Francia vadászpilótákról forgatna filmet Depardieu

2015.07.29. 12:52

A Putyin legjobb haverjaként előszeretettel tetszelgő francia színész egy olyan vadászrepülő-ezredről akar filmet forgatni, ami a II. világháború keleti frontján a szovjet légierő mellett harcolt. Az orosz útlevéllel (is) rendelkező Depardieu ezzel tervezi megerősíteni kapcsolatát Putyin elnökkel, írja kissé eufemizálva a The Guardian, arra utalva, hogy a mostanában leginkább botrányos kijelentéseiről ismert színész-borász-állampolgárhalmozó szeretne még közelebb kerülni a Kremlben lobogó tűzhöz.

Depardieu a filmtervről a fehérorosz tévében beszélt, kijelentve hogy 

A Normandie-Nieman-projekt azok visszaemlékezésein alapul majd, akik részt vettek az eseményekben, beleértve de Gaulle tábornokot, aki részletesen írt róla memoárjában.

A Normandie-Niemen egy szabad francia légiezred elnevezése volt. A francia vadászpilótákat 1943-ban de Gaulle utasítására külték a Szovjetunióba, hogy az ott gyártott Jakovlev Jak-1 repülőgépekbe beülve harcoljanak a németek ellen. Az ezred később részt vett a Fehéroroszországon és Litvánián is keresztül folyó Nieman-folyó visszafoglalásában, nevében Sztálin engedélyével tüntethette fel annak nevét.

Depardieu kijelentette, hogy a lehető leghitelesebb történelmi filmet akarja leforgatni, és "az igazságot, az ezred valós történetét" akarja bemutatni. A Normandie-Niemen-ezred a keleti fronton bevetett két légiezred egyike volt, a másik a brit légierő 151-es egysége volt,  amely Hawker Hurricane típusú vadászrepülőgépekkel segítette a szovjet ellenállást az 1941-es német invázió idején.