Ilyen érzéki transznemű dán lesz Eddie Redmayne

2015.08.03. 08:46

Kijött a The Danish Girl (A dán lány) első plakátja, amin a mostanában egyre több hollywoodi filmben feltűnő Alicia Vikander mellett a címszereplő Eddie Redmayne látható - nőként. A film a világ egyik első transznemű emberéről, pontosabban az elsők között nemváltó műtéten áteső Lili Elbéről és Gerda Wegener festőhöz való viszonyáról szól. Redmayne azért meglepő választás a főszerepre, mert a film korábbi inkarnációiban (elég régóta kering már Hollywoodban) mindig két színésznőt választottak a főszerepre, először Charlize Theront és Nicole Kidmant, majd egy későbbi változatban Gwyneth Paltrow-t és Marion Cotillardot. A rendező személye is folyamatosan változott, Tomas Alfredson, Lasse Hallstrom és Bill Condon neve is felmerült az elmúlt 10 évben.

A projekt akkor kapott új lendületet és irányt, amikor A király beszédéért Oscar-díjjal jutalmazott Tom Hooper vette át a film irányítását, és a két nő helyett a nő-egy férfi felállás mellett döntött Vikanderrel és Redmayne-nel. Hooper persze nem véletlenül választotta ki az Oscar-díjas Redmayne-t, a téma alapján egyértelmű Oscar-filmről van szó, és mivel idén november 27-én be is mutatják pár amerikai moziban (a világpremier a Velencei Filmfesztiválon, az észak-amerikai debütálás a Torontói Filmfesztiválon lesz), borítékolni lehet legalább négy jelölést.

Hollywood a sokéves elhallgatés után a tévében és a filmekben is egyre többet foglalkozik a transznemű emberekkel, Caitlyn Jenner valóságshow-ja, az Orange Is The New Black, a Transparent vagy a Sense8 című sorozatok sikerét látva a The Danish Girl a lehető legjobbkor kerül mozikba. Hazai bemutató: 2016. január 28.