Kiherélték a kokainozó, kanos kismackót

MV5BNTgzMDY3ODgyN15BMl5BanBnXkFtZTgwNTc2MzEzNDE@. V1 SX1335 SY8
2015.07.15. 22:50
Vigyázat, elspoilerezzük a nem létező sztorit!

Hollywood örök törvénye, hogy ha egy 50 millió dollárból összehozott, bongozós-csajozós vígjáték 549 milliót kaszál, akkor az alkotók kényszeresen folytatást akarnak, hátha feleannyi jó poénnal is kasszát robbanthatnak. A Ted sikere után a szmóker humor és a politikailag inkorrekt viccek pápája, Seth MacFarlane újra leült az író-producer haverjaival, Alec Sulkinnal és Wellesley Wilddel, hogy megpróbálják kétórás mozifilmbe sűríteni az elmúlt 15 év legjobb Family Guy-poénjait.

Annyi változtatással, hogy ezeket most nem Brian, a hibridautóban furikázó, liberális és alkoholista kutya mondja el, hanem egy Ted nevű, mocskos szájú játékmackó. Akinek történetesen egy felnőni 40 felett is képtelen, csajozó-, fingó- és recskabajnok (Mark Wahlberg) a legjobb haverja.

Csakhogy ami vicces egy 22 perces rajzfilmepizódban, az nem annyira működik 115 percre széthúzva.

MacFarlane sajnos most is lebutította a mindenkinek beszólogatós, morbid poénjait, holott pont ezek miatt kedvelik őt a rajongói. Helyette pont olyan bárgyú, drog- és szexcentrikus vígjátékot forgatott, mintha még mindig 1999-ben lennénk, és az Amerikai pite meg a Ne légy barom! lenne a humor csúcsa. Vagyis:

 • a főszereplők bedrogoznak, aztán hülyeségeket beszélnek,
 • bénán vezetik az autójukat és belerepülnek egy pajtába,
 • a főhős rányomul a nővérkére a spermaklinikán,
 • aztán mintákat tartalmazó tégelyekkel dobálják egymást a legjobb haverjával.

Félre ne értsen senki, egyáltalán nem vagyok egy besavanyodott, ultrakonzervatív, garbós filmesztéta, akinek az anális humor banális. Austin Powers svéd gyártmányú pénisznagyobbító pumpáján például a mai napig vinnyogva röhögök, akárhányszor újranézem a filmet. A Ted 2-ből viszont már most sem tudnék felidézni egyetlen igazán jó viccet sem, pedig fél napja sincs, hogy megnéztem.

Na jó, ez nem igaz, mert az utolsó harmadban a New York-i Comic Con tényleg mókás volt a sok jelmezes geek közti őrült ámokfutással. Főleg amikor Sam J. Jones 60 évesen is pont úgy lökte fel a kuglibábukként eleső ellenfeleit, mint az 1980-as Flash Gordonban (ami ugye MacFarlane kedvenc filmje). Vagy amikor ciki diszkózenével tesztelték, melyik Tini Nindzsa Teknőc-jelmez alatt van a főgonosz túlmozgásos segédje. A Comic Connál viszont nagyon kilógott a céglogókkal telematricázott, pormóciós lóláb. Hiszen ha Tedék New York helyett csak Trentonban találtak volna jó ügyvédet, ott nem tudtak volna kergetőzni semmilyen híres geek dzsemborin.

Ja igen, mert van ám sztori is!

Az előző rész óta Ted feleségül vette a csemegeboltban megismert bombanőjét (Jessica Barth), ám túlhajszolt pénztárospárosként a kapcsolatuk zátonyra futott - és ezt szerintük már csak egy gyerek tudná helyrehozni. Csakhogy Tednek nincs spermája, hiszen ő egy életre kelt játékmaci. Az előző rész óta agglegénnyé vált legjobb barát (Mark Wahlberg) félre is rakja egy kis időre a füvet meg a sört, és felajánlja, hogy segít spermát szerezni, vagy ha esetleg minden rosszra fordulna, odaadja a sajátját.

Ted 2 - trailer

Igen ám, de MacFarlane-éknek a második részre leesett végre, hogy egy beszélő játékmaci nem számít az amerikai törvények szerint embernek. Még akkor sem, ha eddig mindenki úgy viselkedett Amerikában, mintha ez lenne a kokainozó kismackók Kánaánja. Tednek nem lehet hivatalosan gyereke, sőt, felesége, hitelkártyája és pizzarendelési kedvezménye sem. Mivel az utóbbi óriási probléma, John a bíróság elé viszi gyerekkori legjobb barátja ügyét, de a pereskedést senki sem vállalja be, egy fiatal, totál kezdő, stikában folyton drogozó ügyvédbojtár-jelöltet (Amanda Seyfried) kivéve. Aki nem meglepő módon ugyan elveszíti a pert, de (micsoda csavar, kérem!) összejön a főhőssel.

A bongot legszívesebben pelenkára és popsikenőcsre cserélő kismackó polgárjogi harcát ekkor már csak New York legmenőbb ügyvédje (Morgan Freeman) vihetné sikerre, de ahhoz el kell hozzá utazni Bostonból. A Tedet eredetileg gyártó Hasbro vállalat (pofátlan termékelhelyezés kimaxolva!) eközben megkeni az ügyvédvilág Gordon Geckóját (John Slattery), hogy nyerje meg a játékóriásnak a pert. Mert ha Ted nem lesz többé személy, csak egy tárgy, akkor a pénzéhes igazgató gonosz segítőtársa (Giovanni Ribisi) feltrancsírozhatja, és megnézheti, mitől pofázik ennyit plüssjáték létére. És ha sikerül rájönnie a titokra, a Hasbro mindenkinek eladhat egy nagyüzemben gyártott, disznó vicceket mesélő Tedet.

Sajnos a Ted 2-vel is ugyanaz a legfőbb gond, ami az első résszel. Görcsösen fel akar nőni a hollywoodi klisék mentén felépített blockbusterekhez, de minél jobban erőlködik MacFarlane, annál inkább összerondítja a gatyáját. A második rész sem lett több, mint egy rakás önmagában jól működő, de nagy mennyiségben már kezelhetetlenné  váló, random egymás mellé dobált Family Guy-poén. Egy ilyen közegben ráadásul nagyon nyögvenyelős az elmaradhatatlan nagy leszámolás a kötelezően félhomályos raktárban a tipikus hollywoodi főgonosszal.

Azaz megint sokat akart a szarka, de nem bírta a maci farka.

A Ted 2 leárazott Family Guy-poénokkal akart geek tárgyalótermi road movie lenni, de ennek az összefércelt izének a felélesztéséhez egy raklapnyi Viagra is kevés lenne.

 • A spermadonoros szál nagyon hamar elsikkadt, pedig bőven lett volna még benne anyag.
 • Ügyvédszapuló vígjátékhoz képest túl sok autókázást és tábortűz mellett énekelgetést kaptunk.
 • Egy road movie-ban messzebbre illene utaznia a főhősöknek egy Boston-New York-kiruccanásnál.
 • John és Ted ráadásul még csak meg sem változnak a film végére: ugyanolyan idétlenek a Hollywood-kompatibilis, kiherélt poénmaraton végén, mint amilyenek a történet legelején voltak.

Jó film? Attól függ, kinek mi a jó film...

MV5BMTg5MjgzNTQyNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTgzNTEyNDE@. V1 SX1335 SY8
Fotó: UIP Duna / Universal Pictures
 • IMDb: 6,8 pont
 • Port.hu: 6,4 csillag
 • Rotten Tomatoes: 46%
 • Metacritic: 48%
 • Index-ítélet: 4/10

Ráadásul MacFarlane a saját világában sem következetes: ha most az a fő konfliktusforrás, hogy Tednek nemcsak spermája nincs, de himbilimbivel sem rendelkezik, akkor az első részben hogyan tudott annyit szexelni?

Ted kufircol a bolt raktárában - DE HOGYAN, HAHÓ?!?

Kínos baki, pláne, hogy most is olyan pikánsan kétértelmű poénok kerültek ki a plakátokra, mint a 

Ted ismét eljött, hogy megint elmehessen!

Mondhatnánk persze, hogy Seth MacFarlane majd a harmadik részre összeszedi magát. Csak hát annyira harmatos a Ted 2 eddigi bevétele az előző filmhez képest, hogy egy Ted-trilógia nagyobb csoda lenne, mint egy életre kelt plüssmackó.

A stáblista végét viszont mindenki várja meg, és röhögjön egy jót az akciósztárságtól megszabadulni képtelen Liam Neesonon!