Tíz játékadaptáció, amit kötelező megnézni 2017-ig

2015.08.22. 14:05 Módosítva: 2015.08.22. 15:01
A nagy hollywoodi stúdiók ma már szinte csak biztos kasszasikert hozó, ismert brandekben gondolkodnak. A sok folytatás, remake és képregényfilm áradata közepén viszont egyre több olyan filmterv bukkan fel, aminek valamelyik milliós rajongótáborral rendelkező videojáték az alapja. A Slashfilm pár hete összeszedte a következő néhány év hét legjobban várt játékadaptációját. Mi most önkényesen kiegészítettük a listán szereplő filmeket tízre, és mellécsaptuk a tíz legszörnyűbb feldolgozást az elmúlt húsz évből. Ön mit vár a legjobban? A Warcraftot? Az Assassin's Creedet? Vagy hogy végre a Gellért fürdőben gyilkoljon a kopasz 47-es?

Hitman: A 47-es ügynök (2015. augusztus)

A Hitman-széria a 2000-es évek legmenőbb lopakodós-lövöldözős játéksorozata volt, a főszerepben egy 47-esnek nevezett, titokzatos múltú fickóval, aki minden piszkos melójához fekete zakót vett fel vörös nyakkendővel. Hollywood már 2007-ben lecsapott a karakterre, csakhogy Timothy Olyphant filmjéből pont a lényeg hiányzott: a videojátékban ugyanis a kopasz akcióhős nemcsak a fegyverét, hanem az eszét is használta. Ha kellett, már az első kapualjban leütötte a postást vagy a virágszállító küldöncöt, hogy az álruháját használva bejusson a célpont luxuspalotájába. Ahol mire megtalálták a maffiafőnök hulláját a szaunában, hősünk már rég az inas zakójában menekült a tett helyszínéről.

Hitman - A 47-es ügynök

A fentieket sajnos csak nyomokban tartalmazza az idén ősszel debütáló remake. Az elsőfilmes Aleksander Bach verziójának Rupert Friend lett a főszereplője, de ez a kopasz ügynök már egy felturbózott érzékszervű, kicsit sem szimpatikus szuperhős, aki még véletlenül sem keveredik el a budapesti  Gellért Hotelbe, ahogy a játékban tette.  A forgatókönyvet ugyanaz a Skip Woods követte el, aki a 2007-es verzió sztoriját, úgyhogy ha tanult a korábbi filmre kapott rajongói kritikákból, akkor talán mégis nézhető lesz a végeredmény. Az már biztos, hogy több karaktert vett át a játékokból, mint korábban: az új verzióban felbukkan a CIA-nak dolgozó Smith ügynök (Zachary Quinto), az őrült doktor, aki megteremtette a 47-est és a többi bérgyilkost (Ciarán Hinds), és egy kínai lány is (Angela Yeung énekes-modell), akit a játékban a főhős mentett ki egy bordélyházból, némi információért cserébe.

Angry Birds (2016. május)

A legnépszerűbb okostelefonos-multiplatformos játéknak több millió rajongója van, akik ráadásul már eddig is megvettek mindent, amin a mérges madarak és a morcos malacok háborúzgattak egymással, legyen az plüssállat, társasjáték, könyv vagy Star Wars-verzió. A Sony Pictures Entertainment most 80 millió dolláros költségvetésből gründolt össze a franchise-hoz egy egész estés animációt, amiben a madarak már nem pufi csúzlilövedékek, hanem van rendesen lábuk és szárnyuk is, ahogy egy tisztességes madárhoz illik.

Ráadásul az eddig csak vinnyogó-prüttyögő szereplők a filmben beszélni is fognak, olyan színészek hangján, mint a Trónok harca sorozat közönségkedvenc törpéje, Peter Dinklage, az Egyszer fenn, inkább lenn sztárja, Danny McBride, vagy a Családi üzelmekben és más vígjátékokban szereplő Jason Sudeikis. A poénokról a Simpson család veterán forgatókönyvíró-producere,  Jon Vitti fog gondoskodni, a rendezőpárosnak viszont ez lesz az első ilyen megbízatása: Clay Kaytis korábban a Rontó Ralph, a Jégvarázs és egy seregnyi másik Disney-mese animátora volt, Fergal Reilly pedig storyboard artistként dolgozott többek között a Hotel Transylvanián, és az emberi szervezetben játszódó, zseniális buddy cop rajzfilmben, az Ozmózis Jonesban.

Warcraft (2016. június)

A játékipari óriás Blizzard híresen jó átvezető videókat gyárt évek óta, így csak idő kérdése volt, hogy valakinek eszébe jusson, akár mozifilmmé is lehetne ezeket gyúrni. Bár a filmváltozatba képtelenség belesűríteni a '94 óta megjelent összes Warcraft-játék eposzi méretű sztoriját, azért a Holddal már bizonyító író-rendező, David Bowie fia, Duncan Jones igyekezett a több tízmilliós geek rajongótábor számára összeterelni a franchise legismertebb figuráit. Például az egymással is rivalizáló ork klánfőnököket, Durotant (Toby Kebbell), Orgrimet (Robert Kazinsky) Grommasht (Terry Notary) és Blackhandet (Clancy Brown), akik a démoni befolyás alatt álló varázsló, Medivh (Ben Foster) nyitotta térkapun trappolnak át Azeroth világára, hogy jól porig rombolják.

Az emberek királyságának védelmezője, Sir Lothar (a Vikingek tévésorozat Ragnarja, Travis Fimmel alakítja) azonban nem hagyja ezt, és valószínűleg őt segíti majd a varázsló félork szeretője, a Horda és a Szövetség között ingadozó félork nő, Garona is, akinek a szerepét a Mission: Impossible bombázója, Paula Patton kapta meg. A San Diegó-i Comic-Conon kiszivárgott Warcraft-filmrészletek elképesztően látványosak lettek – csak sajnos ordít róluk, hogy Travis Fimmel jellegzetes, szakállas arcán kívül minden full CGI lesz minden.

Assassin's Creed (2016. december)

Az Orgyilkosok és a Templomosok történelmi korokon átívelő, titkos árnyékháborúja szintén olyan videojáték-széria, aminek az újabb és újabb részeit legalább annyi PC-, Playstation- és Xbox-tulajdonos várja, mint a World of Warcraft kiegészítőit. Bár hivatalos tartalomismertető még nem jött ki, a filmváltozat jó eséllyel a Ubisoft legelső játékát meséli el újra.

Eszerint tehát Desmond Milest, az átlagos New York-i csapost (Michael Fassbender) elrabolják az Abstergo Industries emberei, hogy kísérleti nyúlnak használják az Animus programhoz: Desmond ugyanis ekkor még nem tudja, hogy valójában a történelem legmenőbb alkarpengés bérgyilkosainak leszármazottja, akik a keresztes háborúk óta harcolnak a világuralmi terveket szövögető háttérhatalom, a templomosok rendje ellen. Desmond az Animus-technológiát használva fejest ugrik a saját őse, a Szentföldön lopakodva gyilkoló Altaïr Ibn-La'Ahad emlékeibe (a filmváltozatban valószínűleg Michael Kenneth Williams fogja őt alakítani), hogy kiderítse a múlt titkait az Abstergo cégvezetői számára.

Más források szerint viszont Fassbender egy Michael Lynch nevű orgyilkost fog alakítani, akinek az őse, Aguilar de Agarorobo a spanyol inkvizícióba beépült templomosok ellen harcolt. Marion Cotillard pedig Lynch Lara nevű segítője lesz, ám valamelyikük titokban a templomosoknak dolgozik.

The Last of Us (2016)

A Sony és a Naughty Dog zombiapokalipszises Playstation-játékáról már a 2013-as megjelenése után is azt írta mindenki: lövöldözős videojáték helyett inkább olyan, mint egy jó kis interaktív film. Abból is az a fajta, ahol a játékosnak nem sok hatása van a fix sztorira, mindössze annyi a feladata, hogy a konzolt nyomkodva eljusson A-ból B-be, és jöhessen a következő átvezető videó. Persze a Last of Us rajongói pont az utóbbinak örülnek a legjobban, a játék ugyanis bámulatosan ügyesen gyúrta össze a Walking Dead szériát Will Smith Legenda vagyok-jával és a Cormac McCarthy-féle Az úttal.  

Húsz évvel járunk az apokalipszis után. Az Egyesült Államok romokban, a felhőkarcolók csonkjait és az autóroncsokat már birtokba vette a természet. Ám hiába csiripelnek a madarak a vadonban, bármelyik fa mögül előugorhat egy csapat emberhúsra éhes zombi. A történet főszereplője Joel, egy tipikus mogorva, de a lelke mélyén persze jószívű akcióhős. Pont úgy néz ki, mint a körszakállas Hugh Jackman, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha ő lenne a filmváltozat főszereplője. Joel feladata, hogy épségben elvigyen egy Ellie nevű kislányt a zombiapokalipszisre válaszul létrejött diktatúra ellenfeleihez, a Szentjánosbogarak főhadiszállására. A cuki kislányból a történet előrehaladtával profi vadászpuskás túlélő lesz, a mogorva főhősből pedig felelősségteljes pótapa, így nem véletlen, hogy máris felröppentek a pletykák: Ellie-t a Trónok harc Ayrája, Maisie Williams fogja alakítani, hiszen az HBO-sorozatban is epizódokon keresztül vándorolt a vadonban a marcona Sandor Clegane-nal. 

Tíz csapnivaló videojáték-adaptáció az elmúlt húsz évből

A '90-es években egyszer már volt egy nagy fellángolásuk Hollywoodban a játékadaptációknak. Sajnos szinte kivétel nélkül összefércelt forgatókönyvekből építkező, csapnivaló színészi játékot felvonultató, csúfos bukás lett mindegyik próbálkozás.

  • Super Mario (1993): Mariót mindenki ismerte a Nintendo játékokból, ezért Andy Vajna cége, a Carolco 48 millió dolláros filmet forgatott belőle a bajszos vízvezeték-szerelő kalandjaiból – ami végül csak 20,9 milliót kapart össze a pénztáraknál.
  • Double Dragon (1994): Mark Dacascos és a szuperdögös Alyssa Milano 7,8 millió dolláros akciófilmje (amiben ráadásul Robert Patrick volt a főgonosz!) nemhogy nem lett kultfilm, mindössze 2,3 milliót szedett össze a pénztáraknál.
  • Street Fighter (1994): Bár a karrierje csúcsán lévő Van Damme és Kylie Minogue verekedős filmje 35 millióból készült és 99 milliót kaszált, a kritikusok kegyetlenül lehúzták.
  • Mortal Kombat (1995): A Street Fighter nagy riválisa egy évvel később került a mozikba, olyan sztárokkal, mint Christopher Lambert és az egykori Bond-lány, Talisa Soto. A 18 milliós film ugyan csapnivaló volt, de mivel 122 milliót kaszált a pénztáraknál, hatalmasat lendített a rendező, Paul W. S. Anderson karrierjét.
  • Wing Commander (1999): A sci-firajongók szerint Mark Hamill űrszimulátoros játéksorozata legalább akkora kultstátuszt érdemelt volna, mint a Star Wars, de miután a 30 milliós filmváltozat még Freddie Prinze Jr.-ral a főszerepben is csak 11,5 milliót kapart össze, a macskaemberek elleni űrharc azóta sem kapott tisztességes folytatást.
  • Doom (2005): A kultikus lövöldözős játéknak sosem volt erőssége a jó sztori, de a Dwayne Johnson-féle élőszereplős változatnak még ezt is sikerült alulmúlnia. Csoda, hogy az expankrátor karrierje kiheverte ezt a buktát: a 60 milliós film ugyanis csak 55,9 milliós bevételt generált.
  • Alone in the Dark (2005): A hírhedten csapnivaló német rendező, Uwe Boll sikeresen megerőszakolt tíz évvel ezelőtt az egyik legemlékezetesebb horrorjátékot. És még az sem tántorította vissza a későbbi játékadaptációktól, hogy a 20 millióba kerülő film csak 10,4 millió dollárt hozott. 
  • BloodRayne (2005): Újabb Uwe Boll-förmedvény, ahol ezúttal bögyös vámpírlányként tért vissza a T3 Terminatrixa, Kristanna Loken. Rajta kívül ráadásul Udo Kier, Ben kingsley, Michelle Rodriguez és Mixhael Madsen is asszisztált ehhez a blődséghez, nem csoda, hogy 25 millió dollárt kellett hozzá elkölteni. Végül csak 3,6 milliót kapart össze.
  • Max Payne (2008): Nagyon szerencsétlen összjáték kell ahhoz, hogy a világ legjobb noir hangulatú lövöldözős játékából az egyik legrosszabb film szülessen, de Mark Wahlbergnek sikerült a bravúr. Igaz, a 35 millióból forgatott film végül 85 milliót kaszált.
  • Prince of Persia (2010): A Disney 200 milliós gigaköltségvetésből forgatott filmet ifjúkorunk kultjátékából, és Jake Gyllenhaal is szétgyúrta magát a falakon és labirintusokban ugráló herceg szerepéhez, de a 336 milliós bevétel mellé szinte csak negatív kritika jutott az alkotóknak.

Resident Evil 6 (2017)

Resident Evil: The Final Chapter címmel készül Paul W. S. Anderson legújabb CGI-orgiája, amiben természetesen hatodszorra is a rendező felesége, Milla Jovovich fog lakkszerkóban domborítva élőholtakat irtani. A film előkészületeit viszont lelassította, hogy a sztárpárosnak pont idén tavasszal született meg a második gyereke, így augusztusnál hamarabb nemigen fogják elkezdeni a forgatást a dél-afrikai helyszíneken.

Fotó: Screen Gems, Inc.

Az eddigi öt Resident Evil-film 2002 óta 915 millió dollárt hozott össze a mozikban, úgyhogy Anderson és neje nyugdíjaskorukig folytathatják a franchise-t. Maga a Resident Evil a japán Capcom lassan 20. születésnapját ünneplő, Playstationre megjelent horrorjátéka. 1996 óta folyamatosan kapja a folytatásokat, és pár éve már Xboxon, PC-n és iPhone-on is öldöshetik a zombikat a rajongók. A Capcom kultjátékaihoz képest a filmek annyiban mások, hogy bár itt is az Umbrella nevű genetikai cég a mumus, a Jovovich által megformált zombidaráló amazon, Alice sosem szerepelt az eredeti videojátékokban. Az ikonikus piros koktélruháját is Ada Wong viselte a Resident Evil 4 játékban, később viszont ez a karakter bekerült az ötödik filmbe, és a hatodik részben is Bingbing Li fogja játszani őt.

Splinter Cell (2017)

Az Assassin's Creedhez hasonlóan a Tom Clancy's Splinter Cell is a Ubisoft lopakodva gyilkolós sikerjáték-sorozata. PC-n és konzolon több folytatást is megélt a 2002-es első rész óta, az átvezető videókat pedig itt is a műfaj nagyágyúja, a magyar Digic Pictures készítette. A széria főhőse egy tökös titkosügynök, Sam Fisher, aki az NSA-nak dolgozik – azaz annak a hírhedt amerikai nemzetbiztonsági hivatalnak, amiről az elmúlt néhány évben súlyos lehallgatási botrányok derültek ki. Persze az NSA a 2000-es évek elején még jófiúnak számított, a bestselleríró Tom Clancy neve pedig mindig is garancia volt arra, hogy a nevével ellátott sztori tele lesz izgalmas kémjátszmákkal, kettős ügynökökkel és sok lövöldözéssel.

Splinter Cell: Blacklist Official E3 Trailer

Sam Fisher ikonikus, zöld fényű éjjellátóját a 2017-re elkészülő moziváltozatban állítólag Tom Hardy fogja hordani, miközben halomra lő egy rakás terroristát és áruló kormányügynököt. A forgatókönyv viszont egyelőre elég döcögősen készül (állítólag már Tom Hardy is belenyúlt, csak hogy haladjanak), és a rendezést sem vállalta el A Bourne-rejtély és A holnap határa atyja, Doug Liman, így helyette végül a videoklipeken edződött rendező-operatőr, Joseph Kahn lett a befutó. A Digic-féle Splinter Cell: Blacklist-trailerben egyébként a Trónok harca és a Skyfall magyar kaszkadőre, Kovács Géza volt Sam Fisher a zöld háttér előtt felvett akciójelenetekben – reméljük, őt hívják majd a filmváltozathoz is!

Metal Gear Solid (premieridőpont: bizonytalan)

Ha létezik kúlabb lopakodós-kommandós akciójáték a Hitmannél és a Splinter Cellnél, akkor az a Konami 1987 óta futó Metal Gear sorozata. A játékok főhőse a félszemű zsoldos, Solid Snake, akit a japán alkotók a legnépszerűbb amerikai akciósztárokból, Van Damme-ból, Lee Van Cleefből, Mel Gibsonból és természetesen a Menekülés New Yorkból félszemű főhőséből, Kurt Russell Snake Plisskenjéből gyúrtak össze, hogy aztán a legkülönfélébb hidegháborús-szuperkatonás-klónozós bevetésekre küldhessék el. A játékok ide-oda ugráló idővonalából felépülő, grandiózus akciófilmes sztori ugyanis a '60-as évek atomhatalmi vetélkedésétől a 2018-as évek robotpáncélos csatájáig öleli fel az eseményeket, úgyhogy rajongó legyen a talpán, aki minden utalást ért, és követni tudja, ki kinek a klónja.

METAL GEAR SOLID V: THE PHANTOM PAIN | E3 2014 Trailer

A látványos filmváltozat ötletét már közel tíz éve ide-oda passzolgatja a Konami és Hollywood. Egy időben még Tarantinót is érdekelte volna a rendezés lehetősége, jelenleg viszont ott tartunk, hogy a Metal Gear Solid-mozifilmet az Arad Productions fogja leforgatni, a forgalmazó pedig a Playstationöket gyártó Sony lesz. A forgatókönyvet a Monsters: Sötét kontinens című inváziós sci-fi írója, Jay Basu jegyzi, a rendező pedig A nyár királyaival díjakat nyerő Jordan Vogt-Roberts lesz. Kodzsima Hideo, a Metal Gear széria atyja pár éve azt nyilatkozta: Hugh Jackmant szeretné megnyerni a félszemű Snake szerepére.

Shadow of the Colossus (premieridőpont: bizonytalan)

Ez volt 2005-ben a Sony legemlékezetesebb Playstation-játéka. Szembement az összes akkori trenddel, és csillivilli grafika meg a rengeteg mellékküldetés helyett egy baljós, kopár és kísérteties fantasyvilágot mutatott be, amiben nem voltak unalmas szörnyaprítós küldetések. Kizárólag pályavégi főszörnyek (a szakzsargonban: bossok), azaz a címben szereplő, gigantikus kolosszus és barátai ellen kellett harcolni. Belőlük viszont tizenhatot kellett megölni a lehető legváltozatosabb módon, mert a Wander nevű főhős csak így tudott megmenteni egy haldokló lányt.

Az egyedi hangulat, a látványosan kiüresedett tájak és a nem várt dramaturgiai fordulatok miatt nagyon jó filmes alapanyag lehetne a geekkedvenc Colossus, pláne, hogy a horror- és képregénymániás Guillermo del Torónak is ez az egyik kedvenc játéka (az Icóval együtt mesterműnek nevezte pár éve). 2009-ben még úgy volt, az a Josh Trank fogja filmre vinni a kolosszusvadászatot, aki az idén mozikba került Fantasztikus négyest rendezte, de mivel annyit balhézott a forgatáson, hogy a Rogue One című Star Wars-filmet is elvették tőle, a Kolosszust sem fogja megkapni. Jelen állás szerint a Mama című horror rendezője, Andrés Muschietti készítheti el a filmváltozatot, de premieridőpont még nincs.

Minecraft (premieridőpont: bizonytalan)

A lista végére hagytam a legfurcsább játékadaptációt: a Warner A Lego-kaland 470 milliós sikerének mintájára a kockapakolgatással játékosok millióit elszórakoztató Minecraftból is filmet akar forgatni. A 2009 óta népszerű játék (amiért a Microsoft 2,5 milliárd dollárt fizetett a Mojangnak!) egy 60 milliószor 60 milliós, gyakorlatilag végtelen mező, mindenféle pixeles tereptárggyal, ahol gödröt ásva és színes kockákat tologatva házikót meg erődöt is építhetünk, a profi pixelmágusok pedig akár Westeros városait is össze tudják barkácsolni a Trónok harcából.

Eredetileg Shawn Levy rendezte volna a 2017-re beígért filmváltozatot, de a játékot gyártó Majongnak nem tetszett az ötlet, hogy az 1985-ös Kincsvadászok mintájára dolgozzák fel a Minecraftot, ezért leszerződtették inkább Rob McElhenney-t.

A szavazáshoz be kell lépned Indapassal. Ha nincs, regisztrálj .

Melyik játékadaptációt várja a legjobban?

  • 345
    Warcraft
  • 153
    Assassin's Creed
  • 66
    The Last of Us
  • 55
    Egyiket sem, csak a Sátántangót nézem végtelenítve
  • 28
    Resident Evil 6
  • 25
    Metal Gear Solid
  • 24
    Splinter Cell
  • 22
    Hitman
  • 22
    Angry Birds
  • 19
    Shadow of the Colossus
  • 17
    Minecraft
  • 10
    Mindegyiket