A Sony kiüthette volna az NFL-t az agyrázkódásos filmmel

2015.09.03. 12:42
Fotó: Sony Pictures

A hétvégén adta ki a Sony a Concussion első trailerét, és már ez alapján látni lehetett, hogy az NFL igen komoly PR-rémálom elé néz a decemberi bemutatóval, azóta viszont kiderült, hogy csak a Sony gyávasága óvatossága miatt nem lett sokkal, de sokkal durvább a film.

A Concussion ugyanis arról a Bennet Omaluról szól (Will Smith játssza), aki felfedezte azt a CTE-t és annak hatásait, amit többek között az amerikaifutballra jellemző ütközések miatt elszenvedett fejsérülések váltanak ki.

Ez a téma jelenleg is nagyon felkapott Amerikában, áprilisban 1 milliárd dolláros kártérítésre kötelezték az NFL-t a ligát perlő játékosokkal szemben, de az agyrázkódások és a fejsérülések visszaszorítása állandóan napirenden van az NFL-lel kapcsolatban.

A trailer megjelenése után viszont sokaknak beugrott, hogy tavaly bizony rengeteg email került a nyilvánosság elé, miután tavaly rendesen meghekkelték a Sonyt, ezekből az emailekből pedig kiderült, hogy a filmgyár vezetősége nem merte kijátszani az igazi adukártyát, és inkább kivágtak jeleneteket, vagy átírták azokat, nehogy magukra haragítsák az amerikai bajnokságok között legnagyobb bevételt termelő, így legbefolyásosabb NFL-t. Persze azért így sem kímélik az amerikaifutball-ligát, hiszen az már a trailerből is látszik, hogy keményen érintik azt a vonalat, amiben az NFL megpróbálja noszogatással és lefizetéssel rávenni Omalut, hagyjon fel a kutatásaival.

Concussion Official Trailer #1 (2015)

Dwight Caines, a Sony Pictures marketingigazgatója például azt írta az egyik emailben, hogy egy NFL-tanácsadó segítségével rakják majd össze a film történetét úgy, hogy

az kellően drámai legyen, de azért ne nyúljanak darázsfészekbe.

Ezért a hangsúlyt nem is a korrupt NFL-re, hanem az azon belül az igazságot elfedni akaró egyénekre helyezték a forgatókönyvben – így a legfőbb felelős a filmben az NFL Enyhe Traumatikus Agysérülési Bizottságának vezetője lett.

Bár a New York Times egyenesen odáig merészkedett, hogy szerintük a Sony behódolt az NFL akaratának, de sokkal inkább úgy tűnik, hogy a Sonynak eredetileg sem volt szándéka komolyan belerúgni a ligába, és szándékosan manővereztek inkább óvatosan a forgatókönyvvel, a ligának tehát közbe sem kellett lépnie, hogy enyhítsenek a tartalmon.

A Hollywood Reporter egy, a stúdiónál dolgozó forrása szerint semmit nem csináltak másként, mint bármelyik más filmnél, hiszen mindig folyamatos az együttműködés a kreatív csapat és a jogi osztály között, különösen az igaz történeket feldolgozásánál, és szerintük a történet így is teljesen hiteles lett, egyedül annyit akartak elérni, hogy minden a helyén legyen benne.