként meg nem nevezett politikus arcát. A jelenetet tehát nem vágta ki a Zéróból, csupán Orbán arcát tüntette el – mert minden bizonnyal őróla van szó, szerintünk és a Hollywood Reporter szerint is.

Az említett jelenetben egyébként Putyin, Merkel, Berlusconi és Sarkozy portréjára is rálőnek. A rendező azt mondta az amerikai lapnak:

Ez egy nagyon felforgató film a globalizációról, a kapitalizmusról, a poltikai diktatúráról és a környezetszennyezésről. A Filmalappal hosszú vitákat folytattunk arról, hogy milyen gyümölcsöket használhatunk, illetve hogy melyik politikusok arcát lőhetjük szét.

A rendező azzal folytatta, hogy nem mondhatja ki a politikus nevét, és hogy ez nem cenzúra, mert annak a rendszerváltás óta vége Magyarországon, viszont fogalma sincs, hogy is nevezze ezt. Arról is beszélt, hogy ez az incidens és a jelenlegi magyar politikai helyzet alaposan elgondolkodtatta a jövőjét illetően.

Nem akarok egy olyan országban élni, ahol egy Vasfüggöny áll. El kell gondolkodjak azon, hogy hol folytassam az életem. Talán Afrikában vagy Csehországban. Egy szabad országban szeretnék élni.

A filmet egyébként nem szerettük annyira, a bemutató után olyanokat írtunk róla, hogy a Zerónak az égvilágon semmi értelme nincsen, és hogy összességében inkább egy fárasztó katyvasz lett.

Munkatársunk a helyszínről csak annyit írt:

Az egész Zero-botrány inkább hangzik egy klasszikus vihar a pohár vízben esetnek, főként hogy a film egyáltalán nem érdemli meg ezt a kitüntetett figyelmet.