8 dolog, ami már most kiderült Tarantino westernfilmjéből

2015.08.14. 00:45 Módosítva: 2015.08.14. 08:56

Kijött a legújabb előzetes Quentin Tarantino várva várt véres westernfilmjéhez, jövő januárban mozikba kerülő The Hateful Eighthez, aminek a címét talán úgy lehetne legjobban lefordítani magyarra, hogy

Gyűlöletes nyolcas.

Ez az a film, amit Tarantino le sem akart forgatni, miután a Gawker kiszivárogtatta a teljes forgatókönyvet, és a két fél elkezdett a sajtóban vitatkozni egymással. De végül mégis megcsinálta, és milyen jól tette: ezzel végre ismét tiszteleghet egy jót a kedvenc westernfilmjei előtt.

THE HATEFUL EIGHT

Na de mi az a 8 dolog, amit megtudtunk a Gyűlöletes nyolcas traileréből?

1. Ez tarantino nyolcadik filmje 

Fotó: Weinstein Company

Arról máris parázs vita alakult ki a szerkesztőségben, hogyan jött ki neki ez a szám, mert a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Kill Bill 1-2, a Halálbiztos, a Becstelen brigantyk és a Django elszabadul már eleve 8 film, és akkor még ott van az elveszett My Best Friend's Birthday 1987-ből, a Négy szoba egyik jelenete, valamint a Tiszta románc, a Született gyilkosok és az Alkonyattól pirkadatig letagadhatatlanul tarantinós forgatókönyve. Szóval Tarantino valószínűleg egyetlen hosszú filmnek számolta a két Kill Billt (ami marhaság, mert teljesen más a kettő), vagy trollkodott.

2. Tényleg annyi a sztori, hogy nyolc vadnyugati utazó egymásnak feszül a hóvihar idején egy menedékházban

Fotó: Weinstein Company

Korábban is lehetett már tudni, hogy a The Hateful Eightben csak annyi fog történni, hogy valamikor az amerikai polgárháború után egy nagy hóvihar miatt egy menedékházban köt ki nyolc utazó, akikről kiderül, hogy ilyen-olyan módon mindannyiuknak köze van a másikhoz. A trailer viszont szépen bemutatta, hogy ebből egy izgalmas kamaradráma is kikerekedhet, ahol a néző csak kapkodja a fejét, hogy melyik szereplő marad életben a film végére. Ezt a dramaturgiát egyébként Tarantino a kedvenc régi westernsorozataiból, az 1959-es Bonanzából, a '62-es The Virginianból és a '67-es The High Chaparralból vette át, ahol évadonként kétszer volt egy olyan epizód, hogy a titokzatos múltú szereplőket összezárták valahová, és nem lehetett róluk eldönteni elsőre, gonoszak-e vagy jók. 

3. Valaki a nyolc ember közül nem az, akinek mondja magát!

De vajon melyik becenéven emlegetett karakter titkolózik? 

  • John "The Hangman" Ruth (Kurt Russell), vagyis Hóhér, aki épp a vesztőhelyre szállít le egy körözött nőt?
  • Daisy "The Prisoner" Domergue (Jennifer Jason Leigh), a női fogoly, akit gyilkosságért halálra ítéltek?
  • Marquis "The Bounty Hunter" Warren őrnagy (Samuel L. Jackson), a vadnyugati fejvadász?
  • A hóviharban elakadt seriff, Chris Mannix (Walton Goggins)?
  • Bob, akit mindenki csak Mexikóinak hív (Denis Ménochet)?
  • A hülye nevű Joe "Cow Puncher" Gager, azaz Tehénverő (Michael Madsen), akinek a szeme se áll jól, és kibiztosított pisztolyt tart az asztal alatt, mint Han Solo?
  • Oswald "The Little Man" Mobray (TimRoth), aki egy gyorsbeszédű, alacsony angol fickó?
  • vagy a vén Sandy Smithers tábornok (Bruce Dern), a konföderációs déli seregek egykori parancsnoka? 

4. A Fejvadász nem szívleli Cow Punchert

Vagy legalábbis valamiért kést szorít a torkához, mintha csak ki akarná vallatni valami korábbi sunnyogás miatt.

Fotó: The Weinstein Company

5. Hóhér nem bízik Fejvadászban

Bár az már a trailer elején kiderül, hogy a két karakter korábbról ismeri egymást, valami miatt nem bíznak a másikban, mert Kurt Russel legalább két alkalommal ráfogja a puskáját Samuel L. Jacksonra.

6. Tarantino szeret ugyanazokkal a színészekkel dolgozni

Samuel L. Jackson a The Hateful Eight előtt szerepelt már a Ponyvaregényben, a Jackie Brownban, a Kill Bill 2-ben, Becstelen brigantykban és a Djangóban is. Tim Roth a Kutyaszorítóban-ban és a Ponyvaregényben szerepelt, Michael Madsen a Kutyaszorítóban-ban és a Kill Billben, Kurt Russell pedig a Halálbiztos gyilkos kaszkadőre volt.

7. Ennio Morricone 40 év szünet után új westernzenét komponált

Korábban ugyanis Tarantino csak a régi westerndallamait hasznosította újra a filmjeiben. Az új filmzenéje viszont igen hangulatos lett:

8. Tarantino igazi régi vágású filmes

Fotó: Weinstein Company

Olyan, aki megveti a digitális technikát, és ugyanúgy 70 mm-es filmre veszi fel a jeleneteket, ahogy David Lean tette az Arábiai Lawrence-szel, még nagyobb drámai hatást kiváltva ezzel, mint a 35 mm-es filmek. Ezzel persze azt is kockáztatja, hogy nem minden mozi lesz képes leporolni azt a több mint 120 éves technológiát, amivel Tarantino dolgozott, és a felbontás rovására le fogják kicsinyíteni a filmjét hagyományosabb formátumokra.