Két díjat nyert a Szerdai gyerek a Karlovy Vary Filmfesztiválon

2015.07.11. 19:44

Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek lett az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjának legjobb filmje, továbbá a filmkritikusokból álló FEDEORA zsűri is díjazta a magyar mosodás filmet. 

Szombat este ért véget Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja Karlovy Vary-ban, ahol összesen három magyar film volt a programban. A pályakezdő filmeseket bemutató East of the West szekcióban két magyar film is volt: Horváth Lili Szerdai gyerek című mikrohiteles-mosodás filmje, és a kipusztuló méhekről szóló, ám inkább az Orbán-kisatírozásról elhíresült Zero, Nemes Gyula rendezése. Szabó Mátyás Határ című filmjét pedig a Future Frames szekció vetítette. 

Az East of the West szekcióban egyetlen díjat adnak ki, és azt a Szerdai gyerek kapta. (A zsűri tagjai:Gaby Babic a wiesbadeni filmfesztivál igazgatója, Alexis Grivas görög újságíró, fesztiválszervező, Tomas Lunak Európai Filmakadémia díjas cseh filmrendező, Ivan I. Tverdovsky orosz filmrendező és Olena Yershova ukrán filmproducer voltak.)

Sőt, a Szerdai gyerek még egy díjat kapott: a FEDEORA zsűri díját megosztva kapta Horváth Lili filmje, a szervezet az európai és földközi-tengeri országok filmkritikusait tömöríti és számos filmfesztiválon ad ki díjakat. 

A filmben a 19 éves Maja küzd, hogy megkaphassa 5 éves kisfia felügyeleti jogát. Egy művelődési házban takarít, a megbízhatatlan pasija pedig kocsikat tör fel a megélhetésért, esélyük sincs, hogy megkapják a gyereket, a férfit nem is izgatja túlságosan, “majd csinálunk másikat”. Maja viszont kemény csaj, ahogyan vágyik a fia szeretetére, úgy az életben is szeretne tenni valamit: teljesen véletlenül értesül egy mikrohitel programról, aminek a segítségével vállakozhat, azaz pénzt kereshet, és így visszakaphatja a fiát.

A Szerdai gyerek nem lett az Index új kedvenc filmje, de azt elismertük, hogy a témaválasztása és annak kezelése nagyon jól elkapott egy nemzetközi trendet, ami a szociális témák kezelését illeti. Az amatőr és a profi színészek vezetésében ezek szerint hiába találtunk kivetnivalót, a nemzetközi fesztivál zsűrije másként gondolta. 

Horváth Lili filmrendező mindkét díjat személyesen vette át Karlovy Vary-ban, és természetesen nagyon örül az elismerésnek. „A közönség szeretetét a bemutató óta folyamatosan lehetett érezni. Nagyon sokan gratuláltak ismeretlenül nekünk, megállították az utcán a főszereplő Vecsei Kingát, Fehér Károly producert, vagy engem, hogy elmondják, mennyire megérintette őket a filmünk. Az, hogy mi kaptuk ezt a nagyon komoly díjat, mégis teljesen váratlanul ért, minden várakozásunkat felülmúlja. És emellett még a külföldi kritikusok elismerését is megkaptuk - ez több, mint megtisztelő. Nagyon fontos visszajelzés, különösen azért, mert a stábból sokunknak a Szerdai gyerek volt az első nagyjátékfilmje.”

Zsinórban három éve folyamatosan nyernek a magyarok Karlovy Varyban: 2013-ban A nagy füzet (r: Szász János) nyerte a fődíjat, 2014-ben a Szabadesés (r: Pálfi György) összesen három díjat kapott.