Továbbra is mozi lesz az Örökmozgó helyén

2015.07.28. 11:26

Bár hétfőn még mi is arról írtunk, hogy a magas bérleti díj miatt bezárhat az Örökmozgó Filmmúzeum, a Budapest Film Zrt. kedd délelőtt kiadott közleménye szerint a mozit mégsem fenyegeti bezárás.

Korábban arról szóltak a hírek – legalábbis a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közleménye szerint arról volt szó –, hogy a mozi tulajdonosa, a Budapest Film Zrt. a jelenlegi bérleti díj hétszeresét kéri, amit az Örökmozgó, közgyűjtemény lévén, sehogy nem tudna kigazdálkodni.

Fotó: Örökmozgó Filmmúzeum / Facebook

A Budapest Film ezzel szemben azt írja:

A MaNDA az elmúlt 15 évben egyetlen forint tényleges bérleti díjat nem fizetett a tulajdonosnak. A bérlő 15 évvel ezelőtt, mintegy 33 millió forintos felújításért cserébe kapta meg a jogot az üzemeltetésre. Ha a felújítás összegét 15 éves viszonylatban havi összegekre bontjuk, akkor a MaNDA jelenlegi ajánlata a 15 évvel ezelőtti bérleti díjnak nemhogy nem a kétszerese, hanem annak csak 55%-a.

A mozi tulajdonosai szerint az sem igaz, hogy nem adtak választ a MaNDA árajánlatára, szerintük ők nem válaszoltak a Budapest Film idén márciusban megküldött bérleti és értékesítési ajánlatára. A MaNDA állítólagos egyetlen konkrét ajánlata július 13-án hangzott el: 100 ezer forintot kínáltak, amit a tulajdonos nem fogadott el, és arra kérte, gondolják át ezt még egyszer, és erősítsék meg írásban is, ám ez a mai napig nem történt meg.

Ebben a helyzetben, amikor a jelenlegi bérlő irracionális szóbeli ajánlata az egyetlen, természetes, hogy más cégek ajánlatát is fontolóra kell vennünk. Arról, hogy közülük kivel köt szerződést a Budapest Film Zrt., még nem született döntés, de az bizonyos, hogy az ingatlanban  továbbra is artmozi fog működni

– szól a Budapest Film közleménye.

Szerintük a MaNDA azon érve, hogy nem tudnak piaci alapon működni, azért sántít, mert a hazai jogtulajdonosok közül ők azok, akik a legmagasabb fix kölcsöndíjat állapítják meg magyar filmek esetén, ha az Örökmozgón kívül egy másik artmozi is vetíteni szeretné valamelyik filmjüket.

A Budapest Film elismeri, hogy az art filmek piaca csak nehezen működhet nyereségesen, ezzel nemcsak nekik, hanem a többi mozinak és forgalmazónak is meg kell küzdenie, ők mégis sikeresen együtt tudnak működni valamennyi hazai jogtulajdonossal.

A MaNDA azonban nem kevesebbet szeretne, mint hogy még ilyen viszonyok között is további kiváltságok illessék meg. A hazai artmozi szektor valamennyi szereplője (forgalmazók, mozik) piaci viszonyok között próbál meg talpon maradni, miközben a költségvetési intézményként működő MaNDA évről-évre kiszámítható, tervezhető büdzséből gazdálkodik.  • Tippek
  • Babaváró hitel