Különleges film készül az öregségről egy holokauszttúlélővel

2015.09.24. 14:28

Fahidi Éva 90 éves, családjában egyedüliként élte túl a holokausztot. A Dolgok Lelke című regény szerzője, őt kérték felszólalásra Angela Merkel mellett Németország központi megemlékezésén Berlinben, Auschwitz felszabadításának hetvenedik évfordulóján.

A Tünet Együttes művészeti vezetője Szabó Réka Sírással nem megyünk semmire címmel most dokumentumfilmet rendez róla, de a film befejezéséhez szükséges fedezet még hiányzik, így az együttes közösségi finanszírozással próbálja előteremteni a hiányzó pénzösszeget.

Fahidi Éva sosem volt hivatásos táncos, de októberben életében először közönség előtt fog táncolni a Vígszínházban, annak ellenére, hogy kénytelen a próbák során megélni, hogy a teste már nem teszi azt, amit ő szeretne. Évát színpadra vezető útján partnere, a nála majd 60 évvel fiatalabb táncosnő, Cuhorka Emese kíséri, aki az előadásban egyszerre játssza el Éva fiatalkori énjét, korán elvesztett édesanyját és kishúgát és soha meg nem született gyermekét.

„Rettenetesen fájdalmas, amikor végigéled, hogy elhagy a tested. Pláne akkor, ha fontos a test, ami nem mindenkinekolyan fontos, mint neked, vagy amilyen nekem volt. És egy szép napon elkezdődik... Nincs, kész, vége. Takarni kell, mert ronda. Ez a legnagyobb büntetés az öregségben. (...)De az ember nem lehet boldogtalan olyan dolgoktól, amiket nem tud befolyásolni. És én boldog akarok lenni.”

A film befejezéséhez, a vágáshoz, a fényeléshez, a hangkeveréshez és a technikai eszköz bérléséhez szükséges pénzösszeg hiányzik, így az Együttes elindította első közösségi finanszírozási kampányát. A dokumentumfilmet ezen a linken lehet támogatni.