Elég jó lesz ez a halott kurtizánról szóló film

2015.08.17. 17:07

Még csak az előzetesét láttuk a Félvilág című filmnek, de már most bejön nekünk, és a fesztiválválogatóknak is, ugyanis rögtön beválogatták a Montreal World Filmfesztivál versenyprogramjába.

Észak-Amerika egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja augusztus 27 és szeptember 7 között lesz, a Félvilág világpremierje a fesztivál utolsó vasárnapján, szeptember 6-án lesz, amelyen a tervek szerint Szász Attila rendező és a főszereplők képviselik a filmet.

A Félvilág az 1914-ben meggyilkolt hírhedt-híres kurtizán, Mágnás Elza utolsó napjait meséli el. A főbb szerepekben Kovács Patrícia, Gryllus Dorka, Döbrösi Laura és Kulka János látható, a forgatókönyvet pedig Köbli Norbert írta. Szász és Köbli előző közös munkája, A berni követ, tavaly szintén Montreálban mutatkozott be a nemzetközi közönség előtt, és megnyerte az elsőfilmes verseny Bronz Zenit díját.

A Félvilág már a fesztivál fő versenyprogramjába kapott meghívást, ahol 2001 óta nem szerepelt magyar film. Akkor Sopsits Árpád Torzók című filmje megnyerte a fesztivál fődíját. Idén 26 film verseng ebben a kategóriában. A Montreal World Filmfesztivál a világ tizenöt A-kategóriás fesztiváljának egyike, ebben az évben 86 ország 465 alkotását tűzi műsorára, a versenyszekciókban 36 világpremier lesz látható.

A Félvilág a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, és várhatóan ősszel vagy télen kerül a magyar közönség elé.