35 nő meséli el, hogyan zaklatta Bill Cosby

2015.07.27. 17:49
Fotó: New York Magazine

A The New York Magazine hétfői számában 35 olyan nő mesélte el a történetét, akiket korábban Bill Cosby szexuálisan zaklatott, írja az MTI.

A magazin a címlapon is bemutatja mindegyik nőt, a szerkesztők pedig egy 36. széket üresen hagytak: ez jelképezi azokat a nőket, akik eddig még nem mertek beszámolni nagy nyilvánosság előtt a Cosbytól elszenvedett zaklatásról.

Az áldozatok eddigi elbeszélése szerint Cosby, aki eddig Amerika egyik legnépszerűbb, köztiszteletben álló komikusa volt, évtizedeken keresztül erőszakoskodott a környezetébe került nőkkel. Az áldozatok évtizedekig hallgattak, elmondásuk szerint azért, mert úgy érezték, Cosbyval szemben nincs semmi esélyük. Eleinte úgy tűnt, hogy ez nem is fog megváltozni.

2005-ben még nem bukott bele a zaklatási botrányba

Az első olyan pletykák, hogy a komikus éveken át rendszeresen bedrogoztatta a nőket, majd amikor öntudatlan állapotban voltak, szexuálisan zaklatta őket, 2005-ben indultak el. De semmit sem ártottak a sztárszínész karrierjének (a 2005-ös zaklatás egyik áldozata, Andrea Constand 2006-ban peren kívül megegyezett Cosbyval, így nem is szólalt most meg a New York Magazine-ban).

2014-ben már 16 nő, köztük a tévésztár Janice Dickinson is megvádolta nemi erőszakkal az akkor 77 éves Bill Cosbyt. Az egykori szupermodell Dickinson szóról szóra arról számolt be, amiről Cosby többi, többnyire névtelenséget kérő áldozata a médiában: a '80 években történt, amikor a legtöbb eset: Cosby felajánlotta a segítségét, hogy tanácsokat ad majd, hogyan építse fel modellkarrierje után az énekesnőit is. Vacsorázni mentek, ahol Cosby egy tablettát adott a nőnek, amiről azt állította, hogy fájdalomcsillapító.

Janice Dickinson a szertől elvesztette az eszméletét, és csak másnap tért magához: meztelenül ébredt egy szállodai szobában, és ondót talált a lába között. Az egykori szupermodell már 2002-ben szerette volna nyilvánosság elé tárni, hogy Bill Cosby megerőszakolta, és az önéletrajzi könyvében is meg akarta írni, ám Cosby ügyvédei perrel fenyegették meg a könyvkiadót, így ez a rész kikerül a memoárból.

Bill Cosby csak a bedrogoztatást ismeri el

Cosby a közelmúltban bírósági dokumentumok szerint elismerte: előfordult, hogy drogokkal elkábította azokat a nőket, akikkel szexuális kapcsolatba akart lépni.

A 78 éves sztár zaklatási ügyei miatt azonban mára számos vállalat és egyetem elhatárolódott tőle, és a Smithsonian múzeumot is kritikák érték, amiért egy kiállításán bemutatta Cosby afrikai művészeti gyűjteményét.

A floridai Disneylandből nemrég eltávolították Bill Cosby szobrát, az atlantai Spelman College pedig felfüggesztette azt a professzori katedrát, amelynek felállítását Cosby és felesége finanszírozta. Az ösztöndíjat még 1988-ban adományozták az intézménynek, de a megmaradt összeget az egyetem most visszaadja Cosbyéknak.