A Mustang és a Tangerine aratott Miskolcon

2015.09.19. 21:15

Végetért a Miskolcon a Jameson Cinefest, átadták a díjakat, levetítették a zárófilmet, Jake Gylenhaal bokszolós filmjét, a Southpawt, majd ezután kapták az arcukba Gaspar Noé művészpornóját, és személyesen a rendezőt is, aki fel is konferálta a filmet a miskolci közönségnek. 

És akkor a díjak! Előbb röviden, a hajtás után pedig hosszabban. 

  • Pressburger Imre díj, a CineFest Fődíja: Mustang
  • Zukor Adolf díj, a CineFest Nagydíja: Tangerine
  • Közönségdíj: Tangerine
  • Dargay Attila díj: Limbo-Limbo Travel
  • Legjobb dokumentumfilm: Valami jobbra várva/ Something Better To Come 
  • Nemzetközi Ökumenikus Zsűri:  Superwelt/Superworld
  • Legjobb kisjáték- és kísérleti film: Figyeljenek!/Listen
  • Nemzetközi Ökumenikus Zsűri különdíja: Why Me?/De Ce Eu?
  • FIPRESCI díj: Aferim 
  • C.I.C.A.E.-díj:  Mediterranea

Pressburger Imre díj, a CineFest Fődíja: Mustang

A Mustang már Cannes-ban megkezdte a diadalmenetét, amit szépen folytat tovább most a Cinefesten is. A török film egyszerre nagyon vidám és nagyon szomorú, de lehetetlen nem szeretni: öt fiatal lány felnövéséről szól, akiket a családjuk szó szerint rács mögött tart, de a zabolátlan lányokat nem olyan egyszerű bezárva tartani. Az öt lány sztorija elképesztően magával ragadó, de sajnos a magyar mozikban egészen biztosan nem fog kerülni a film, a pletykák szerint ez volt az egyik legdrágább film a Cannes-i Filmfesztiválon is. A díjat Deniz Gamze Ergüven rendező kapta, aki levélben köszönte meg az elismerést: "Köszönjük, hogy érdeklődők és nyitottak voltatok a világ többi része felé, más gondolkodásmódok felé." 

Zukor Adolf díj, a CineFest Nagydíja: Tangerine

A Tangerine-ről már mi is lelkendeztünk eleget, és szerencsére ezt be is vállalta egy forgalmazó, így rendesen meg is lehet nézni majd mozikban, ami azért jó, mert "Sean Baker filmje kábé az egyik legviccesebb dolog, amit ember láthat idén a mozikban, egy lehengerlő energiájú, szófosós, merész és tényleg nagyon jó vígjáték, csak éppen olyan emberekről és helyekről szól, amikkel szemben egy középosztálybeli nyárspolgár a távolságtartást választja. Baker meg nem, ő fejest ugrott abba, hogy megmutatja, milyen lehet strichelni a Santa Monica és a Highland sarkán." Az már csak hab a tortán, hogy a fesztiválon itt volt a film producere, Shih-Ching Tsou is, aki egyébként a filmben is  látszik, ő az ideges eladó a fánkboltban. A díjátadásra beugrott Gaspar Noé is, biztos nagyon élvezte, hogy ő adhatta át a díjat. Ez a film lett a közönségdíjas is, azt Kiss Gábor alpolgármester adta át. 

Dargay Attila díj: Limbo-Limbo Travel

Kovásznai Habfürdője, feminista változatban - írtam a Friss Húson a Limbo-Limbo Travelről, dehát mit csináljak, ha egyszer "ez egy teljesen agyament film, ráadásul jó hosszan, 16 percen keresztül zajlik benne az őrület. Arról szól, hogy egy csapat különböző okokból frusztrált nő elutazik ezzel a bizonyos Limbo-Limbo Travellel, egy olyan egzotikus helyre, ahol ilyen egészen furcsa teremtmények, meztelen férfiak gigantikus bajusszal élnek teljes harmóniában a természettel. A nők természetesen megvadulnak, és egymásnak esnek, hogy megkaphassák a férfiakat, és mivel ez egy ilyen látomásos rémálom, ezért minden megengedett, a gőgicsélő csecsemőt is ugyanúgy ide-oda dobálják benne. " Az elismerést Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála rendezők vették át Dargay Attila özvegyétől, Henrik Iréntől és Dr. Auer Jánostól, a Médiatanács tagjától.

Legjobb dokumentumfilm: Valami jobbra várva/ Something Better To Come 

Moszkvában a legmagasabb az egy főre jutó milliárdosok száma, és a világ legnagyobb szeméttelepe is itt van. Itt él a kis Yula anyjával, barátaival, és sok-sok sorstársával, a film 14 éven át követi a lány sorsát és küzdelmét. Sajnos nem láttuk a filmet a Cinefesten, reméljük lesz lehetőség a pótlásra. 

Legjobb kisjáték- és kísérleti film: Figyeljenek!/Listen

A film nagyon erős vizuális és narratív eszközök segítségével, egy konkrét helyzeten keresztül mutat be olyan témákat, mint a paternalizmus, az elszigeteltség és kulturális nehézségek csak egy tömör helyzetet. Sajnos ezt sem láttuk. 

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri:  Superwelt/Superworld

Karl Markovics már másodszorra kapta meg Miskolcon az ökumenikus zsűri díját. 2011-ben Lélegzés című filmjéért négy díjat is nyert a CineFesten, így igazi miskolci „fesztivál-veteránnak” számít. Az új filmjében egy bolti eladó a főszereplő, akinek élete a családja és a munkája körül forog, mígnem egy nap minden megváltozik. Hirtelen megjelenik valaki az életében: Isten! 

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri különdíja: Why Me?/De Ce Eu?

Egy nagyon bonyolult román korrupciós ügy filmes feldolgozása: sajnos igaz történeten alapszik, egy fiatal ügyészről szól, aki egy korrupcióval vádolt idősebb kollégájának ügyében kéne nyomoznia. A vádlott ragaszkodik ártatlanságához, de muszáj bíróság elé állítani a férfit – akár megfelelő bizonyítékok hiányában is. Szomorú sztori, az egyetlen jó dolog, hogy magyarok is részt vettek a készítésében, az elismerést Vágási Emőke magyar producer vette át. 

FIPRESCI díj: Aferim!

Jó este volt ez a románoknak, az Aferim is megkezde már a diadalmenetet Berlinben, ott a legjobb rendezés díjat kapta a fekete-fehér román western. 1835, Kelet-Európa. Két lovas poroszkál Havasalföld kietlen vidékén, Costandin, a csendőr, és a fia. Egy ’cigány rabszolgát’ keresnek, aki megszökött nemes urától. A rendező Radu Jude már volt a miskolci CineFesten 2012-ben, amikor a Mindenki a Mennybe megy című filmjéért szintén FIPRESCI-Díjat kapott. 

C.I.C.A.E.-díj:  Mediterranea

Csak magunkat tudjuk ismételni:  "a menekültválság megértéséhez talán ez a film visz a legközelebb, és mégsincs lehetőség megnézni sehol. Most csak azt a jelenetet emelem ki, amikor a két elcsigázott menekült megérkezik végre az ígéret földjére, Olaszországba, és kérdezi az utazást szervező-finanszírozó barátjuk, hogy milyen volt az út, akkor csak annyit felelnek fáradt mosollyal, hogy oké volt, miközben az előtte lévő jelenetekben éppen azt néztük végig, hogy milyen is volt egy rozoga motorcsónakkal nekivágni a Földközi-tengernek a sötét éjszakában, és egy lebegő izén várni a kilátástalan sötétségben, hátha felveszi őket egy hajó." Az pedig iszonyú menő, hogy a díjat, Koudous Seihon, a film főszereplője vehette át. A film jogai ott vannak a magyarhangyánál, mostmár tényleg muszáj lesz moziban bemutatni a filmet, ami után már nem lehet meghallgatni jó szívvel a Rihanna We Found Love-ot.