Augusztustól bezár az Örökmozgó Filmmúzeum?

2015.07.27. 15:44

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) jogelődje a Magyar Nemzeti Filmarchívum 15 évvel ezelőtt kötött bérleti szerződést a Budapest Film Zrt-vel az a nagykörúti Örökmozgó mozi használatáról, ám a szerződés idén július 31-én lejár. A szerződés meghosszabbításáról egy éve folynak a tárgyalások, de nem vezettek eredményre - írja az MTI.

Fotó: Örökmozgó Filmmúzeum

Magyar Nemzeti Digitális Archívum közleménye szerint a tulajdonos Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj hétszeresét kéri, amit az Örökmozgó közgyűjtemény lévén nem tud kigazdálkodni. 2015. július 13-án a szerződés meghosszabbítása érdekében a jelenleg fizetetthez képest kétszeres ajánlatot tettek a Budapest Filmnek, de mivel erre az ajánlatra nem kaptak választ, esélyes, hogy

az Örökmozgónak augusztus elsején be kell zárnia!

Bár az Örökmozgó Filmmúzeum tavaly megkétszerezte a nézőszámát, ez a közleményük szerint ez nem jelenti azt, hogy nyereségesen lehetne működtetni.   

A tulajdonos számításának alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét, az Örökmozgó Filmmúzeum azonban nonprofit tevékenységet végez. A mozi törvénybe foglalt feladata ugyanis az, hogy bemutassa a magyar mozgóképkultúra alkotásait.