Matt Damon nálunk forgatott sci-fije Torontóban robban

2015.07.29. 12:07

Szeptember 10-20. között lesz a Berlin, Cannes és Velence árnyékában is egyre nagyobb presztízsű Torontói Filmfesztivál, ahol a Guardian összeállítása szerint idén rengeteg olyan film fog debütálni, ami a mozikban majd csak jóval később lesz látható.

Például Matt Damon Mentőakció című sci-fije, amit Magyarországon forgattak A marsi című regényből, vagy Danny Boyle Oscar-esélyes Steve Jobs-filmje, ami eredetileg elsőként New Yorkban vetítettek volna le októberben.

  

Szintén húzónévnek számít most Torontóban Roland Emmerich, aki ezúttal városrombolás helyett a melegek jogaiért harcoló tüntetőket bemutató politikai drámával jelentkezett, Stonewall címen. A kritikusok Emmeric mellett a Freeheldtől is hasonlóan sokat várnak: ebben a filmben ugyanis Ellen Page egy leszbikus New Jersey-i rendőrnő, és Julianne Moore alakítja az élettársát, akiről kiderül, hogy rákbeteg.

Freeheld - előzetes

A fesztivál további sikervárományos filmjei:

  • The Lady in the Van: a Salemi boszorkányok rendezőjének új filmje egy olyan asszonyról, aki egy furgonban élte le az életét. A nőt Maggie Smith alakítja, aki ezzel a filmmel esélyes lehet az Oscarra is.
  • Trumbo: Életrajzi film a Dalton Trumbo forgatókönyvíróról, akit a '40-es évek Hollywoodjában feketelistára tettek kommunista nézeteiért. A címszereplőt a Totál szívás kultikus droggyárosa, Bryan Cranston alakítja.
  • Anomalisa: Stop motion animációs film a John Malkovich menet, az Adaptáció, az Egy makulátlan elme örök ragyogása és más kultfilmek forgatókönyvírójától, Charlie Kaufmantól, aki először tesz kirándulást ebben a műfajban.
  • Eye in the Sky: Alan Rickman, Helen Mirren és a Trónok harca Ser Mormontjaként híressé vált Iain Glen háborús drámája.
  • Demolition: Jake Gyllenhaal drámai vígjátéka egy özvegy férfiról, akinek teljesen megváltozik az élete, miután megmenti egy nő.
  • Where to Invade Next: A botránydokumentumfilmes Michael Moore új, "a médiában agyonhallgatott" botránydokumentumfilmje Amerika jövőjéről, ami borítékolhatóan tele lesz részigazságokkal és sok csúsztatással.

Éppen ezért nagy dolog, hogy ebbe a válogatásba került be a Saul fia, ami nemcsak a Cannes-i Filmfesztivált söpörte le, hanem az Oscaron is nagyon jó esélyekkel indul, éppen ezért nagyon fontos szerepe van az észak-amerikai premiernek Torontóban. 

Saul fia (2015) előzetes